20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportParlamentul Bombo ne-a trimis in Congo!

Parlamentul Bombo ne-a trimis in Congo!

Procurorii nu vor avea voie sa se atinga de imobilele lui Adrian Nastase din Zambaccian si din comuna Cornu. La adapostul votului secret, pentru care s-a dat o batalie de peste doua ore, deputatii au decis sa respinga cererea de perchezitie a Ministerului Justitiei. Din totalul parlamentarilor prezenti, doar 131 au votat pentru perchezitie, in timp ce 163 au fost impotriva perchezitiei, iar cinci s-au abtinut. Votul a fost secret, cu bile. Decizia votului secret a fost luata gratie votului PSD, PRM, UDMR si PC. Practic, coalitia s-a rupt in doua: intr-un fel a votat Alianta PNL-PD, in alt fel UDMR si PC!

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a explicat parlamentarilor ca perchezitia este necesara pentru strangerea probelor. “Procurorii au indicii temeinice referitoare la faptul ca in perioada 2001-2004 Adrian Nastase ar fi comis infractiuni, iar in cele doua locuinte exista bunuri care pot face obiectul mitei.” Ea le-a explicat deputatilor ca nu au motive sa invoce eventualitatea abuzurilor politice, “garantia contra abuzurilor este data de judecator”, care urma sa analizeze solicitarea de perchezitie daca plenul si-ar fi dat acceptul. In timp ce Monica Macovei dadea asigurari ca nu este vorba despre un dosar politic, din bancile PSD se auzeau vociferari. Pana si presedintele de sedinta, peremistul Lucian Bolcas, a cerut sa se pastreze linistea. Monica Macovei si-a continuat pledoaria: “Adrian Nastase a incercat sa dea impresia ca perchezitia este o masura de tip securist in care i se vandalizeaza casa. Este o imagine falsa”. Ea a atras atentia ca procurorii nu distrug nimic si, mai mult, “nu arata imaginile la televizor”: “Domnul Nastase tot invoca deranjul la care ar fi supus, dar ce deranj mai mare poate fi decat cel de la vizita jurnalistilor pe care i-a invitat in dormitor?”.
In timp ce unii deputati PSD bateau cu pumnii in banci, Macovei si-a lansat apelul: “Votul de astazi reprezinta atitudinea Parlamentului fata de Justitie. Lasati Justitia sa functioneze. Un vot negativ ar fi imposibil de inteles pentru cetateni, singurul mesaj ar fi ca parlamentarii s-ar situa deasupra legii”. Ea a insistat pe ideea ca neefectuarea unei perchezitii impiedica administrarea unor probe si aflarea adevarului. Macovei a aratat ca un vot negativ al Camerei ar fi semnalul “ca luptam cu coruptia, dar pana la un punct, unde ne priveste pe noi”.

Mita are elemente de identificare

La insistentele parlamentarilor, Monica Macovei a aratat ca Adrian Nastase ar fi primit bunuri importate din China, existand probe ca aceste bunuri au constituit obiectul mitei. “Este necesar sa fie identificate, pentru ca aceste obiecte au elemente de identificare. Este necesara perchezitia, pentru ca procurorii sa constate cu certitudine ca aceste bunuri sunt cele care au facut obiectul mitei”, a spus Macovei.

Obiectul mitei, identificat totusi in Zambaccian

Potrivit ministrului Justitiei, cu ocazia perchezitiei efectuate la celelalte apartamente (care nu-i apartin lui Adrian Nastase) au fost identificate o parte din bunuri care, din probele dosarului, rezulta ca au format obiectul mitei. “Cauta si alte bunuri care au fost primite in perioada 2001-2004 si despre care procurorii au indicii ca ar putea proveni din infractiuni.” Monica Macovei a raspuns si ingrijorarilor unora dintre parlamentari referitoare la abuzurile la care ar putea fi supus Adrian Nastase. Dovada ministrului Ð modul in care s-au desfasurat perchezitiile in apartamentele vecinilor lui Adrian Nastase. “Nu au distrus nimic, a fost totul civilizat.”

Crin Antonescu o jigneste pe Macovei!

Atunci cand a venit randul la cuvant pentru liderii grupurilor parlamentare, seful deputatilor PNL, Crin Antonescu, a facut nota aparte. El a insistat pe necesitatea ca Justitia sa-si faca datoria si pentru vot deschis. Pe de alta parte, Crin Antonescu a simtit nevoia sa-i spuna, sa-i transmita ironic “cateva cuvinte si ministrului Justitiei Monica Macovei”. El i-a reamintit acesteia ca are “trei superiori”. “Institutia in fata careia raspundeti este Parlamentul Romaniei. Aveti un sef care este primul-ministru si cand va cheama vad ca va prezentati.” La nominalizarea celui de-al treilea sef, Crin Antonescu a lasat o pauza semnificativa – “Aveti un stapan…!” In timp ce sala astepta cu interes nominalizarea, Crin Antonescu a adaugat: “Stapanul este, fara nici un dubiu, legea”, a spus acesta, care a smuls aplauze atat din randurile opozitiei, cat si ale puterii, care fiecare a inteles ce-a vrut. “Decat sa va ingrijiti de situatia noastra, mai bine va ingrijiti de situatia celor din parchete”, a spus penelistul. Dupa care a continuat in aplauzele salii: “Aveti acest mandat nu de la popor, nu din Modrogan, nu de la Cotroceni, nu de la Primaria Cluj. Il aveti de la Guvernul Romaniei si de la primul-ministru, care si-a asumat raspunderea pentru aceasta reforma, si de la Parlamentul Romaniei, care a sustinut-o”.

PC una promite, alta voteaza

Reprezentantii celorlalte grupuri parlamentare au fost pe pozitiile anuntate cu o zi inainte Ð PD si PC au pledat pentru vot deschis. De altfel, Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD, a si anuntat ca el si colegii sai vor vota pentru perchezitie. La fel au spus si conservatorii. PSD si PRM au pledat pentru vot secret. Udemeristii au evitat sa se pronunte.

Nastase s-a plans din nou ca este o victima politica

Nici de data aceasta, Adrian Nastase nu a ratat ocazia sa se prezinte ca un persecutat politic. El a pretins ca in calitate de deputat ar fi dator sa nu se lase supus presiunilor. Ca si cum discutia nu l-ar fi privit pe Nastase, vorbitorul s-a aratat preocupat in general de tentatia Puterii de a “utiliza Codul Penal in lupta politica”. “Nu este vorba de o discutie tehnica. Eu sunt acuzat ca am primit termopane si parchet sa numesc pe cineva intr-o functie. Se sustine ca mi-as fi traficat functia pentru a numi pe cineva. Dar eu nu eram in situatia de a semna pentru persoana respectiva”, a sustinut presedintele Camerei in incercarea de a-si convinge colegii. “Nu este nevoie ca procurorii sa navaleasca in apartamente pentru ferestre, este suficienta o simpla expertiza”, a dat indicatii Nastase. El s-a plans ca masura perchezitiei ar fi “inutila si sicanatorie”. “Eu credeam ca procurorii au si alte treburi, am inteles ca au primit inapoi de la instante dosarul Flota, dar ei au comanda in fiecare zi sa faca sa se vorbeasca despre dosarul Zambaccian.”

Circ la stabilirea modalitatii de vot

La stabilirea modalitatii de vot au existat doua propuneri. Vot secret cu bile si vot deschis, electronic. Totul a degenerat intr-un veritabil circ. Modalitatea de vot s-a decis pe baza de vot electronic. Primul vot Ð 133 pentru vot secret si 99 pentru vot deschis. O parte a deputatilor PD si PNL au reclamat faptul ca aparatele lor nu au functionat. “Aparatul meu nu functioneaza”, a anuntat liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. “Aparatul primului-ministru, care sta langa mine, merge, dar al meu nu”, a reclamat si Crin Antonescu. Deputatii PSD se prapadeau de ras.

Alianta UDMR+PC impotriva Aliantei PNL+PD

La cererea deputatilor PNL si PD, Lucian Bolcas a dispus repetarea votului, inregistrandu-se diferente pentru ca intre timp se mai intorceau deputati in sala. A triumfat din nou ideea votului secret: in favoarea acestuia s-au pronuntat 151 de parlamentari, 124 au optat pentru votul deschis, iar doi s-au abtinut. Parcurgerea listei votului electronic arata ca pentru votul secret au optat 17 din cei 18 deputati UDMR prezenti, unul abtinandu-se, plus 11 din cei 21 deputati cati are PC. Trebuie mentionat ca multi conservatori nici n-au fost prezenti si doar patru au votat pentru transparenta. Optiunea votului secret au avut-o si o parte a independentilor. Cum era de asteptat, PSD si PRM au optat pentru vot secret. Mai precizam ca deputatii care s-au inscris la PPCD (PNTCD) au votat pentru transparenta.

Premierul Ð prezent in calitate de deputat

Premierul Calin Popescu Tariceanu a venit, ieri, la Parlament pentru a-si exprima votul referitor la perchezitia lui Nastase. Au fost prezenti si alti deputati membri ai Guvernului: Bogdan Olteanu, Gheorghe Barbu, Mihai Voicu, Laszlo Borbely. Au lipsit ministrul conservator Codrut Seres si unul democrat – Anca Boagiu.

Militianul Dragomir sare in apararea lui Nastase

Argumentele ministrului Justitiei au trezit reactii negative, printre cei mai inversunati avocati ai lui Nastase fiind repre-zentantii PRM. Astfel, fratele lui Vadim Tudor, Marcu Tudor, a insistat sa afle ce anume cauta procurorii in imobilele lui Nastase. Mai zgomotos s-a dovedit deputatul PRM Dumitru Dragomir: “Aceasta perchezitie este o nenorocire. Eu am beneficiat de doua perchezitii si stiu ce inseamna. O sa-i scoata dusumelele, o sa-i sparga peretii…”

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă