19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportParlamentarii se tin de bancuri

Parlamentarii se tin de bancuri

Sesiunea parlamentara care a trecut nu a fost lipsita de momente amuzate datorate unor interventii, situatii sau dialoguri nu lipsite de haz. Extrasele din stenogramele parlamentare care ilustreaza asemenea situatii sunt elocvente. Radeti cu ei sau… de ei!

"Sa intri, sa faci singur, pentru ca asa e drept”

Lucian Bolcas: Avem doua variante, asa cum am sesizat si in discutiile anterioare: una a deplinei libertati a deputatilor de a-si asigura secretul votului oriunde il exprima (…) si a doua varianta este de a atenta asupra dreptului de libera miscare si de libera exprimare a deputatilor prin ingradirea lor in tarcuri, in paravane, in cabine de vot tip rural si asa mai departe.
Calin Popescu Tariceanu: Nu se poate face o secretizare absoluta. Ar fi absurd sa facem cabine de vot, dar nici nu se poate vorbi de vot secret atunci cand stau cu sapte colegi langa mine si stau sa fac o optiune pe buletinul de vot.
Miron Mitrea: Am vazut alaltaieri un film la televizor si ridica o doamna mainile asa si lumea tipa. Putem sa mai incercam o data. Eu ridic si dumneavoastra tipati.
Dumitru Dragomir: Va spun eu dumneavoastra: lasati-i sa voteze cum vor, ca tot dracul ala este, va spun eu dumneavoastra! Deci nu va mai certati! Lasati sa voteze, ca votul acesta secret sa credeti dumneavoastra ca este secret, si daca faceti acolo o urna. Normal, trebuia sa fie ca la alegeri: cu urne, sa intri, sa faci singur, pentru ca asa e drept.

Autocritica

Lucian Bolcas: Imi retrag aceasta propunere care nu a avut decat un rol, de a va atentiona asupra situatiei ca pentru unii suntem muma si pentru altii suntem ciuma.
Marcu Tudor: Vreau si eu sa-mi cer scuze… dintr-un om simpatic risc sa devin antipatic tot vorbind atata.
Eugen Nicolaescu: Deci eu cred ca trebuie sa le spunem lucrurilor pe nume, sa le clarificam, lumea sa stie adevarul pentru ca altfel, introducand confuzii, nimeni nu va mai intelege nimic. Probabil ca toata lumea va crede: “Uite-i si pe astia, politicienii, n-au ce face si pierd vremea, toata ziua sa stea de vorba la microfon!”.
Iulian Iancu: Eu as vrea sa fac apel la toata lumea pentru ca cred ca deja dupa interventiile, luarile de cuvant de pana acum riscam sa cadem in derizoriu.
Pantelimon Manta: Imi cer scuze, stimati colegi, dar eu cred ca unii dintre noi nu se respecta pe ei, nu respecta nici legea si nu respecta nici sala, se agata mereu de microfon.
Anghel Stanciu: Din pacate insa, asistam de o buna bucata de vreme, nu numai acum, dar si anterior, la intoarcerea regulamentului pe toate fetele, incat nu mai are nici o fata curata.

Fabule si vorbe de duh

Titu Gheorghiof: Si, asa dupa cum v-am spus, parte a acestei societati romanesti, odata instruia in felul urmator oamenii care stateau de paza; si cand venea seful si-l intreba pe cel care statea de paza "Ce pazesti aici?”, "Bombe”, "Si ce numar ai la bocanc, soldat?”, "Secret militar” Ð asa a fost si interventia anterioara.
Titu Gheorghiof: In sfarsit o zi deosebita in Parlamentul Romaniei: dezbateri parlamentare dupa patru ani de intuneric, iata, au inceput dezbaterile parlamentare. Doar ca pentru unii ratiunea este in vacanta, dar gura face ore suplimentare!
Titu Gheorghiof: Va rog sa atrageti atentia unor oameni care cred ca, sau cel putin nu stiu, ca inteligenta nu sta in “ma” si “asta”, ci sta in altceva, si ca cea mai buna calitate a prostului este ca nu stie ca este prost, dar vorbeste de obicei.
Titu Gheorghiof (dupa mai multe discutii in contradictoriu cu Miron Mitrea): Se spune ca intr-o dumbrava era o mare disputa intre cioara si privighetoare, care canta cel mai frumos si care stie cel mai bine regulamentul dumbravii. Si, pentru ca n-au ajuns la nici o concluzie, pe cand se certau apare un mistret si le spune: "Uite, asta sa ne judece”. Si asta judeca si spune: "Cioara”. Si intreba-ta privighetoarea: “Dar nu esti suparata?”, "Nu, nu sunt suparata pentru ca cioara canta mai bine ca noi sau stie procedurile mai bine ca noi. Sunt suparata ca m-a judecat un mistret”.

Despre responsabilitatea mandatului

Aurel Vainer (la patru luni de la depunerea juramantului): Ma aflu pentru prima data dupa juramant aici, asa ca sa ma scuzati daca nu stiu sa reglez tirul, da? (…) In titlul ordonantei nu se face nici o diferentiere intre persoanele apartinand grupurilor etnice, care au suferit pe baza legilor rasiale, practic care au existat in acea perioada.
Daniela Popa (presedinte de sedinta): Domnule deputat, ma scuzati, este alt punct la ordinea de zi. Acum discutam stabilirea indemnizatiilor unor alesi locali.
Marcu Tudor: Eu am vrut sa iau cuvantul inainte de a vota un proiect de lege anterior, dar, din nefericire, si asta am sesizat de foarte multe ori, in coltul acela se aude foarte prost. Noi, intotdeauna, avem tendinta sa va intrerupem ca sa va intrebam din nou ce ati vorbit.
Radu Rusanu: Domnule Ponta, va rog sa poftiti, pentru ca, potrivit Regulamentului, prezidiul nu poate sa plece, nici secretarii macar. Asa ca, va rog frumos, potrivit Regulamentului, vrem, nu vrem, noi trebuie sa plecam ultimii.
Victor Ponta: Imi cer scuze, dar la 12.30 s-a terminat sedinta. Deci, imi pare rau, nu am cum sa raman! Insa sunt gata sa-i las locul domnului secretar Albu, care ar trebui sa fie in sala. Poate ca nu este.

Matematica

Adrian Nastase (dupa ce un deputat a contestat lipsa cvorumului): Faceti o operatiune simpla: adunati 86 cu 76 si verificati. Pentru cei care nu cred! Avem secretari de sedinta. Daca nu aveti incredere ca ei stiu sa numere, schimbati-i!
Lucian Bolcas: Si ne aflam in situatia in care ajungem la ecuatie pur matematica. Ce facem, minus cu minus ce ne dau, domnule profesor Stanciu?
Bogdan Niculescu-Duvaz: Daca inmultim!
Lucian Bolcas: Acum, iertati-ma, in legatura cu inmultirea eu stiu si alte bancuri, dar nu este cazul.

Daca s-a respins respingerea, e aprobare

Lucian Bolcas: Nu exista nici o lege de aprobare, nu s-a discutat in comisie o lege de aprobare, daca va cadea aceasta respingere – care, de fapt, a fost un amendament al Senatului -, inseamna ca s-a aprobat legea de aprobare a ordonantei. Este foarte simplu.
Eugen Nicolaescu: Deci sunt doua cai de urmat in aceasta situatie. Sa dezbatem ordonanta si, daca nu ma insala memoria, are numai doua articole aceasta ordonanta, deci este foarte simplu de dezbatut si, dupa aceea, adoptam ordonanta si, sigur, votam dupa aceea impotriva respingerii si in felul acesta lucrurile sunt foarte clare.

Deci ne-am inteles intr-un mod total diferit!

Lakatos Petru (care a propus un amendament): Avand in vedere si textul din Biblie ca: “Pacatul recunoscut este pe jumatate iertat”, atunci v-as ruga sa-i iertati si sa votati ca atare.
Adrian Nastase: Sper ca nu ne sugerati sa schimbam si prevederea aceasta din Biblie! Pe aceasta o lasam. Punctul de vedere al Comisiei.
Stelian Dutu: Din acest punct de vedere, Comisia este de acord cu mentiunea facuta de colegul.
Adrian Nastase: N-am inteles, e de acord cu Biblia sau e de acord cu amendamentul?
Marton Arpad: S-a respins titlul, adica de respingere a ordonantei.
S-a respins articolul unic, adica de respingere a ordonantei. Ce se supune acum votului? Respingerea ordonantei? Ordonanta?
Lucian Bolcas: Legea!
Marton Arpad: Legea? Care lege?
Miron Mitrea: Deci ne-am inteles intr-un mod total diferit.

Rautati parlamentare

Lucian Bolcas: Eu ii multumesc domnului deputat Gusa pentru ca imi apreciaza varsta si imi pare rau ca eu nu pot sa-i apreciez nimic.
Marcu Tudor: Va multumesc, dar eu nu sunt lup moralist, sa fac declaratie politica, acuzand pe celalalt, ca nu trebuie sa faca si el. De altfel, eu n-am zis decat ceea ce am vazut, am vazut ca aproape jumatate din cei de aici, care au votat legea anterioara, au parasit sala. Si era un grup asa de mare incat am avut impresia ca e tot PNL-ul. Daca nu e tot PNL-ul si au mai ramas cativa dintre dansii, eu imi cer scuze.
Adrian Nastase: Au ramas in sala cei care sunt de acord cu fuziunea… (Rasete, aplauze)
Titu Gheorghiof: Stiu ca domnul coleg, lider al grupului dumneavoastra, polarizeaza toata atentia, toata atentia dumneavoastra a fost pe liderul grupului dumneavoastra. Ati fost atat de bine polarizati incat nu ati inteles ceea ce votati.
Domnule presedinte, semnalele, cele care sunt si care vin din partea stanga, batand intr-un lemn, se poarta numai in unele paduri, nu in Parlamentul Romaniei!
Valeriu Zgonea (dupa ce deputatul PNL Titu Gheorghiof invocase rolul istoric al dreptei): Dati-mi voie pentru distinsul coleg, sa ajunga sus, merge mai greu si este greu pentru dansul, vreau sa-i aduc aminte domnului Titus Gheorghiof ca si Titanicul s-a indreptat tot spre dreapta prima data. Daca nu-si aduce aminte…
Marcu Tudor: Eu am pus pur si simplu o intrebare, la care, prin bunul obicei pe care-l are domnul ce a vorbit inaintea mea si care nu stapaneste suficient de bine materia, dar ia cuvantul de trei ori sa spuna niste mici glume, batandu-si joc de colegii lui, lucru cu care nu sunt deloc de acord, eu nu-mi bat joc nici de cum arata, nici de cum vorbeste domnia sa!
(…) Adica domnia sa, foarte important si urias, asa, nu aproba pentru noi, astia mici, pe aici, prapaditi, un fel de spor de vechime, pentru ca nu se stie ca legea aceea este sau nu este organica (dupa o interventie a deputatului Titu Gheorghiof)!
Constantin Nita (tot dupa o interventie a deputatului Titu Gheorghiof): Deci, in mod firesc, modul in care pune problema domnul Gheorghiof nu este colegial. Eu nu l-am jignit si nici n-am jignit pe cineva. Cred ca ar trebui sa va prezentati scuze, domnule! Cine este mai inalt, cine este mai mare, cine este mai mic, cine este mai prost, lasati-i asa cum sunt, cum i-a dat Dumnezeu, nu faceti dumneavoastra aprecierea asta!

Sa spunem lucrurilor pe nume!

Mihaita Calimente: Cu toate ca la vremea cand uzina de la Arad a fost construita s-a spus ca trebuie o seringa formata din trei parti, dupa aceea s-a revenit si s-a spus ca nu mai trebuie din trei parti, trebuie din doua parti si s-au incurajat aceste importuri (…).
Lucian Bolcas: Si atunci, daca la distinse universitati se preda “dreptul comunitar”, noi in legislatia noastra avem “caini comunitari”, avem “politie comunitara”, o sa avem si “vagabonzi comunitari”.
Victor Ponta: Daca dumneavoastra, initiatorii, ma ajutati sa explic taranilor din Gorj cum e cu furnizorii de inputuri si cu decontarea bonurilor valorice, o sa va fiu foarte recunoscator, daca nu, poate-i faceti un “input” in realitate domnului ministru Flutur. (Dezbateri privind acordarea cupoanelor agricole.)
Calin Popescu Tariceanu: Grupurile parlamentare ale PNL si ale PD o propun pentru functia de presedinte a Camerei Deputatilor pe doamna Monica Musca. (…) Ar fi momentul in Parlament sa se intample acest lucru, tinand cont ca in tari cu traditie islamica femeile au ajuns deja presedinte si prim-ministru.
Ioan Oltean: Termenul la care domnia sa facea referire vizeaza doar Propunerea legislativa nr. 77, nu si celelalte doua propuneri legislative, si in speta Propunerea legislativa nr. 91, al carei termen constitutional expira in 31 aprilie.
Lucian Bolcas (din sala): Nu exista 31 aprilie!
Marcu Tudor: Pentru ca se prefac amandoi ca nu inteleg ce am vrut sa spun, nu am spus ca il ingradim si-l oprim sa nu se adreseze justitiei, dar il pedepsesc daca se adreseaza, il opturez, ii spun: “Nu te adresa ca te dau afara!”. De altfel ce rau face ca se adreseaza justitiei, a luat deja cu japca locuinta aia?
Anghel Stanciu: Chiar fiind atent la o chestiune cu animalele acestea, care nu sunt specialitatea mea, am constatat ca proiectul de lege are repercusiuni foarte importante chiar asupra securitatii alimentare. De aceea este posibil sa fie nevoie nu de doi vicepresedinti, poate de mai multi, pentru ca sunt produse de origine animala, vegetala s.a.m.d., poate pe fiecare.
Lucian Bolcas: Adica, avortul?!? Voluntar este atunci cand cineva vrea, isi manifesta vointa. Dar trebuie sa mai existe si "putirinta”, adica aceasta vointa sa fie primita juridic, ca avand o capacitate de a si-o exprima.
Ionesie Gheorghioni: Desigur, aceasta initiativa legislativa am dezbatut-o pe larg in comisie, de aceea noi o consideram salutara de-a dreptul, deoarece la aceasta ora se remarca o criza acuta a lichiditatilor la taranul roman iar aceasta lege vine sa rezolve intr-un fel aceasta problema.

Cele mai citite

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă