15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPacuraru, si suspendat, si demisionar

Pacuraru, si suspendat, si demisionar

» Desi presedintele Basescu l-a suspendat luni din functie pe ministrul Muncii, Paul Pacuraru, confirmarea a venit abia ieri. Este cel de-al treilea ministru suspendat de seful statului.

» Prima reactie a liberalilor a fost de a propune in locul lui Pacuraru un secretar de stat de la Ministerul Muncii. Ulterior, a aparut varianta ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa preia interimatul Muncii.

» Desi Pacuraru si-a depus de doua ori demisia, premierul Tariceanu a refuzat sa o accepte, lasandu-si ministrul sa fie suspendat.

"Acest dosar este politic", a reactionat Paul Pacuraru dupa anuntarea oficiala a suspendarii lui de catre seful statului, avand in vedere ca DNA a inceput urmarirea penala a acestuia. "Saptamana trecuta mi s-a adus aceasta invinuire. Ma voi prezenta in fata organelor judiciare ori de cate ori este nevoie. Dorinta mea este ca suspendarea sa fie cat mai scurta si sa pot continua activitatea si proiectele pe care le am in cadrul ministerului", a spus Pacuraru dupa ce a avut o intrevedere, la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Liberalul a subliniat ca si-a depus demisia in urma cu un an si jumatate, de doua ori chiar, la izbucnirea scandalului, insa premierul nu a vrut sa i-o accepte. El a citat din concluziile Comisiei juridice a Senatului pe marginea dosarului sau, precizand ca membrii acestuia au dorit sa returneze dosarul la DNA, din lipsa de probe.

 

Pacuraru a sustinut ca nu l-a sunat niciodata pe Ilie Morega, desi convorbiri cu liderul liberal de la Gorj ar fi principala proba a procurorilor impotriva sa. "Exista doar suspiciuni, nu exista nici o inculpare a mea asupra unor fapte pe care le-am acceptat tacit", a spus Pacuraru. "Manipularea a fost ca eu as fi dat telefoane; eu nu am dat niciodata nici un telefon domnului Morega. Am primit mai multe telefoane prin care mi se cerea sa numesc pe un anumit post vacant pe un domn din Targu Jiu. Aceste telefoane nu erau nici ilicite, nici incorecte, nici nu propuneau ceva deranjant si nici macar nu ma pot face vinovat ca nu am fost atent la o asa-zisa promisiune facuta vreodata", a spus Pacuraru. Senatul a aprobat la sfarsitul lunii august inceperea urmaririi penale a lui Paul Pacuraru.

 

Ministrul suspendat este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, procurorii anticoruptie sustinand ca firma fiului sau ar fi primit un contract de la o societate de stat in schimbul mentinerii in functie a unui sef al Inspectoratului Muncii din judetul Gorj. Pacuraru l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, sa intervina pe langa directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si cei ai complexurilor energetice Turceni si Rovinari, astfel incat acestia sa acorde contracte societatii Intratest, firma condusa de Mihnea Pacuraru, fiul ministrului. Liberalii au reactionat dur la vestea suspendarii lui Pacuraru. Mai intai, unii lideri s-au gandit chiar sa propuna boicotarea mesajului prezidential de astazi. "Sa fie o razbunare a lui Traian Basescu si a PD intrucat Paul Pacuraru si Guvernul liberal au reusit marirea substantiala a pensiilor?", s-a intrebat retoric vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti.

 

La randul sau, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca Pacuraru ar fi victima unei "inscenari penibile". Liderul UDMR, Marko Bela, nu a fost surprins de demersul sefului statului, adaugand ca nu prea vede sensul suspendarii in conditiile in care mandatul Cabinetului Tariceanu se apropie de final. Democrat-liberalul Radu Berceanu a declarat ca inceperea urmaririi penale este bazata pe documente, iar seful statului ar fi obstructionat justitia daca nu ar fi recurs la suspendare. "Eu cred ca presedintele, oricare ar fi fost, nu-si putea permite sa-i cereti dumneavoastra toate explicatiile posibile, cum de tine in functie un ministru care se va duce si va discuta cu procurorii si poate mai tarziu cu judecatorii, nu in calitate de cetatean obisnuit, ci in calitate de ministru care este coleg de Guvern cu ministrul Justitiei", a spus Berceanu. Liderul PD-L, Vasile Blaga, avertizase inca din momentul votului din Senat: "Nu stiu ca Traian Basescu sa fi iertat pe cineva!".

Unele surse au spus ca presedintele ar fi asteptat pentru semnarea suspendarii lui Pacuraru lansarea candidatilor PNL, pentru a nu le strica liberalilor festivitatea.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca a acceptat demisia lui Paul Pacuraru (a treia depusa) din functia de ministru al Muncii, urmand sa faca o nominalizare pentru portofoliul vacant in perioada urmatoare.

SUSPENDATII
Paul Pacuraru este cel de-al treilea ministru al Cabinetului Tariceanu suspendat din functie de presedintele Traian Basescu. Alti patru si-au prezentat demisia in contextul unor dosare. Liberalul Teodor Atanasiu a fost suspendat din functia de ministru al Apararii in septembrie 2006, dupa ce impotriva sa au fost depuse plangeri penale de catre Adriana Saftoiu, pe atunci consilier prezidential, si deputatul PSD Eugen Bejinariu. Acuzat de abuz in serviciu, Atanasiu a primit NUP la aproximativ doua luni de la suspendare si a fost numit de premier la sefia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Din functie a fost suspendat si ministrul Comunicatiilor, udemeristul Zsolt Nagy.

In cazul acestuia, Parchetul a cerut avizul pentru inceperea urmaririi penale in dosarul privatizarilor strategice, in aprilie 2007. Suspendarea a venit in iunie 2007. Ulterior, procurorul de caz a decis NUP, dar solutia a fost infirmata de procurorul ierarhic superior. Un alt ministru al carui nume a aparut in dosarul privatizarilor strategice este conservatorul Codrut seres, dar acesta a renuntat la functie inainte de declansarea urmaririi penale impotriva sa. Au mai demisionat din Guvern Decebal Traian Remes (ministru al Agriculturii, dosarul "Palinca si caltabos"), George Copos (ministru de stat, implicat in dosarul "Loteria") si Tudor Chiuariu (ministru al Justitiei, dosarul "Posta Romana").

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă