25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPacea din Aviatorilor zboara catre Cotroceni

Pacea din Aviatorilor zboara catre Cotroceni

Alianta PNL-PD merge mai departe, dar discutiile despre fuziune nu se vor mai face in public, ci in spatele camerelor de luat vederi. Decizia a fost luata dupa o sedinta a conducerii Aliantei, desfasurata la sediul de pe strada Aviatorilor, in care liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a amenintat pe un ton foarte ridicat cu ruperea guvernarii. Negocierea finala ar urma sa se petreaca in cadrul unei intalniri Basescu -Boc-Tariceanu.
Sedinta a inceput intr-o atmosfera tensionata, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu reprosandu-le din nou democratilor incalcarea protocolului. Surse prezente la dezbatere afirma ca s-a ajuns chiar la o amenintare (ciudata in contextul in care Romania are de facut pasi concreti pentru respectarea termenului de aderare la UE) din partea lui Tariceanu: “Daca voi continuati pe aceeasi linie, eu nu am nimic impotriva sa rupem Alianta si sa terminam guvernarea.
Dar sa facem acest gest printr-un anunt comun, nu sa ne tot lovim reciproc”. Emil Boc a sustinut ca PD nu are intentia sa iasa de la guvernare si a repetat ideile sale deja consacrate – referitoare la faptul ca PD sustine Guvernul, dar nu si actele sale ilegale. Cum Boc a invocat, din nou, acordul cu Elvetia, liberalii au ripostat ca Ministrul Economiei este de la PC.

Migratia politica – nerezolvata

Liberalii si democratii s-au acuzat reciproc in ceea ce priveste migratia politica. PNL a reclamat atat atragerea unor pesedisti si peremisti in PD, dar si primirea Elenei Udrea. Democratii le-au reamintit colegilor din PNL ca ei au fost primii care au declansat racolarile din PSD si PRM. Pana la urma, nu s-a ajuns la nici o concluzie, pentru ca liberalii au cerut adoptarea unei decizii privind stoparea migratiei politice, dar democratii au refuzat.

Basescu… reclamat de liberali la PD

Liberalii au si alte nemultumiri. “Voi crede ca PD este alaturi de noi cand domnul Boc va riposta impreuna cu noi la atacurile lui Traian Basescu impotriva noastra”, a comentat liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. Democratii au replicat ca Basescu nu ataca PNL, ci are grija sa-si faca treaba institutiile statului, inclusiv Guvernul. “Dar declaratia de duminica referitoare la un partid din Alianta, la cine se referea?”, nu s-a lasat Orban. “Dar noi nu putem sa-l stapanim pe Basescu”, a fost replica democratilor. La finalul sedintei, Orban a admis in fata presei ca a ridicat in sedinta problema atacurilor presedintelui Traian Basescu impotriva PNL. “Am spus ca nu este drept ca presedintele Romaniei sa-si permita sa atace Partidul National Liberal si ca eu, cel putin, imi rezerv dreptul de a raspunde la fiecare atac al presedintelui impotriva PNL, cu argumente si nu cu initiative care sa duca la o deteriorare a imaginii”.

Intalnire Basescu-Boc-Tariceanu

Practic insa cele doua parti nu au reusit sa rezolve nici una din problemele care ii despart. Acestea urmeaza sa fie discutate in urmatoarele zile in cadrul unei intalniri confidentiale dintre presedintele Traian Basescu, Emil Boc si presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu. Insa este greu de crezut ca intalnirea va avea rezultate spectaculoase pentru ca nici una din parti nu renunta la ideile sale. Intrebat despre proiectul anuntat de PD privind crearea unui partid de centru-dreapta, Boc a afirmat ca acest subiect nu a fost discutat in sedinta CNC, dar a aratat ca, din perspectiva PD, proiectul politic ramane deschis.

Fuziunea va fi discutata doar in cadrul Aliantei

La finalul sedintei, Calin Popescu Tariceanu a anuntat presa: “Am constatat cu totii ca acest proiect al fuziunii a generat mai degraba mai multe controverse decat puncte comune si, de aceea, am hotarat impreuna sa punem punct escaladarii acestor discutii conflictuale, mai ales in public si proiectul fuziunii il vom putea discuta in structurile de decizie ale Aliantei si in momentul in care o sa luam o hotarare pe acest subiect o vom face cunoscuta”. “Ambele partide declara ca isi asuma in comun guvernarea, lucru care mi se pare extrem de important si necesar pentru asigurarea mecanismelor politice de sprijin politic pentru Guvern si pentru actiunea pe care o intreprindem in vederea realizarii obiectivelor din programul de guvernare”.

Sanctiuni suplimentare pentru clampai

La randul sau, presedintele PD, Emil Boc, a vorbit despre necesitatea discutarii in interiorul Aliantei a problemelor care tin de fuziune. Emil Boc declara ca este absolut necesar a se respecta protocolul Aliantei, iar in acest sens aminteste de faptul ca sanctiunile in cazul nerespectarii acestuia trebuie asprite. Boc nu a uitat sa aminteasca de sustinerea – din partea Aliantei – a actiunilor guvernamentale. “Alianta nu se va destrama, oricat ar dori unii acest lucru”, a povestit Emil Boc.

Legile sigurantei nationale vor fi negociate

Emil Boc a vorbit si despre cateva actiuni imediate, concrete: “Am convenit pe legile sigurantei nationale sa mandatam colectivul din interiorul Aliantei sa pregateasca aceste proiecte de legi si sa le aduca in dezbaterea Consiliului de Conducere al Aliantei”. Cert este ca in cadrul sedintei, democratii au reprosat faptul ca ideea desfiintarii CSAT si cea a republicii parlamentare nu se regasesc in programul de guvernare al Aliantei. Cert este ca nici nu se despartisera bine liderii, ca unii dintre participanti s-au dus in direct la posturile de televiziune de unde au reluat temele in disputa. Ce-i drept, tonul a fost mai moderat.


Alianta pe Bucuresti are multe de rezolvat

Problemele ridicate in privinta respectarii Protocolului PNL-PD la nivelul Capitalei vor fi dezbatute in conducerea Aliantei pe Bucuresti, iar daca nu se gasesc solutii va avea loc o discutie la nivelul CNC al Aliantei. Intrebat despre cazul Udrea si despre problemele de la sectorul 2, Emil Boc a spus: “Temele care tin de organizatia Bucuresti au fost trimise sa fie discutate in organizatia Bucuresti, iar daca acolo nu se gasesc solutii o sa discutam la nivelul Consiliului de Conducere al Aliantei, potrivit Protocolului”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă