10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportOUG privind salarizarea magistratilor, aprobata

OUG privind salarizarea magistratilor, aprobata

Dupa ce cu o saptamana in urma senatorii se revoltau impotriva asa-ziselor privilegii ale magistratilor si refuzau sa voteze OUG privind salarizarea si alte drepturi ale acestora, ieri alesii au adoptat actul normativ. Isteria parlamentarilor a fost mai mult decat nejustificata avand in vedere ca prevederile ordonantei nu au fost modificate radical. Singura “realizare” notabila a senatorilor a fost eliminarea articolului care prevedea o cota de 50% din indemnizatia presedintelui ICCJ pentru membrii de drept ai CSM (ministrul Justitiei, procurorul general si presedintele ICCJ). Si asta in conditiile in care insusi ministrul Monica Macovei a anuntat ca renunta la articolul cu pricina, in calitate de initiator al legii.
O alta prevedere care i-a innegrit de furie pe senatori a fost cea prin care se acordau medicamente si proteze gratuite magistratilor si familiilor acestora. Dupa lungi dezbateri in Comisiile de munca si juridica, parlamentarii au eliminat articolul. Degeaba insa.
Prevederea exista deja intr-o alta lege inca din 1992. Singura noutate pe care ordonanta o aducea in aceasta privinta era acordarea acestor gratuitati si pentru copiii si sotiile sau sotii magistratilor.
De altfel mai toate “privilegiile” stipulate in ordonante si reclamate de senatori se regasesc in alte legi, lucru care face inutila isteria acestora.
In timpul dezbaterilor de ieri lucrurile au mers ceas. Toate amendamentele peremistului Gheorghe Funar, de limitare sau eliminare a drepturilor salariale ale judecatorilor si procurorilor, au picat pe banda rulanta, iar legea a fost votata cu 69 de voturi “pentru”, 7 “impotriva” si 9 abtineri.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă