Ordonanta pentru ei

Senatorii tin foarte mult sa-si asigure luxul si confortul necesare desfasurarii unei eficiente activitati in plan legislativ. Atat de mult incat sunt dispusi sa faca orice pentru a-si cumpara masini noi pentru birourile senatoriale din ...

Share

Tomita Petcu 0 comentarii

01.09.2005 - 00:00
Senatorii tin foarte mult sa-si asigure luxul si confortul necesare desfasurarii unei eficiente activitati in plan legislativ. Atat de mult incat sunt dispusi sa faca orice pentru a-si cumpara masini noi pentru birourile senatoriale din teritoriu. Chiar sa modifice Ordonanta Guvernului care le interzice achizitiile de autoturisme si mobilier, in sensul ca Senatul si Camera Deputatilor sa fie singurele institutii publice exceptate de la prevederile ordonantei! O modificare cu un puternic iz discriminatoriu.

Ordonanta nr. 66/2005 privind rectificarea bugetara interzicea tuturor institutiilor publice sa faca, de la data intrarii sale in vigoare, orice fel de achizitii de autoturisme si mobilier. Senatorii au fost loviti din plin de decizia Guvernului, ei avand in plan cumpararea a 137 de autoturisme pentru birourile senatoriale din teritoriu. In sedinta de Guvern de saptamana trecuta, cand premierul Tariceanu a absentat, Executivul a adoptat o noua ordonanta, care dadea posibilitatea senatorilor sa-si cumpere mult-ravnitele masini. Numai ca, surpriza!... Tariceanu a refuzat sa semneze aceasta noua ordonanta motivand ca, in lipsa acestor achizitii, vor veni mai multi bani la bugetul general.
Decizia premierului nu i-a luat insa prin surprindere pe senatori. Acestia hotarasera oricum, cu cateva zile inainte de a intra in vacanta, sa modifice Ordonanta 66. In ultima sedinta a Biroului Permanent din sesiunea ordinara trecuta, conducerea Senatului a decis ca nu trebuie sa tina seama de decizia Executivului. Astfel, Biroul Permanent a facut o solicitare catre Comisia de buget-finante, cea care dezbate si intocmeste raportul pentru Ordonanta 66, sa aduca un amendament prin care Senatul si Camera Deputatilor sunt exceptate de la prevederile acesteia. Cu alte cuvinte, doar ei, senatorii si deputatii, sa fie mai cu mot si sa-si poata cumpara masinile, in timp ce tuturor celorlalte institutii publice - de la primarii, scoli, spitale si pana la ministere - sa le fie interzise achizitiile. Ca doar nu degeaba ei sunt parlamentari, iar ceilalti - muritori de rand.
Intrand in vacanta, senatorii Comisiei de buget-finante nu au mai apucat sa intocmeasca raportul in care sa includa si amendamentul discriminatoriu. Au insa timp sa o faca pana pe 8 septembrie, data la care trebuie sa depuna raportul la Biroul Permanent. "Din cate stiu eu, comisia nu a primit o sesizare oficiala din partea Biroului Permanent in legatura cu acest amendament. Discutii, insa, au existat si exista. Eu am fost sesizata in legatura cu acest subiect, dar nu am apucat sa-l dezbatem in comisie. Oricum, un astfel de amendament este necesar tinand cont cat de uzate sunt masinile noastre", ne-a declarat senatorul PC Silvia Ciornei, secretarul Comisiei de buget-finante. Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, sustine si el necesitatea unui astfel de amendament. "Masinile sunt foarte uzate. Majoritatea au peste 200.000 km la bord, iar reparatiile ne costa mai mult decat achizitionarea altora noi", ne-a spus Vasiliu, care a tinut sa precizeze ca decizia privind introducerea in raport a amendamentului buclucas tine exclusiv de vointa senatorilor de la buget-finante si, implicit, a grupurilor parlamentare din care fac parte.

Citește totul despre:

Comentarii