11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportOrdonanță care rezolvă problema lui Victor Ponta

Ordonanță care rezolvă problema lui Victor Ponta

La două săptămâni după ce premierul Ponta a spus că vrea să renunțe la titlul de doctor, mașinăria guvernamentală s-a pus în mișcare spre a-i împlini acestuia dorința: Legea Educației Naționale a fost modificată, din nou, prin ordonanță de urgență.

Ca și cum ar fi fost o extremă urgență, Cabinetul Ponta a modificat Legea Educației Naționale, prin OUG, în sensul ca persoanele care posedă un titlu de doctor să poată renunța la acesta, în baza unei cereri adresate ministerului de resort. Evident, amendarea grabnică a legislației în vigoare s-a făcut doar pentru ca premierul să-și poată îndeplini dorința de a renunța la titlul de doctor care i-a cauzat atâtea probleme. Și, tot evident, Legea Educației putea fi modificată printr-un proiect de lege care să fie dezbătut și adoptat de Parlament, doar că, în acest caz, ar fi durat mai mult, fapt nedorit, probabil, de premier.

O dată cu decizia luată ieri în ședința de Guvern se poate spune că este a doua oară când Victor Ponta semnează un act legislativ în interes propriu. Primul episod de acest fel s-a consumat în mai 2013, când Executivul condus de șeful PSD a adoptat hotărârea de guvern prin care ofițerii acoperiți nu mai pot fi deconspirați nici după încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu.

Explicațiile ministrului Educației

Recent înscăunatul ministru al Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu, a încercat să justifice „urgența“ modificării Legii Educației Naționale prin faptul că s-ar acoperi un vid legislativ. „Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific – diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru – devine nul de la data emiterii ordinului de revocare“, a explicat Cîmpeanu care va fi procedura de acum înainte. Potrivit acestuia, amendarea Legii Educației Naționale în sensul introducerii dreptului de a renunța la titlul de doctor ar fi fost cerută atât de posesorii unor titluri științifice, cât și de societatea civilă și de presă. Totuși, solicitat să ofere informații concrete despre persoanele care și-au manifestat dorința de a renunța la titlul de doctor, ministrul Educației nu a putut furniza decât numele unui singur solicitant, premierul Ponta. „Atâta vreme cât nu exista baza legală, am cunoştinţă de una singură (solicitare – n.r.). În momentul în care apare această bază legală – cu tot apelul la responsabilitate maximă la întocmirea acestor solicitări -, s-ar putea să constatăm că există mulţi cetăţeni care îşi doresc acest lucru, dar nu aveau baza legală pentru aşa ceva“, a mai spus Cîmpeanu.

În urmă cu două săptămâni, premierul Ponta a anunțat că a trimis o scrisoare rectorului Universității București în care îl notifică că renunță la titlul de doctor în drept primit în 2003. Șeful PSD declara, atunci, că ar fi trebuit să facă acest gest încă de când au fost formulate acuzațiile publice cu privire la teza sa de doctorat (acuzațiile de plagiat, mai precis) și că, după ce va părăsi viața politică, își dorește să inițieze un nou demers doctoral, „respectând toate standardele și cerințele de la acel moment“. După anunțul premierului, juriștii au arătat că legislația în vigoare nu permite posibilitatea renunțării la titlul de doctor, drept pentru care noul ministru al Educației i-a însărcinat pe subalternii săi să găsească o soluție legală de rezolvare a solicitării premierului.

Neclaritățile din OUG

Ordonanța de urgență adoptată ieri de Guvernul Ponta nu precizează foarte clar ce se întâmplă după renunțarea la titlul de doctor. Mai precis, dacă se poate solicita sau nu celor care vor să renunțe să returneze sumele cheltuite cu școlarizarea lor. În schimb, în cazul titlurilor retrase nu se va pune problema returnării eventualelor sporuri salariale care au decurs din titlul de doctor, deoarece modificarea nu se aplică decât pentru viitor.

Este pentru a doua oară în anul 2014 când Guvernul Ponta modifică Legea Educației Naționale prin ordonanță de urgență. Primul act de acest fel (nr. 49/2014) a fost adoptat la sfârșitul lunii iunie, fără nici un fel de dezbatere publică, iar prin el au fost aduse nu mai puțin de 97 de modificări Legii Educației Naționale, multe dintre amendamente fiind aspru criticate de unii profesori, de studenți și organizații nonguvernamentale.   

Alte modificări aduse Legii Educației Naționale:

  • Lectorii și asistenții universitari care nu au titlu de doctor vor putea lucra în universități în baza unui contract de muncă pe durată nedeterminată până la 30 septembrie 2015 în loc de 9 februarie 2015.
  • Taxa de abilitare pentru conducerea de doctorate va fi încasată de universități.
  • Consiliul General al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior va avea 21 de membri în loc de 25.

 

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...
Ultima oră
Pe aceeași temă