6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportOprescu, candidatul de rezerva al PSD

Oprescu, candidatul de rezerva al PSD

» Regretat de aproape toti liderii PSD, mai putin de Mircea Geoana si Marian Vanghelie, Sorin Oprescu si-a depus ieri demisia din partid.

» Din declaratiile acordate cu ocazia transformarii peste noapte a senatorului pana ieri pesedist in independent (ce genereaza inclusiv scindarea optiunilor pesediste) a razbatut recunoasterea faptului ca cele doua candidaturi (Diaconescu si Oprescu), izvorate din acelasi PSD, sunt rodul puternicelor conflicte din interiorul partidului.

Senatorul Sorin Oprescu s–a prezentat ieri la sediul PSD Sector 1, unde si-a depus demisia din partid, precum si din toate functiile de conducere. Apoi, gestul a fost repetat in plenul Senatului. Majoritatea colegilor senatori de la PSD au regretat gestul si, in general, faptul ca nu este el candidatul. Oprescu a precizat ca nu intentioneaza sa renunte nici in ultimul moment la candidatura sa independenta pentru Primaria Capitalei. "Nu am facut niciodata rau partidului si nici nu am de gand", a precizat demisionarul, care si-a justificat gestul prin dorinta sa de lupta pentru Bucuresti. Sorin Oprescu a povestit ca, desi avea cele mai mari sanse, in nici un moment in PSD n-a avut loc o discutie despre candidatura sa. El a negat, de asemenea, ca lideri ai PSD l-ar fi abordat pentru a renunta la candidatura. Cum Cristian Diaconescu intentioneaza sa ramana "candidatul in cravata, repet, voi ramane candidatul in cravata", Sorin Oprescu a promis ca nu va face "rau PSD".

Oprescu a precizat ca ramane de stanga, ca nu va deveni traseist politic si "nu-mi voi schimba partidul". El a respins astfel invitatia PER de a deveni ecologist. Oprescu nu a raspuns la intrebarea legata de revenirea sa in PSD. Iar Mircea Geoana insusi, intrebat despre aceasta perspectiva, a raspuns: "Niciodata sa nu spui niciodata". Dincolo de recentul conflict intre ei, Miron Mitrea, coordonatorul campaniei PSD, si Vasile Dancu, liderul filialei Cluj a partidului, gandesc la fel in perspectiva electorala. Ambii cred ca prin formula Diaconescu – candidat oficial/Oprescu – candidat independent PSD va reusi sa ia mai multe voturi de la PD-L. Miron Mitrea a afirmat raspicat ca el crede ca Sorin Oprescu nu va fura voturi de la PSD, ci de la PD-L.

Vasile Dancu a recunoscut ca "exista anumite similaritati intre electoratul PSD si al PD-L si Sorin Oprescu se afla tot in zona acestui tip de electorat". Dincolo de aceasta insa, Dancu a taxat demisia lui Oprescu ca fiind un gest de ostilitate fata de partid, gest care prejudiciaza candidatura lui Cristian Diaconescu. Dancu nu crede ca pana la urma Blaga ar fi cel favorizat, ci candidatul PNL. Liderul filialei Cluj a pus sub semnul intrebarii si posibilitatea independentului Oprescu de a putea aduna cele o suta de mii de semnaturi fara sa aiba in spate organizarea unui partid, suspiciunile lui Dancu indreptandu-se catre PNL. Dupa depunerea demisiei, liderul filialei Sector 1, Dan Tudorache, a promis ca va avea grija ca Sorin Oprescu sa nu fie furat la voturi in sectiile de votare.

 

Tudorache i-a spus, de altfel, lui Oprescu ca este cu sufletul alaturi de el si ca-l asteapta inapoi in PSD dupa 15 iunie, indiferent de rezultatul alegerilor. Printre cei care cred ca de fapt sunt bune ambele candidaturi se numara si senatorul Ion Vasile. El a declarat ca "amandoi sunt oameni cu viziuni de stanga si asta inseamna ca o sa castige ideea de stanga, mesajul de stanga". Mitrea insusi a recunoscut ieri ca se incearca "manevrarea cu maximum de eficienta" a situatiei in care se gaseste PSD. Aceea ce a avea un candidat oficial si unul de rezerva prin independentul Oprescu.

Scandal in familia Vanghelie
Suparat ca partidul nu l-a sustinut sa intre si el in cursa electorala, Catalin Stoichita, finul presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, si-a dat demisia, ieri, din partid si din Consiliul Local al Sectorului 5, el acuzand faptul ca listele candidatilor PSD pentru alegerile locale din Bucuresti nu au fost intocmite in mod democratic. "Nu am fost sustinut de partid nici la Consiliul Local al Sectorului 5, nici la Consiliul Municipal. Iar listele, in majoritatea lor, au fost facute la Casa Capsa, fara a se da un vot democratic pe ele", a acuzat Stoichita. Intrebat ce va face in continuare, Stoichita a raspuns: "Daca Sorin Oprescu este de acord, pot sa-l ajut in campanie. Decat cu un intelectual ca Vanghelie, mai bine cu un bagabond ca Oprescu".

Catalin Stoichita a candidat din partea PSD la alegerile din 2004 la Primaria Sectorului 5, impotriva nasului sau, Marian Vanghelie, care s-a inscris pe liste ca independent. Vanghelie a castigat din primul tur functia de primar, in timp ce Stoichita a obtinut doar 7,1% din voturi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă