6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportOpoziţia îşi caută vinovaţii după dezastrul de la alegeri

Opoziţia îşi caută vinovaţii după dezastrul de la alegeri

După eşecul înregistrat la alegerile parlamentare, Alianţa România Dreaptă  este la un pas de desfiin-ţare. Din punct de vedere juridic, alianţa a încetat, întrucât a fost gândită ca o alianţă electorală, nu una politică, iar liderii acesteia se declară rezervaţi în privinţa continuării acestui proiect politic. Mai mult, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a convocat pentru vineri Colegiul Director al partidului.

Alianţa România Dreaptă a obţinut un scor slab la alegerile parlamentare, de aproximativ 17% din mandate, prin com-paraţie cu USL, care a obţinut aproape 60% din mandatele de parlamentari. Nici un lider al alianţei nu s-a clasat primul la votul popular al românilor. Înfrângerea zdrobitoare  a alianţei de dreapta a fost motivul pentru care Cezar Preda a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte PDL şi din cea de preşedinte  al PDL Buzău. „Rezultatul de la Buzău, modul în care au ales buzoienii pe 9 decembrie mă determină să-mi dau demisia de onoare din funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, precum şi din cea de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Buzău.

Citeşte şi Trei scenarii despre viitorul premier. Cine câştigă şi cine pierde dacă preşedintele îl desemnează pe Victor Ponta în fruntea Guvernului

Cred că Alianţa România Dreaptă trebuie să intre, în ansamblu, într-o profundă reorganizare şi omogenizare, astfel încât să devină cea mai importantă şi credibilă forţă de opoziţie din România”, a declarat Preda într-un comunicat. La scurt timp după anunţul lui Preda, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a convocat pentru vineri Colegiul Director al partidului, din care fac parte membrii conducerii centrale a PDL şi liderii organizaţiilor judeţene. La rândul său, Adriean Videanu a declarat că în partid urmează să se facă o analiză, iar măsurile decise vor fi anunţate. În acelaşi timp, au început să circule zvonuri despre iminenta demisie a lui Vasile Blaga de la şefia partidului, potrivit Mediafax.

ARD, desfiinţată din punct de vedere juridic

„ARD a încetat. Ca să continue amorul trebuie o altă înţelegere. Până una-alta, suntem liberi de contract”, a declarat, pentru gandul.info,  vicepreşedintele Forţei Civice, Gabriel Biriş. În schimb, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a fost şi mai tranşant. El a declarat, pentru Mediafax, că USL a câştigat alegerile şi trebuie lăsată să conducă ţara, precizând că „în viaţă prostia se plăteşte”. Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, se arată mai optimist în privinţa alianţei. El crede că ARD  va exista şi în opoziţie şi va reprezenta un proiect de unificare a dreptei. „Există o confuzie între alianţa electorală ARD şi protocolul politic semnat de cele trei partide. Potrivit legii, alianţa electorală ARD, semnată la tribunal si-a atins scopul după alegerile din 9 decembrie, dar protocolul politic dintre cele trei partide nu este dizolvat. Vom continua proiectul unificării dreptei în România şi în Parlament”, a declarat liderul PNŢCD,  Aurelian Pavelescu.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Vezi LISTA NOILOR PARLAMENTARI din fiecare judeţ

Nişte explicaţii pentru înfrângerea suferită de ARD a încercat să le contureze, pe blogul său, prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda. „Înfrângerea e efectul dezbinărilor din PDL, care au făcut, de pildă, ca o parte dintre primarii aleşi în iunie să nu se angajeze alături de candidaţii din decembrie. E, de asemenea, efectul unei auto-amăgiri, care ne-a împins să credem că alegătorii vor trece cu vederea atât consecinţele nefaste ale politicii de austeritate, cât şi calitatea îndoielnică a unor candidaturi improvizate. E, în fine, efectul incapacităţii ARD de a converti opoziţia faţă de suspendarea lui Traian Băsescu într-un proiect de guvernare. Mai simplu spus: ARD a reuşit boicotul, nu şi scrutinul”, scrie Preda pe pagina sa de internet. În schimb, ARD  a obţinut la Cluj, în fieful primarului Emil Boc, cel mai bun scor din ţară (24% – Senat). Acest procent însă este unul mult mai mic decât cel obţinut în vară de PDL la consiliul judeţean (36%). 

Citeşte şi EXCLUSIV RL. Impostorii politici din secţiile de votare

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă