14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMoțiunea simplă pe Transporturi a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților. Răzvan...

Moțiunea simplă pe Transporturi a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților. Răzvan Cuc: Nu are niciun fundament și nicio consistență

UPDATE 13.40: Moțiunea simplă inițiată de PNL și USR pe tema infrastructurii de transport a fost respinsă miercuri de plenul Camerei Deputaților, cu 104 voturi "pentru", 155 "împotrivă" și șase abțineri. 

"Moțiunea simplă semnată de parlamentari ai PNL și USR nu are niciun fundament și nicio consistență, fiind o înșiruire de opinii personale ale unor oameni care atunci când au deținut puterea nu au fost în stare sau nu au vrut să contribuie cu nimic la dezvoltarea domeniului atât de important al transporturilor", a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților.

Deputații din opoziție care au semnat moțiunea intitulată "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare" îi solicită premierului Mihai Tudose să-l demită pe ministrul Transporturilor Răzvan Cuc și cer luarea unor măsuri în acest domeniu.

Moțiunea inițiată de PNL și USR este dezbătută miercuri în plenul Camerei Deputaților. Textul a fost citit de deputatul PNL Marius Bodea.

Potrivit semnatarilor moțiunii, ministrul Transporturilor "a sufocat" un minister care avea nevoie de o viziune, a blocat investițiile în infrastructura de transport de care țara avea nevoie, autostrăzi, căi ferate, aeriene, navigabile".

"Domnule ministru, am putea continua pe multe pagini de aici înainte radiografia dezastrului din Transporturi de când sunteți în fruntea ministerului, am putea vorbi în continuare de Metrorex care nu iese din tiparul companiilor de infrastructură ale ministerului pe care îl conduceți, o campanie scăpată de sub control de către minister, cu șantiere urbane care sufocă pe timp nedefinit Bucureștiul și cu termene de dare în folosință amânate repetat.

Un singur exemplu vă dăm — Magistrala 5, Tronsonul Râul Doamnei—Eroilor, model tipic de proiect nesupravegheat de minister, termenul de finalizare anunțat inițial, în iunie 2017, prelungindu-se până la sfârșitul anului, pentru ca ulterior să se vorbească de iunie 2018. La fel de impasibil pare că asistați la ceea ce se întâmplă la Compania Națională Aeroporturi București.

Probabil stați liniștit pentru că vi se raportează de către fostul dumneavoastră șef de cabinet, actualul director interimar, că este o companie de profit, printre puținele de altfel, dar închideți ochii la faptul că investițiile sunt insuficiente, iar cele care se fac sunt de proastă calitate realizate de firme prietene din Giurgiu, punând în pericol siguranța zborurilor.

Din Pista 1 de aterizare aflată în program de modernizare se desprind bucăți de asfalt la fiecare aterizare sau decolare, iar pe Pista 2 se zboară cu prag decalat, recepția finală fiind respinsă de către Inspectoratul de Stat în Construcții care a refuzat să își pună semnătura pe această lucrare de o calitate îndoielnică", mai spun inițiatorii în moțiune.

Printre măsurile recomandate de USR și PNL pentru acest domeniu se numără: demararea procedurilor pentru selectarea CA-urilor și a managerilor privați la companiile din subordinea ministerului care funcționează în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporatistă, "până nu e prea târziu pentru a mai salva ceva din aceste companii secătuite de resurse financiare și umane", realizarea unei evaluări corecte și transparente a tuturor celor 50 de companii și unități din subordinea ministerului, astfel încât relansarea lor să fie făcută în mod profesionist, pe criterii de eficiență și performanță, fundamentarea și prezentarea unor termene realiste pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură pe toate cele 4 moduri de transport cumulat cu asigurarea finanțării prin accelerarea procesului de atragere a fondurilor europene, dar și din alte surse puse la dispoziția României, consolidarea capacității investițiilor cu atribuții în implementarea proiectelor de investiții.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă