6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportOfiteri de informatii cu imunitate

Ofiteri de informatii cu imunitate

Dreptul la viata privata, la inviolabilitatea domiciliului, sau dreptul de proprietate ar putea fi suspendate in situatii de criza, potrivit reglementarilor din pachetul de legi privind siguranta nationala. Ar putea fi, de asemenea, suspendate dreptul la libera circulatie, la intruniri, dreptul la greva si dreptul la secretul corespondentei. Pachetul legislativ privind securitatea nationala cuprinde sase proiecte, respectiv: legea apararii nationale, legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate, legea sistemului national de management al crizelor, noile legi ale SIE si SRI si legea statutului ofiterilor de informatii. Pachetul de legi privind siguranta nationala, trimis de CSAT la Parlament, se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate.
Serviciile de informatii vor avea posibilitatea restrangerii unor drepturi constitutionale, potrivit propunerii de lege privind managementul situatiilor de criza. Printre drepturile care ar putea fi anulate in situatii de criza se numara si cel referitor la viata familiala si privata precum si cel referitor la inviolabilitatea domiciliului, afirma surse din CSAT. De asemenea, un alt drept care poate fi suspendat este dreptul de proprietate. Autoritatile au, de asemenea, posibilitatea sa suspende dreptul la libera circulatie, la intruniri si dreptul la greva si dreptul la secretul corespondentei.
Potrivit proiectului, situatia de criza poate avea mai multe grade de risc, iar in functie de gravitatea momentului autoritatile pot decide cresterea sau scaderea gradului de risc. Cu alte cuvinte, masurile ar trebui sa fie diferite intre situatia unei calamitati pe plan local si cea a unui atac terorist. Totusi, proiectul are o precizare. Deciziile care se iau trebuie "sa fie proportionale cu gravitatea situatiei”. "Sigur, autoritatile ar urma sa ia masuri diferite in cazul unor inundatii care afecteaza doua judete, fata de cazul unui cutremur”, ne spune un membru al comisiei.

SRI primeste dreptul sa opereze retineri

Insa, puterea serviciilor secrete, in special cea a Serviciului Roman de Informatii, urmeaza sa fie sporite chiar si atunci cand nu sunt situatii de criza. Potrivit legii privind functionarea SRI, de aceste actiuni se vor ocupa "ofiteri anume desemnati si specializati”. Astfel de actiuni se vor desfasura in doua cazuri – fie in vederea obtinerii datelor necesare sesizarii urmaririi penale sau la cererea acestora. Insa, actele pentru care se pot desfasura astfel de actiuni ale agentilor se stabilesc prin dispozitii comune ale Serviciului Roman de Informatii si ale Ministerului Public. Cele doua institutii vor avea posibilitatea sa tina la secret actele pentru care se pot desfasura astfel de actiuni.
Mai mult, agentii SRI pot efectua flagranturi. Ofiterii de informatii pot constata infractiuni flagrante referitoare la acte de pregatire, tentative sau acte de savarsire a atentatelor, actelor de terorism, infractiuni la adresa securitatii nationale plus infractiuni de coruptie. In caz de infractiuni flagrante se iau masuri pentru prevenirea si inlaturarea consecintelor, dar si pentru prinderea si predarea faptuitorilor.

Imunitate in fata legii?

Un alt proiect din pachet, cel privind statutul ofiterilor de informatii, are si el o serie de prevederi cu caracter de noutate. In numele “inlaturarii unor pericole iminente pentru siguranta nationala” nu va fi nevoie de mandat pentru intrarea in locuinte, si aceeasi situatie se intalneste in cazul utilizarii masinilor si telefoanelor cetatenilor.
Daca va fi adoptat, statutul ofiterilor de informatii le va oferi acestora o situatie privilegiata. Ei vor fi exonerati de orice raspundere materiala, civila si penala daca, prin exercitarea atributiilor de serviciu, “in limitele legii”, au cauzat vatamari unor persoane ori le-au prejudiciat patrimoniul. Mai romaneste, victimele, sau Doamne fereste, in caz de deces, supravietuitorii victimelor vor fi, cel mult despagubiti de serviciile secrete!
Pe baza acestui statut, ofiterii de informatii capata imunitate. Ei nu vor putea fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara avizul sefului serviciului din care fac parte.

SRI, SIE si operatorii de comunicatii, mana in mana

Potrivit legii privind activitatea de informatii si contrainformatii, agentii serviciilor secrete vor avea dreptul la efectuarea de constatari personale si "alte activitati”. Apar semne de intrebare deoarece nu se defineste clar ce inseamna constatari personale si ce inseamna… alte activitati. Pe de alta parte, potrivit aceluiasi proiect, SRI sau SIE pot primi informatii de la operatorii de transport, companiile postale si operatorii de comunicatii. De asemenea, serviciile pot desfasura activitati economice sub acoperire.
Un semn de intrebare apare si din cauza listei de riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, pe baza carora se poate declansa strangerea de informatii. Unele dintre acestea sunt vag definite, “alterarea continutului informatiilor vehiculate in spatiul public, cu scopul de a dezinforma” sau “risipirea” resurselor de apa si energie…

Dreptul de retinere duce cu gandul la fosta Securitate

Ion Stan (PSD, secretar al comisiei SRI): “Pe fond, apar o serie de semne de intrebare in ceea ce priveste prevederile legilor. Noi suntem de parere ca ar trebui precizat clar ca ofiterii SRI pot desfasura acte premergatoare urmaririi penale doar in cazurile care au legatura cu siguranta nationala. Nu suntem de acord cu posibilitatea ofiterilor SRI de a efectua perchezitii, flagranturi sau retineri. Dreptul la retinere ne duce cu gandul la fosta Securitate”.

Unele din prevederi au un anume grad de ambiguitate

George Scutaru (PNL, secretar al comisiei de aparare din Camera Deputatilor): “PNL nu este de acord cu unele prevederi din pachetul realizat de catre serviciile secrete. Noi consideram ca exista unele prevederi cu un anume grad de ambiguitate. Sporirea atributiilor serviciilor secrete pot duce la abuzuri care sa afecteze drepturile cetateanului. Nu trebuie uitat ca, in ultimii 16 ani, unele actiuni ale serviciilor secrete au depasit cadrul legal. Ma refer la interceptarea telefoanelor unor reprezentanti ai societatii civile sau ale unor agentii de presa”.

Vom pune accentul pe controlul parlamentar

Romeo Raicu (PD, presedintele comisiei SIE): “Deocamdata, pachetul se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate. Urmeaza negocieri intre reprezentantii partidelor, dupa care textele aflate in divergenta vor fi rezolvate prin negociere. In toata lumea democrata puterile serviciilor secrete cresc pe fondul amenintarilor teroriste. Noi vom face o serie de amendamente care sa intareasca rolul controlului parlamentar”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă