13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportOferta PD: anticipate cu Tariceanu premier

Oferta PD: anticipate cu Tariceanu premier

Democratii au relansat, ieri, propunerea alegerilor anticipate. De data a-ceasta, invelita intr-un ambalaj mai atractiv fata de PNL: Tariceanu ar urma sa fie premier in primii doi ani de zile. Liberalii dau semne ca nu au incredere, pe motiv ca un asemenea protocol nu l-ar angaja in nici un fel de seful statului, cel care nominalizeaza premierul.

Democratul Radu Berceanu a anuntat, ieri, ca in incercarea de a-i convinge pe liberali sa accepte declansarea de alegeri anticipate PD a propus PNL ca actualul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, sa conduca Guvernul inca doi ani dupa alegeri. Berceanu a declarat ca la viitoarele alegeri democratii vor merge tot impreuna cu PNL, dar numai daca liberalii isi vor dori acest lucru. El a subliniat ca, in prezent, conform sondajelor de opinie, raportul PD-PNL este de peste 2 la 1, dar ca democratii au propus un raport de 1 la 1 pe liste, in caz de alegeri anticipate. In acelasi timp, Berceanu a precizat ca el “vede” mai degraba alegeri anticipate decat schimbarea primului ministru si a Guvernului fara alegeri. Berceanu a sustinut ca PD ar fi dispus sa parafeze o astfel de intelegere cu PNL.
Totusi, Berceanu s-a aratat deranjat de atacurile unor lideri ai PNL ca Ludovic Orban si Crin Antonescu indreptate impotriva PD sau a lui Traian Basescu. Insa el a spus ca democratii nu au conditionat continuarea Aliantei D.A. de indepartarea celor doi. In aceste conditii, Berceanu sustine ca ar fi posibila chiar si despartirea: “Noi am vrut sa facem o fuziune sau macar o federatie de partide, daca nu se doreste o fuziune, dar ei permanent au respins prin toate modalitatile aceasta mana intinsa si eu cred ca, la un moment dat, oricat ai vrea sa intinzi mana si sa ai o prietenie cu cineva, daca te respinge o data, de doua ori, de zece ori, pana la urma intelegi ca nu te place si te orientezi catre alte lucruri”, a spus Berceanu.
El a exclus varianta unei aliante PD-PSD, sustinand ca o astfel de coalitie nu i se pare mai viabila decat cea actuala.
Liberalii se tem de o capcana. Unii au reactionat, ieri, cu neincredere la afirmatiile lui Radu Berceanu, mai ales ca ele intra in contradictie cu cele ale presedintelui Traian Basescu, care a afirmat, recent, ca, dupa aderarea la UE, este posibila desemnarea unui nou premier, care sa formeze un nou Guvern. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a comentat ca “un asemenea protocol nu are nici o acoperire. Potrivit Constitutiei, presedintele desemneaza primul ministru, iar un protocol intre PNL si PD nu il angajeaza in nici un fel pe presedintele tarii”. De altfel, Hasotti spune ca “protocoalele pot fi respectate sau nu”. La randul sau, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a sugerat ca liberalii nu prea ar face un asemenea pas: “Mi se pare desprins de realitate, pentru ca organizarea alegerilor anticipate nu depinde doar de PNL si PD, trebuie sa fie de acord si celelalte partide. In plus, PNL nu poate sa angajeze raspunderea presedintelui Basescu”. Totusi, Crin Antonescu recunoaste ca ar fi fost o posibilitate, dar pentru asta “ar trebui sa avem incredere”… Intre timp, liberalii continua cu acuzatiile referitoare la o ipotetica alianta PSD-PD. Presedintele Traian Basescu este artizanul relansarii PSD, el preluand si punand in aplicare “un proiect drag” lui Adrian Nastase Ð refacerea FSN, “urmasul PCR si al Securitatii”, de data aceasta PD inghitind PSD, apreciaza secretarul general al PNL Dan Motreanu.

Basescu nu se interfereaza

“Este o optiune a PD pe care nu o discut si in care nu ma interferez. Nu au decat sa faca politica intre partide asa cum considera ca este bine pentru tara”, a spus presedintele Traian Basescu in replica la declaratia democratului Radu Berceanu potrivit caruia PD a propus PNL mentinerea lui Calin Popescu Tariceanu in functie doi ani dupa organizarea de alegeri anticipate. “Partidele pot sa discute ce doresc si nu are nimeni obligatia sa ma intrebe sau sa-mi ceara avizul”, a aratat seful statului. Intrebat daca ar fi dispus sa-l mai nominalizeze pentru functia de premier pe Calin Popescu Tariceanu, seful statului a replicat: “Cred ca mergeti prea departe. Aveti nevoie de un titlu pentru maine. Luati raspunsul pe care vi l-am dat si va doresc mult succes pentru editia de maine”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă