13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportOamenii lui Voiculescu saboteaza coalitia

Oamenii lui Voiculescu saboteaza coalitia

Coalitia majoritara nu a reusit, ieri, sa-si impuna punctul de vedere privind discutarea in Camera Deputatilor a statutului minoritatilor. Din nou, intentiile majoritatii au fost sabotate de Partidul Conservator.

Reprezentantii Partidului Conservator din conducerea Camerei Deputatilor au refuzat sa voteze introducerea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale in procedura de urgenta. O asemenea decizie ar fi permis dezbaterea mai rapida a actului normativ.
Dupa negocierea de luni seara, dintre presedintii celor patru formatiuni de la putere, Guvernul a propus in Biroul Permanent al Camerei ca statutul amintit sa fie supus unor proceduri accelerate de discutii in comisii si in plen.
Ieri, UDMR a cerut, pe baza negocierilor, Biroului Permanent sa adopte aceasta procedura. PSD si PRM s-au opus. Deputatii PC, care, desi la discutiile din Coalitie au fost de acord cu adoptarea rapida a statutului minoritatilor nationale, au parasit sedinta Biroului, lasand puterea fara majoritate la vot. Au plecat atat viceliderul grupului parlamentar al conservatorilor, Andrian Mihei, cat si vicepresedintele Camerei, Daniela Popa.
Majoritatea a ramas in aer. Potrivit regulamentului, procedura este hotarata de Comitetul ordinii de zi (format din liderii de grupuri), in care fiecare reprezentant al partidelor are un vot proportional cu numarul de deputati. Dupa plecarea oamenilor lui Voiculescu, PSD si PRM au impus respingerea procedurii de urgenta. Aceasta procedura prevede desfasurarea rapida a dezbaterilor cu termene scurte la comisii (cateva zile) si limitarea luarilor de cuvant din plen. Aici s-a luat decizia cea mai importanta…
Biroul Permanent este cel care hotaraste termenul, dupa ce s-a fixat procedura. PSD si PRM au impus depunerea raportului in 45 de zile, in loc de 20 de zile, cat solicita UDMR. La victoria PSD-PRM din Biroul Permanent a contribuit si absenta liberalului Dan Radu Rusanu.
Potrivit unor surse din Alianta, reprezentantii PC au fost chemati la ordine de liderul Dan Voiculescu. Cei doi au recunoscut ca au fost sunati de presedintele PC, Dan Voiculescu, dar au insistat pe faptul ca… au fost chemati pentru a lamuri o serie de probleme de partid. Ei sustin ca n-au fost informati despre intentia de a se adopta procedura de urgenta pentru legea respectiva! Dar alti membri ai Biroului au afirmat ca ambii PC-isti vazusera hartiile de la mapa referitoare la procedura de urgenta.
Concluziile au fost trase de deputatul UDMR Kelemen Hunor: “Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara. Acest lucru este o problema constanta a Coalitiei si trebuie sa vedem cat de grava este”. In schimb, lui Adrian Nastase decizia i s-a parut a fi “un vot al ratiunii”.

Cele mai citite

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă