15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportOameni de afaceri si avocati, in cursa pentru Parlament

Oameni de afaceri si avocati, in cursa pentru Parlament

Actuali parlamentari necunos-cuti electoratului, oameni de afaceri, medici, avocati, functionari, primari sau fosti primari se regasesc printre candidatii din judetul Alba in alegerile parlamentare. Nume controversate de genul celor trei care se lupta pentru voturile electoratului in colegiul nr. 3, Cugir- Zlatna, se afla si in celelalte patru colegii pentru Camera Deputatilor, dar si in colegiile pentru Senat. In colegiul senatorial nr. 1 candideaza din partea PNL fostul partener de afaceri al lui Teodor Atanasiu. Este vorba despre directorul general din AVAS, Mihai Nicusor, presedinte al consiliului de administratie la Romarm si Electrica. Contracandidatii lui Nicusor sunt senatorul PD-L Alexandru Peres si fostul primar din Rosia Montana, Virgil Narita (PSD).

 

Peres, aflat de 12 ani in Parlament, se bazeaza aproape exclusiv pe popularitatea PD-L in Alba, in timp ce Narita spera ca nu va repeta contraperformanta de la alegerile locale. Virgil Narita s-a remarcat in cei opt ani cat a condus Primaria Rosia Montana prin afacerile personale cu compania miniera "Rosia Montana Gold Corporation" si prin bataile administrate subordonatilor din institutie. In colegiul nr. 2 de la Senat s-a inscris in competitie deputatul Tiberiu Barbuletiu (PNL), care abia in urma cu cateva luni si-a amintit ca este parlamentar de Alba. Motiveaza absenta din judet prin faptul ca a fost europarlamentar timp de un an. Tot aici candideaza din partea Aliantei PSD-PC omul de afaceri Gheorghe Feneser, consilier local in Sebes. Necunoscut din punct de vedere politic, Feneser si-a construit imaginea publica pe opozitia manifestata impotriva companiei Kronospan, unul dintre agentii economici care polueaza constant municipiul Sebes.

Dintre candidatii pentru Camera Deputatilor se remarca Nicolae Popa (PNL), fost PSD, ApR si PC. In prezent deputat de Alba, Popa a avut grija sa-si configureze un colegiu favorabil (Aiud-Ocna Mures). A mers pana acolo incat a "rupt" comunitatile maghiare in doua, alegatorii din aceasta etnie fiind nevoiti sa se prezinte la alegeri in doua colegii diferite. Un alt personaj controversat este fostul prefect de Alba Cosmin Covaciu, care candideaza din partea PNL in colegiul nr. 1, Alba Iulia. Covaciu este acum comisar general adjunct la Garda Nationala de Mediu. A candidat si pentru Primaria Alba Iulia, insa a avut un scor electoral foarte slab (17%) comparativ cu resursele financiare cheltuite. Tot in Alba Iulia candideaza din partea PD-L managerul Spitalului Judetean, Calin Potor, in timp ce PSD este reprezentat de o tanara avocata, Angelica Mocan.

Cantaretul de muzica populara Nicolae Furdui Iancu (PNL) se vrea si el deputat in colegiul din Muntii Apuseni. Principalul contracandidat al acestuia este primarul PD-L din comuna Horea, Corneliu Olar, proprietar indirect al unor afaceri prospere in exploatarea lemnului. A fost unul dintre liderii "motilor" ce au ripostat la asa-zisa "cruciada" a fostului prefect Cosmin Covaciu impotriva "mafiei padurilor" din Apuseni.

 

Mai putini alesi
Alba este un judet relativ mic, ceea ce face sa fie destul de neinteresant pentru politicienii din Bucuresti. Datorita scaderii continue a populatiei, Alba este unul dintre judetele care au pierdut un parlamentar pentru mandatul urmator. In loc de sase deputati ca pana acum, vor fi alesi doar cinci. Pe langa acestia, vor mai fi alesi doi senatori.

Dominat de PD-L si PNL
Din punct de vedere politic si economic, Alba este dominat de grupurile de interese constituite in jurul PD-L si PNL. PD-L are majoritatea in Consiliul Judetean si detine un numar de 44 de primarii dintr-un total de 78. sapte dintre cele 11 localitati urbane au primari membri PD-L. Liberalii au 25 de primarii si sunt mult mai activi decat o arata forta politica din administratia locala, gratie grupului constituit in jurul presedintelui Teodor Atanasiu, care a reusit sa acumuleze importante resurse financiare in ultimii patru ani.

 

 

Stefan Bardan, PD-L
Un fost parlamentar nu prea activ (foto 1)

Stefan Bardan vrea un nou mandat de parlamentar de Alba. Face parte din categoria parlamentarilor "tacuti", fiind vazut destul de rar la tribuna Camerei Deputatilor. Este vicepresedinte al PD-L Alba si membru in Comisia de Administratie Publica. Nu a fost implicat in scandaluri publice, dar nici nu s-a remarcat prin realizari profesionale spectaculoase. Una dintre putinele initiative din mandatul care se incheie peste putin timp a fost organizarea unei vizite a colegilor deputati din comisie la Rosia Montana, pentru a se informa in legatura cu proiectul minier al companiei Gabriel Resources. Este perceput ca un lider politic echilibrat si modest, care isi promoveaza proiectele pana la capat. A avut in mandatul 2004-2008 un numar de 21 de luari de cuvant in plen si a fost initiator la 46 de proiecte legislative.

Teodor Atanasiu, PNL
Acuzat de comiterea unor fapte de coruptie (foto 2)

Teodor Atanasiu pare cel mai cunoscut dintre candidatii care se vor confrunta in colegiul nr. 3 din Alba. Este presedintele PNL Alba si sef al AVAS. Dupa alegerile din 2004 a fost numit ministru al Apararii, post pe care a trebuit sa-l paraseasca dupa ce a intrat in conflict cu presedintele Traian Basescu pe tema retragerii trupelor din Irak. Probabil ca acum ii multumeste presedintelui pentru decizia de a-l suspenda din functie la cererea Parchetului dupa ce la AVAS a avut pana nu demult un salariu de peste 12.000 euro pe luna. Este unul dintre oamenii de incredere ai gruparii liberale din jurul premierului Calin Popescu Tariceanu. La AVAS s-a remarcat si prin nepotism, angajandu-si cumnatul Dorin Bisboaca si fostul partener de afaceri Mihai Nicusor. De asemenea, multi apropiati ai acestuia au fost numiti in consilii de administratie foarte banoase, cum ar fi companiile din domeniul energetic. In 2004, timp de cateva luni Atanasiu a fost presedinte al Consiliului Judetean Alba. De atunci dateaza si faptele pentru care Atanasiu este cercetat de DNA Alba, fiind suspectat de fapte de coruptie.

Emilian Cutean, PSD
Sustinut de Ion Iliescu (foto 3)

Emilian Cutean este genul de parlamentar "parasutat" de Centru intr-un judet oarecare din tara. Reprezinta de patru ani electoratul din Alba in Parlamentul Romaniei din partea PSD. A beneficiat si beneficiaza in continuare de sprijinul lui Ion Iliescu in partid, cei doi fiind colegi in asociatia de revolutionari "Club 22", condusa de Cutean. De altfel, acesta din urma locuieste in Bucuresti intr-un apartament din Primaverii, aflat in cladirea in care isi are sediul asociatia de revolutionari. In patru ani de mandat a fost prezent in judet doar la cateva evenimente oficiale, cum ar fi manifestarile de 1 Decembrie, si ca sa isi sustina o noua candidatura. Obisnuit sa intre in Parlament pe lista de partid, la redistribuire, Emilian Cutean are foarte mici sanse de a face fata sistemului uninominal. In prezent este presedintele Comisiei parlamentare a revolutionarilor. A avut in acest mandat 23 de luari de cuvant in plen si 5 initiative legislative. In Guvernul PSD a fost secretar de stat pentru problemele revolutionarilor. Cutean a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu in perioada cat a condus secretariatul pentru problemele revolutionarilor.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....
Ultima oră
Pe aceeași temă