13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNumai UDMR vrea sa faca guvern cu PNL

Numai UDMR vrea sa faca guvern cu PNL

PC nu intentioneaza sa faca parte din Guvernul restructurat, desi a primit o propunere in acest sens din partea premierului, a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, presedintele PC, Dan Voiculescu. Potrivit liderului conservatorilor, "PC se gandeste in ce masura este bine ca in viitoarea structura guvernamentala sa apara si reprezentanti ai UDMR". "Noi am propus un Guvern monocolor PNL, care avea in vedere, in primul rand, nevoia de responsabilitate. Romanii trebuie sa cunoasca cine are meritele sau cine se face vinovat de o anumita stare de lucruri", a sustinut Voiculescu. El si-a exprimat speranta ca saptamana viitoare sa aiba loc audierea noilor ministri, astfel incat noul Guvern sa fie investit inainte de sarbatorile pascale.

UDMR nu a negociat cu PNL formarea unui guvern bicolor, desi acest lucru este posibil avand sustinerea PSD si PC, a declarat astazi presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela. El a subliniat ca premierul este cel care are "principala responsabilitate in rezolvarea crizei". Vicepremierul nu mai vede loc de impacare intre PNL si PD, fiind de parere ca daca cele doua partide ar fi fost apte de compromisuri nu s-ar fi ajuns in actuala criza guvernamentala. In opinia sa, indiferent daca se formeaza sau nu un guvern bicolor, este nevoie de restructurarea celui actual. "Am discutat cu premierul problema restructurarii. Stim in ce directie trebuie sa se faca restructurarea. Sa reducem numarul membrilor guvernului, sa rationalizam anumite domenii, probabil sa comasam unele ministere, sa facem un minister al dezvoltarii regionale. Si sa gasim locul, rolul, asezarea, la centru, a agentiilor" – a spus vicepremierul, reiterand ideea conform careia tot acest proces trebuie sa fie coordonat cu descentralizarea. "UDMR are doua posturi de ministri delegati. Atunci trebuie sa regandim functiile ocupate de ministrii UDMR, care sa aiba ministri plini" – a aratat vicepremierul. Intrebat ce portofolii isi doreste UDMR, daca printre acestea se numara si cel de la Justitie, Marko Bela a raspuns: "Justitia ne intereseaza pe toti."

PRM considera ca, in cazul unei remanieri guvernamentale, solutia ar fi formarea unui Guvern de uniune nationala in care sa fie reprezentate toate partidele parlamentare, "ceea ce exclude prezenta la guvernare a UDMR" – a declarat astazi deputatul Lucian Bolcas. El a motivat ca liderul UDMR, Marko Bela, "a adus incalcari infinit mai grave textului Constitutiei decat seful statului si a jignit poporul roman". "Ne pronuntam pentru continuarea procedurii de suspendare a presedintelui, inainte de orice motiune de cenzura care ar putea sa duca la caderea Guvernului", a afirmat Bolcas, dupa care a adaugat ca "PRM considera ca aceasta agitatie politica nu se poate rezolva decat prin indepartarea celui care provoaca agitatia, Traian Basescu". "Guvernul tripartit PNL-PD-UDMR nu putea sa mai dureze", iar PRM considera ca acesta trebuie sa fie restructurat si remaniat.

PSD nu va intra in nicio formula de guvernare pana la alegerile parlamentare, a decis astazi Biroul Permanent National, decizie comunicata purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu. "Nu este problema social-democratilor sa decida care va fi culoarea politica a viitorului Guvern, votul privind sprijinul acestuia bazandu-se exclusiv pe criteriile de eficienta." In opinia social-democratilor, atat PNL, cat si PD, poarta responsabilitatea crizei politice din Romania. Cristian Diaconescu a subliniat ca: "Nu vor exista niciun fel de intelegeri politice, aliante sau parteneriate ad-hoc pentru a sprijini un alt Guvern. (…) Vom vota o structura guvernamentala care sa ne creeze certitudinea ca functioneaza in mod eficient si ca va scoate tara din criza." El a subliniat ca procedura privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu va continua.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă