16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportFOTO: Valer Dorneanu, sprijinit de PSD, noul preşedinte al Curții Constituționale: Celelalte...

FOTO: Valer Dorneanu, sprijinit de PSD, noul preşedinte al Curții Constituționale: Celelalte instituții ale statului să nu trimită conflictele din plan politic la CCR

UPDATE 14:00. Valer Dorneanu este noul preşedinte al Curţii Constituţionale al României. Imediat după prima şedinţă prezidată în această calitate, Valer Dorneanu a declarat că doreşte ca CCR să fie templul care păstrează biblia naţiunii.

„Am fost ales cu majoritate de voturi ca preşedinte al Curţii Constituţionale. Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, calmul meu, spiritul meu conciliant şi faptul că vom reuşi împreună să ducem prestigiul acestei instituţii, care este un pilon al statului de drept, mai departe, făcând tot ceea ce trebuie prin utilizarea experienţei noastre de peste 25 de ani deja şi prin aducerea unui suflu nou, prin contribuţia celor nou-veniţi. Am convenit să formăm o echipă”, a declarat Valer Dorneanu. 

Dorneanu a spus că se aşteaptă ca CCR să aibă o cooperare bună cu celelalte instituţii ale statului. „Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu celelalte instituţii ale statului, aşteptăm de la ele să nu mai transforme Curtea Constituţională în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi toate conflictele care există în plan politic”, a afirmat Dorneanu. 

UPDATE 12.49: Un mic incident a avut loc, miercuri, la ceremonia de învestire. Astfel, Marian Enache a uitat să semneze jurământul, dar s-a întors pentru a se achita de obligaţie, potrivit Mediafax.

UPDATE 11.02: A început ceremonia de învestire în funcție a noilor judecători CCR.

„Urez succes în activitate judecătorilor care au depus jurământul astăzi. Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă şi predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

La ceremonia au participat și vicepreşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor Teodor Atanasiu şi Florin Iordache, vicepremierul Vasile Dîncu, judecători ai CCR şi consilieri prezidenţiali. 

———–

Cei trei noi judecători ai Curții Constituționale a României (CCR), Livia Stanciu, Marian Enache şi Attila Varga, depun, miercuri, jurământul de învestitură în funcție, în cadrul unei ceremonii care va avea loc, începând cu ora 11.00, la Palatul Cotroceni, informează News.ro.

Actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Livia Stanciu, propusă de şeful statului, Klaus Iohannis, preia mandatul de judecător al Curţii în aceeaşi zi în care intră în vigoare şi decretul de pensionare din magistratură, semnat de preşedinte pe 23 iunie.Marian Enache este fost parlamentar UNPR şi a fost numit în funcţia de judecător CCR de către Senat, cu susţinerea PSD. Attila Varga este propunerea Camerei Deputaţilor, prin grupul UDMR, fiind, la rândul său, susţinut de către PSD.

Cei trei preiau mandatele lui Augustin Zegrean (numit de Traian Băsescu), Tudorel Toader (susţinut de PNL) şi Valentin Puskas (susţinut de UDMR).

În urma acestei reîmprospătări a Curţii Constituţionale, vor fi patru judecători susţinuţi de PSD (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu şi Simona Maya Teodorescu), doi desemnaţi de Parlament la propunerea PNL susţinuţi de PNL ( Mona Pivniceru şi Ştefan Minea – acesta din urmă fiind numit cu susţinerea fostului PDL), doi judecători numiţi de fostul preşedinte Traian Băsescu (Daniel Morar şi Petre Lăzăroiu) şi unul, Livia Stanciu, desemnat de actualul preşedinte, Klaus Iohannis

După depunerea jurământului, la ora 11.00, judecătorii CCR se vor reuni într-o şedinţă de plen pentru a-şi alege noul preşedinte. De la expirarea mandatului de preşedinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie, Curtea a fost condusă interimar de către Valer Dorneanu. Fostul parlamentar PSD are şi cele mai mari şanse să fie ales preşedinte deplin, potrivit unor surse politice. Şedinţa de plen a CCR va avea loc fie miercuri, după ceremonia de la Palatul Cotroceni, fie joi.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă