2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportNici unul dintre partidele coalitiei nu doreste sa piarda posturi

Nici unul dintre partidele coalitiei nu doreste sa piarda posturi

Partidele din coalitia majoritara spun ca sunt de acord cu restructurarea Guvernului, in numele eficientizarii. In realitate, fiecare are propriile obiective: PD tinteste subrezirea scaunului lui Tariceanu si acapararea unor agentii, PNL nu vrea restructurare, dar nu poate sa o spuna in public, iar PC si UDMR n-ar prea dori sa renunte la posturile pe care le detin.
Aparent, la sedintele de luni seara ale conducerii Aliantei si coalitiei s-au facut primii pasi catre restructurare. La finalul sedintei Aliantei, senatorul PD Radu Berceanu a sustinut ca PD si PNL ar fi ajuns la un acord privind principiile care vor sta la baza restructurarii Guvernului. “Va fi un guvern redus ca numar fara, probabil, vicepremieri si ministri delegati. Domeniile care sunt importante vor avea ministere, iar cele mai putin importante vor fi reprezentate la nivel de secretari de stat. Nu vor fi foarte multi secretari de stat, doi sau trei pe fiecare minister sunt suficienti”.

PNL si PD se inteleg greu

In realitate, PNL si PD nu au reusit sa ajunga la o intelegere clara, amanand, practic, discutia pentru saptamana viitoare. Motivul, potrivit unor surse din Alianta, este acela ca planurile de restructurare prezentate de PD nu convin PNL. In primul rand, pentru ca PD doreste aparitia unui Minister al Dezvoltarii Regionale care sa inlocuiasca ministerul Integrarii Europene, dar, in plus, sa se ocupe de absorbtia tuturor fondurilor comunitare si care sa revina PD. In plus, PD a propus ca numeroasele agentii subordonate Cancelariei primului ministru sa treaca in subordinea ministerelor. In prezent, in jur de 60 de agentii sunt subordonate fie direct premierului, fie sunt in cadrul Cancelariei, iar democratii considera ca sunt nedreptatiti.
PD a oferit PNL Ministerul Invatamantului in schimbul portofoliului Apararii, dar liberalii au refuzat si ar vrea Transporturile. In schimb, PNL ar fi dispus sa cedeze PD Ministerul Sanatatii.

Marko Bela, suparat pe PD

La fel de complicate s-au dovedit discutiile din cadrul coalitiei. Potrivit unor surse din cadrul coalitiei, Marko Bela a comentat negativ intentiile PD, afirmand ca, daca este sa se desfiinteze posturile de vicepremier ale UDMR si PC, sa se desfiinteze si cel al PD. Pe de alta parte, PD a promis ca este dispus sa ofere UDMR postul de ministru al Transporturilor detinut de Gheorghe Dobre, dar UDMR sa nu mai insiste pentru postul de vicepremier.
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, luni seara, dupa sedinta CNC al coalitiei, ca partidele nu au venit cu oferte concrete la aceasta intrunire si nu s-a discutat despre portofolii sau persoane, ci “numai principii”.

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă