14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportNici nu se mai obosesc sa voteze...

Nici nu se mai obosesc sa voteze…

Zicala romaneasca “La placinte inainte, la razboi inapoi” se traduce, sub cupola aurita a Parlamentului, prin “Primii la bani si la privilegii, ultimii la munca”. Si, daca mai avea cineva vreun dubiu ca lucrurile ar sta asa, “performanta” de ieri a senatorilor releva limpede realitatea: o noua sedinta suspendata, dupa ce s-au chinuit de cinci ori sa voteze un raport. In aceeasi zi insa, alesii au reflectat daca… nu cumva ar fi mai bine ca pretul anvelopelor de iarna, folosite la masinile din teritoriu, in loc sa fie decontat din suma forfetara lunara, sa fie “tras” din bugetul Senatului.

Intreruperea sedintei de plen, dupa doar doua ore, a fost determinata de… cinci incercari esuate de a vota raportul intocmit la un proiect de lege. “Esuate” din cauza faptului ca senatorii erau atat de putini in sala, incat numarul de voturi exprimate nu a fost suficient nici pentru a trece actul normativ, nici pentru a-l respinge.

Banii pentru Dacii i-au alungat din banci

Alesii s-au impotmolit cand au ajuns sa discute un proiect privind acordarea de despagubiri persoanelor care au detinut la data de 1 martie 1990 economii la CEC sub forma de obligatiuni si carnete de economii, inclusiv depozite pentru obtinerea unui autoturism. Propunerea legislativa, initiata de udemeristul Gyorgy Frunda, nu se bucura nici de sustinerea Guvernului, nici de cea a reprezentantilor Aliantei D.A. Cum PC si UDMR si-au declarat insa sprijinul, facand ad-hoc coalitie cu PSD si PRM, pe tabela de vot au aparut doar 32 de voturi pentru respingerea proiectului si 24 in favoarea propunerii. Binevoitor, presedintele de sedinta, pesedistul Doru Ioan Taracila, a reluat votul. Degeaba. Tabela se incapataneaza: 31 de voturi pentru respingere, 24 “contra” si 7 abtineri. “Nu are rost. Suntem doar 62 de colegi in sala. Facem un apel de cinci minute”, propune conciliant Taracila. Instantaneu, liderul grupului Aliantei, Puiu Hasotti, fuge pe hol, pentru a mai aduna cativa sustinatori ai Guvernului, rataciti pe la cafea. Adusi cu arcanul in sala, senatorii prefera insa sa citeasca ziarele, sa butoneze laptopurile sau sa vorbeasca la telefon ori intre ei. Orice altceva, decat sa voteze legea. Reluarea votului, pentru a treia oara, a patra oara si, respectiv, a cincea oara nu ii impresioneaza pe alesi. “Constat ca nu suntem in cvorum, chiar daca ati raspuns prezent. Este inadmisibil sa nu voteze colegii”, concluzioneaza cu amaraciune Taracila, declarand suspendarea sedintei.

Si… cine plateste anvelopele de iarna?!

Esecul inregistrat, iar, in dezbaterea proiectelor de lege nu i-a impiedicat insa pe senatori sa mediteze asupra unei dileme: trebuie sau nu decontate anvelopele de iarna din suma forfetara? Intrebarea pare simpla, dar raspunsul are implicatii asupra buzunarului alesilor. Daca ar fi nevoiti sa-si achite cauciucurile din cele 75 de milioane, cat este suma forfetara lunara, le-ar ramane mai putini bani de cheltuit. Alta treaba ar fi daca s-ar deconta de la bugetul Senatului. Pentru elucidarea “problemei”, secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, a intocmit un memorandum intern catre Biroul Permanent al Camerei Superioare.
Alesii au hotarat, in cele din urma, ca anvelopele sa fie decontate din bugetul Senatului, estimandu-se ca suma necesara pentru fiecare masina este cuprinsa intre 10 si 15 milioane lei vechi.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă