10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDEZVĂLUIRI New York Times: Noi relatări despre închisorile secrete CIA din România....

DEZVĂLUIRI New York Times: Noi relatări despre închisorile secrete CIA din România. Libianul Ben Soud a fost deținut ilegal și torturat oribil în închisoarea CIA din București

Cel mai influent cotidian din SUA, New York Times, relatează pe larg despre traumele psihice prin care continuă să treacă cei reținuți și anchetați de CIA în închisorile secrete din mai multe țări, printre care și România.

Potrivit publicației americane, la București a funcționat un astfel de centru de detenție, „black site”, între 2003 și 2006. Astfel de centre s-ar mai fi aflat la Chiang Mai, în Thailanda, la Kabul, la Vilnius, capitala Lituaniei sau la Stare Kiejkuty, în Polonia.

Închisoarea din Polonia ar fi funcţionat între 2002-2003, iar cea din Lituania, între 2005-2006. Sute de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în penitenciarul militar de la Guantanamo Bay, începând cu anul 2002. În articol se afirmă că libianul Ben Soud a fost deținut la închisoarea CIA din România. Soud a fost predat, în 2004, regimului libian, condus pe atunci de colonelul Gaddafi, și a fost eliberat în 2011, când acesta a fost înlăturat de la putere și ucis.

Soud a declarat că a fost supus tehnicii stropirii cu apă îngheţată. În plus, el era introdus într-o folie de plastic, dezbrăcat, cu mâinile încătuşate deasupra capului. I se turna apă foarte rece pe corp. 

Potrivit New York Times, Soud a dat în judecată doi medici americani care ar fi participat la interogarea sa brutală. Numele său apare într-un raport clasificat al comisiei Senatului SUA care controlează activitatea serviciilor secrete, Senate Intelligence Committee.

În raport sunt relatate tehnicile de interogare, precum simularea unor execuții sau amenințări la adresa familiilor celor anchetați. Românii neagă Autoritățile române au negat vehement că pe teritoriul României s-ar fi aflat închisori secrete ale CIA.

„Nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”, a susținut, fostul președinte Traian Băsescu, în aprilie 2015.

În schimb, într-o conversație cu SPIEGEL ONLINE, fostul președinte Ion Iliescu a spus că, la schimbarea de an 2002/2003, aliații americani i-ar fi cerut o locație. El, ca șef de stat, a acceptat solicitarea, principial. De detalii s-a ocupat consilierul prezidențial pe problem de siguranță națională, Ioan Talpeș.

„Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România”, a spus Iliescu.

El susține că dacă ar fi știut mai mult, sigur că solicitarea nu ar fi beneficiat de un răspuns pozitiv:

„Am învățat ca, la astfel de solicitări, să fim mai atenți și să cântărim conștient”.

Ulterior, Iliescu a retractat declarațiile făcute pentru Der Spiegel.


Citiți și: Fosta închisoare CIA din România a fost localizată

În nordul Bucureştilor, într-un cartier rezidenţial aglomerat, se află un loc secret pe care Guvernul României a încercat să-l protejeze timp de ani de zile. CIA a folosit o clădire guvernamentală cu numele de cod „Bright Light” („Lumina Strălucitoare”) ca închisoare improvizată pentru unii dintre cei mai importanţi deţinuţi. Acolo au fost închişi membri importanţi ai organizaţiei al-Qaeda, printre care Khalid Sheik Mohammad, „creierul” atentatelor de la 11 septembrie 2001. Prizonierii au fost ţinuţi în subsolul clădirii, trasnformat în închisoare, înainte de a fi transferaţi la Guantanamo Bay în anul 2006, relatează Associated Press. Informaţiile au fost furnizate de către foşti oficiali ai serviciului american de informaţii, familiarizaţi cu locul şi modul de funcţionare interioară ale închisorii. Închisoarea din România a făcut parte dintr-o reţea formată din aşa-numitele „locuri negre”, pe care CIA le exploata şi controla în câteva ţări precum Thailanda, Lituania şi Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul de detenţii şi interogatorii s-a încheiat în 2009.  Citiți aici detalii!



 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă