20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportNepotul Adrian, luat la ochi si in PSD

Nepotul Adrian, luat la ochi si in PSD

Bucuria pe care a avut-o, probabil, Adrian Nastase, cand a gasit ingenioasa metoda de a-si scoate la vedere cateva milioane de euro (din legendara sa avere estimata de colegii sai din Guvern a se apropia chiar de miliard) folosind drept paravan legal mosteniri de la matusi milionare, s-a stins. Nastase este invidiat pentru “norocul” sau nemaipomenit la bani, dar se vede si incoltit intre Parchet, Fisc si perspectiva pierderii functiei in PSD. Matusile providentiale ale lui Adrian Nastase ar putea fi mortale pentru viitorul sau politic. Cum s-ar spune, ce n-a reusit Alianta PNL-PD in Parlament cu revocarea din functia de la Camera Deputatilor s-ar putea sa reuseasca matusile afaceriste ale lui Nastase: sfarsitul carierei sale politice.

Pe Nastase il pandeste desfiintarea functiei

O data cu aparitia in presa a colectiei de mosteniri dubioase ale familiei Nastase, cu dezvaluiri stupefiante despre afacerile imobiliare facute de matusa sa de 95 de ani, in PSD a inceput sa se discute despre debarcarea lui Nastase din functia de presedinte executiv al partidului. Conflictele deschise dintre Nastase si Mircea Geoana, ruptura survenita in relatia cu Viorel Hrebenciuc si mai vechi polite pe care Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu le au de platit la Nastase au facut ca varianta mazilirii fostului premier sa fie acceptata de principiu. Planul ar fi, potrivit unor surse din conducerea partidului, ca la Consiliul National ce ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii februarie sa fie adoptata o noua modificare a statutului PSD, care a mai fost o data modificat la congresul din aprilie anul trecut. Mircea Geoana a desemnat de altfel in urma cu doua luni o echipa de juristi ai partidului, condusi de Doru Ioan Taracila, care sa lucreze la un proiect de modificare a statutului. Modificarea era dorita initial de Mircea Geoana pentru a i se acorda lui Ion Iliescu satisfactie prin infiintarea oficiala a functiei de presedinte fondator si pentru a se crea un nou for intern, denumit Consiliul de Onoare si Conformitate Ideologica, pe care ar urma sa-l conduca acelasi Ion Iliescu. Insa in contextul in care Nastase a intrat in malaxorul presei si al institutiilor de control ale statului colegii sai care pandeau de mult ocazia sa-i traga presul de sub picioare s-au gandit ca la Consiliul National ar putea sa se propuna eliminarea din statut a functiei de presedinte executiv, infiintata la congres tot pentru Nastase. Motivatia oficiala a mazilirii acestuia ar fi imaginea negativa adusa partidului prin scandalul imens generat in legatura cu averea sa, mai ales daca vor intra in actiune si institutiile de control ale statului. Motivatia reala a planului de a-l lasa pe Nastase fara functie este legata de jocurile de influenta intre gruparile din partid in vederea congresului din 2007, cand presedintele executiv intentioneaza sa candideze impotriva lui Geoana la sefia partidului.
Pana acum liderii PSD si in special Mircea Geoana au evitat sa comenteze in vreun fel subiectul matusilor milionare ale lui Nastase, insa dupa ce procurorul general, Ilie Botos, a anuntat infiintarea unei comisii speciale de control asupra modului in care s-a ales familia Nastase cu mostenirile providentiale liderii PSD au inceput sa-si exprime nemultumirea legata de implicarea numelui PSD intr-un nou scandal rasunator. Iar unii au inceput sa exprime chiar speranta ca Nastase va iesi prost din aceasta poveste. Unul dintre cei care ar fi multumiti de producerea decesului politic in cazul lui Nastase ar fi chiar Mircea Geoana, care l-a suspectat pe colegul sau ca ar fi orchestrat impotriva sa anumite atacuri referitoare la celebra soacra a presedintelui PSD, si ea o afacerista septuagenara, dar nu chiar de talia matusilor intreprinzatoare ale familiei Nastase.
Deocamdata Geoana nu si-a exprimat un punct de vedere, nici de sustinere pentru Nastase, nici de dezicere de acesta, precizand doar ca “in cazul in care situatia va evolua evident ca partidul isi va asuma responsabilitatea unui punct de vedere”, avand in vedere ca scandalul afecteaza serios imaginea partidului pe care il conduce.

Declaratia lui Quinton Quayle – un semnal defavorabil lui Nastase

Liderii PSD au luat in seama si declaratia facuta marti de catre ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle, care a spus ca este uimitor cum politicienii romani sunt saraci, dar rudele lor se imbogatesc inexplicabil, declaratie pe care o considera un semnal ca Adrian Nastase este lasat din brate de sustinatorii sai occidentali. “Nu mai este vorba despre prietenie, acolo sunt polite pe care le au de platit lui Nastase pentru privatizarea SIDEX-ului, el nu mai este bine vazut in Marea Britanie de cand cu scandalul vanzarii catre Mital Steell. Acum l-au prins si au dat un semnal”, sustin surse din conducerea PSD, anticipand ca declaratia ambasadorului Quayle va fi luata si de guvernanti drept un semnal ca trebuie sa faca din Nastase un exemplu in lupta impotriva coruptiei.

Cu Dana si Bittner la Parchet sau la ANAF

Cert este ca foarte curand Nastase va face un drum la Parchet, unde procurorul general a anuntat infiintarea unei comisii speciale care sa analizeze informatiile aparute in legatura cu modul in care au fost dobandite averile demnitarilor, in special averea familiei Nastase. La fel ca si Dan Ioan Popescu, care a fost audiat la Comisia de control al averilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu averea pe care nu putea sa o justifice, Nastase va da si el cu subsemnatul. Deocamdata nu se stie foarte clar daca la Parchet sau la ANAF, asa cum a spus premierul Tariceanu, deoarece legislatia in vigoare are prevederi neclare in acest domeniu, insa este de asteptat ca procedurile sa fie declansate intr-un sens sau altul. Alaturi de Nastase va merge sa dea explicatii si Dana Nastase, cea care apare in declaratia de avere ca fiind posesoarea a nenumarate mosteniri, si, asa cum s-a vazut din dezvaluirile de presa, a unui numar considerabil de rude bogate care i-au lasat averi sub forma de case, terenuri sau bani. De asemenea, implicati in cazul “matusile suspecte” sunt omul de afaceri Alexandru Bittner, cunoscut apropiat al familiei Nastase, si Silviu Podolan, taximetristul care i-a vandut 2.500 metri patrati de teren in Voluntari matusii Tamara Cernasov cu doar 2,5 milioane de lei, terenul fiind evaluat la 250.000 de dolari.
Teoretic, autoritatile ar trebui sa cerceteze daca prin tranzactiile facute cu terenuri, cu bijuterii (Tamara Cernasov i-a vandut lui Alexandru Bittner bijuterii pentru suma de 400.000 de dolari, bani care apoi au ajuns prin mostenire la familia Nastase), cu imobile, cu mosteniri, afacerile imobiliare de milioane de dolari facute de batrana in varsta de 90 de ani, afaceri rezultate cu sume intrate prin mostenire tot in buzunarul familiei Nastase, nu reprezinta cumva modalitati ingenioase de a se spala bani sau de a se ascunde provenienta necurata a unor sume prin plasarea lor sub numele unei matusi inofensive. O operatiune simpla de a pune bani dubiosi dintr-un buzunar murdar in altul curat.
Singura problema in calea aflarii adevarului este faptul ca nu se stie foarte clar care dintre institutiile statului ar trebui sa se ocupe de descalcirea itelor in cazul “matusa”. Procurorul general spune ca Parchetul General, premierul Tariceanu este de parere ca ANAF ar trebui sa-l ia la bani marunti pe Nastase iar ministrul Justitiei, Monica Macovei, ca trebuie sa se astepte proiectul de infiintare a Agentiei de Integritate, care ar urma sa functioneze pe langa ANAF si sa se ocupe strict de controlul averilor demnitarilor.

Nastase “s-a dat la fund”

De altfel numai incalceala legislativa ar putea sa-i ofere lui Nastase o gura de oxigen, prin taraganarea procedurilor. Deocamdata, Nastase s-a dat “la fund”, cum se spune. Nu mai raspunde la telefon nici pentru probleme de partid, singura cale de comunicare cu el fiind avocatul Bogdan Radulescu, care si acesta sustine ca el are obiceiul sa comunice cu presa doar prin fax. Singurul lucru care a putut fi aflat de la avocatul familiei Nastase este ca pana acum nu a fost contactat de nici un reprezentant al institutiilor statului pentru a i se comunica ce se va intampla cu clientii sai.
Ieri nici colegii sai din PSD nu stiau pe unde se ascunde presedintele lor executiv, doar se vorbea despre continuarea dezvaluirilor legate de afacerile si invartelile cu mosteniri, terenuri si case facute de fostul prim-ministru, pesedistii stiind cu precizie ca presa va continua anchetele. Se stia, de asemenea, ca va pierde la Consiliul National functia de presedinte executiv si ca Alianta PNL-PD va avea un motiv sa ceara din nou revocarea sa din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, fiind anchetat de institutiile statului. Asta in cazul in care Comisia juridica va reusi sa inlocuiasca in regulamentul Camerei Deputatilor articolul privind revocarea presedintelui, care a fost respins de Curtea Constitutionala.

Rudele la control!

Daca initiativa senatorului PD Marius Marinescu privind modificarea Legii 161/2003 va fi adoptata, Nastase va fi obligat, pe viitor, sa declare toate averile detinute de matusi, unchi sau verisori. Marinescu a inaintat Biroului Permanent al Senatului un proiect de lege prin care cere sa se modifice Legea 161/2003 privind masurile pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, principala noutate constand in extinderea declaratiilor de interese ale demnitarilor. Daca pana acum un parlamentar sau ministru era obligat sa faca cunoscute doar interesele personale, ale sotiei si ale copiilor, conform initiativei lui Marinescu, de acum incolo vor trebui declarate si activitatile si functiile matusilor, unchilor sau verisorilor. Introducerea acestei prevederi este necesara, in opinia lui Marinescu, care a oferit drept exemplu, Nastase, care a mostenit un milion de euro de la o matusa afacerista in varsta de 91 de ani.

Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă