18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportNegocieri pe baza de paritate

Negocieri pe baza de paritate

Proiectul fuziunii dintre PNL si PD demareaza cu pasi timizi, mai mult ca subiect de macinat la inceput de an. Pentru a depasi eventualele neintelegeri, liderii celor doua partide au convenit ca negocierile sa se desfasoare pe baza de paritate. Chiar si asa, sansele realizarii proiectului par destul de reduse.

La inceputul acestui an, partenerii de alianta au parut hotarati sa inceapa negocierile pentru fuziune. Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a avansat ca termen al posibilei fuziuni un an, un an si jumatate, iar liderul PD Emil Boc a vorbit de sase luni de zile. Aliatii au discutat despre realizarea unui sondaj de opinie care sa masoare popularitatea de care s-ar bucura formatiunea rezultata, dar si ponderea fiecaruia dintre cele doua partide. In timp ce Emil Boc a vorbit despre realizarea cercetarii sociologice in luna februarie, liberalii au spus ca nu s-a luat nici o decizie in privinta momentului in care se va realiza sondajul. La ultima sedinta a Biroului Permanent Central al PNL tendinta care a parut sa predomine a fost una de temporizare.
Pana acum la PNL s-au manifestat ca adversari ai fuziunii, oficial sau in spatele usilor inchise, Puiu Hasotti, Adrian Cioroianu, Crin Antonescu sau Ludovic Orban. Un alt membru al conducerii, Eugen Nicolaescu, afirma, la ultima sedinta a BPC, ca liberalii nu sunt pregatiti pentru fuziune. Sustinatori clari ai proiectului de fuziune sunt Raluca Turcan si Gheorghe Flutur. Presedintele Calin Popescu Tariceanu a adoptat o atitudine retinuta. El a vorbit despre fuziune, dar atunci cand Raluca Turcan a propus votarea unui calendar concret, a evitat sa faca un asemenea pas. De partea cealalta, democratii au fost mai precauti in declaratii contrare fuziunii. Singurul care s-a declarat impotriva a fost vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde.
Unul din motivele de scepticism fata de fuziune, cel putin in randurile liberalilor, este legat de ponderea mai mare a PD in sondaje. Liderii PNL se tem ca, pe baza acestor date, democratii vor solicita mai multe posturi in conducerea noului partid. De altfel, tot pe baza sondajelor de opinie, liberalii au obtinut mai multe locuri eligibile la alegerile parlamentare din 2004. Insa, acum, democratii le-au spus liberalilor ca vor accepta ideea paritatii indiferent de rezultatele sondajelor. Ceea ar insemna ca, daca s-ar realiza fuziunea, in conducere ar patrunde un numar egal de reprezentanti ai celor doua partide.
Pe de alta parte, nici adeptii declarati ai fuziunii nu par a se pune de acord. Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Stoica au avut o intalnire in care au convenit ca unificarea fortelor de dreapta este necesara. Diferenta este ca Stoica insista pentru o fuziune rapida, pentru a profita de degringolada PSD, iar Tariceanu merge pe politica pasilor marunti. Partea frumoasa este, insa, ca atunci cand a discutat subiectul fuziunii cu un alt fost presedinte liberal, Mircea Ionescu Quintus, Tariceanu a fost de acord cu cererea acestuia ca partidul rezultat din fuziune sa aiba doctrina liberala, ceea ce, practic, ar bloca negocierile cu PD.


Liderii locali ai PNL viseaza sa inghita PD

Luni, Delegatia Permanenta a PNL se va reuni la Iasi si unul dintre subiectele care vor fi discutate este legat de fuziunea cu PD. Inainte de sedinta, filialele liberale au fost destul de agitate. De exemplu, conducerea PNL Timis a adoptat o rezolutie prin care cere ca noul partid rezultat din fuziune sa fie liberal. “Avem convingerea ca decizia fuziunii celor doua partide poate deveni realitate doar in conditiile in care acest proiect politic va fi asumat de marea majoritate a membrilor celor doua partide”, se afirma in rezolutie. In caz contrar, liberalii timiseni cer ca protocolul Aliantei sa fie prelungit si dupa 2008. Practic, nu se va mai realiza fuziunea. Potrivit unor surse din partid, si alti lideri locali vor sa propuna aceeasi varianta, pentru a ajunge la fuziune prin absorbtie, iar noul partid sa se numeasca tot PNL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă