14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportNastase si-a amanat perchezitia la case

Nastase si-a amanat perchezitia la case

Adrian Nastase a scapat, pentru moment, de emotiile perchezitiei. Si aceasta nu doar in urma sprijinului PSD si PRM, dar mai ales, din nou, din cauza chiulangiilor Coalitiei care, daca ar fi catadicsit sa se prezinte la sedinta, cererea ministrului de Justitie ar fi putut sa fie aprobata fara sa se mai intarzie aplicarea prevederilor legale.
Teoretic, in Biroul Permanent al Camerei, Coalitia are o majoritate de sapte la sase. O majoritate fragila, si la aproape orice decizie importanta au aparut probleme. La sedinta de ieri a Biroului Permanent, udemeristul Kelemen Hunor a absentat. Dupa sedinta el a invocat faptul ca nu ar fi stiut ca pe ordinea de zi este solicitarea Ministerului Justitiei referitoare la perchezitia imobilelor lui Adrian Nastase. De fapt, cum subiectul a fost super-mediatizat, putem trage concluzia ca toata tara a stiut ca se discuta acest subiect, mai putin reprezentantul UDMR in Biroul Permanent. La fel de putin interesat s-a dovedit a fi si liberalul Dan Radu Rusanu, care a sosit la sedinta dupa vot!
In aceste conditii, pesedistii au propus sa se respinga cererea de perchezitie. Ei au invocat o prevedere din Constitutie care stipuleaza ca urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face pentru parlamentari numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cererea de incuviintare trimisa de Ministerul Justitiei facea referire la o solicitare adresata de Departamentul National Anticoruptie. Insa DNA face parte, potrivit ordonantei care este in vigoare, din cadrul Parchetului General.
Aceste argumente nu au mai contat. Ca sa fie tacamul complet, reprezentantul minoritatilor altele decat cea maghiara, Miron Ignat, a votat alaturi de PSD si PRM. Astfel incat Nastase a castigat cu sase la patru!
Dupa sedinta, vizibil satisfacut, Adrian Nastase le-a relatat ziaristilor ca Biroul Permanent a cerut Ministerului Justitiei reformularea cererii pentru ca nu ar fi in concordanta cu articolul 72, alineatul 2 din Constitutie. Nastase a evitat sa dea amanunte despre cine si cum a votat, spunand ca le lasa ziaristilor posibilitatea sa afle pe cont propriu aceste lucruri. Nastase a adaugat ca Biroul Permanent va reexamina solicitarea numai daca aceasta neconcordanta va fi corectata.


Minune: deputatii coalitiei au citit Regulamentul!

Dupa sedinta Biroului Permanent, deputatii PNL s-au intrunit in sedinta pentru a analiza noul esec al Coalitiei. Ei au ajuns la concluzia ca… nu ar fi trebuit sa accepte discutarea cererii in Biroul Permanent. Potrivit Regulamentului, “presedintele Camerei aduce la cunostinta deputatilor cererea, in sedinta publica, dupa care o trimite de indata Comisiei juridice, de disciplina si imunitati spre examinare, care va stabili, prin raportul sau, daca exista sau nu exista motive temeinice pentru aprobarea cererii”.
Ulterior, liberalii au cerut, fara succes, in plen, ca Adrian Nastase sa le prezinte cererea de perchezitie asa cum prevede Regulamentul. Liberalii au sustinut ca Biroul Permanent nu avea competenta de a se pronunta pe fondul problemei, Nastase a refuzat si l-a scos la inaintare pe Victor Ponta. Acesta a sustinut ca Biroul nu s-a pronuntat pe fond, doar a decis ca solicitarea trebuia sa vina din partea lui Ilie Botos, si nu din partea lui Daniel Morar.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă