15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportNastase nu cedeaza terenul pentru Catedrala fara 153 de miliarde

Nastase nu cedeaza terenul pentru Catedrala fara 153 de miliarde

Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor au reluat ieri acuzatiile adresate Camerei Deputatilor, potrivit carora institutia condusa de Adrian Nastase intarzie in mod deliberat lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului. De vina este, in opinia MCC, Secretariatul General al Camerei Deputatilor, condus de Mihai Unghianu, personaj de numele caruia au fost legate numeroase proiecte de investitii dubioase, efectuate din bani publici.

Ministerul Culturii invoca, de data aceasta, suma exagerat de mare, 15,3 milioane lei noi (adica 153 miliarde lei vechi), solicitata de Secretariatul Camerei pentru predarea si amenajarea terenului pe care ar urma sa fie ridicat lacasul de cult. “Au aparut cateva probleme atunci cand Secretariatul General al Camerei Deputatilor a emis o adresa privind protocolul de predare-primire. Au fost niste calcule acolo, credem noi foarte exagerate, care se ridica undeva la 15,3 milioane RON, care ar fi cheltuielile legate de predarea terenului si de unele lucrari de amenajare a lui”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Adrian Lemeni, secretar de stat in cadrul MCC. In sprijinul acestor afirmatii este invocat si punctul de vedere al Ministerului Finantelor Publice, care a cerut, la randul sau, refacerea respectivelor calcule. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, considera ca “mingea” se afla acum in terenul Camerei Deputatilor, mai ales ca au fost inregistrate probleme si in luna noiembrie a anului trecut. “Am facut presiuni foarte mari, am avut un conflict deschis cu Adrian Nastase, pentru ca a intarziat foarte mult semnarea documentelor prin care era dat terenul respectiv din posesia Camerei Deputatilor in posesia Patriarhiei. Cred ca, cel putin din punct de vedere procedural, legal, noi ne-am facut lectiile si datoria”, a declarat ministrul Culturii.
O explicatie pentru tergiversarea procedurilor necesare inceperii lucrarilor de constructie o poate constitui dorinta lui Adrian Nastase, seful deputatilor, de a vedea finalizat un proiect mai vechi: ridicarea, din bani publici, bineinteles, a unui hotel de lux pentru parlamentari. Nu mai departe de inceputul lunii decembrie 2005, Nastase le vorbea colegilor din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca ar trebui profitat de construirea Catedralei pentru a “infiltra” si constructia hotelului.
Liderul pesedist incerca atunci sa convinga de cat de inteligenta este ideea sa. “Daca tot se discuta despre un amplasament s.a.m.d., daca tot vor fi lucrari aici, nu ar trebui sa revenim la proiectul nostru privind constructia unui hotel si o licitatie pe care sa o facem in termenii pe care ii cunoasteti si care, dupa parerea mea, sunt foarte inteligenti?”, le spunea Nastase colegilor din Biroul Permanent.
Ordonanta de urgenta care stabilea construirea ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului pe Calea 13 Septembrie, in apropierea Palatului Parlamentului, a fost adoptata de deputati de-abia la mijlocul lui septembrie 2005, desi se afla la Camera din luna mai.

Cele mai citite

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă