13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportNastase isi foloseste atributiile pentru a-si pastra functia!

Nastase isi foloseste atributiile pentru a-si pastra functia!

Batalia pentru inlocuirea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor se anunta dura. Coalitia de guvernare va da piept cu Alianta PSD-PRM, care pare decisa sa faca tot posibilul pentru blocarea schimbarii. In plus, Adrian Nastase isi foloseste din plin atributiile pentru a trage de timp.

Teoretic, dezbaterea noului Regulament, care permite schimbarea presedintelui Camerei, ar urma sa inceapa astazi. Reprezentantii Coalitiei au facut tot posibilul pentru ca Regulamentul sa fie finalizat in cursul acestei saptamani – stabilind sa se lucreze marti dupa-amiaza, miercuri si joi toata ziua.
Insa intentiile Coalitiei se lovesc de… presedintele Camerei. PSD a depus o motiune simpla referitoare la saracie. Potrivit Regulamentului, presedintele Camerei este cel care stabileste data dezbaterii motiunii simple. Nastase a declarat deja ca se va gandi la momentul cel mai bun pentru dezbaterea motiunii. El a spus ca nu vede motivele pentru care ar fi urgenta modificarea Regulamentului, din moment ce institutia are deja unul in vigoare.
Viceliderul grupului PSD din Camera, Valeriu Zgonea, a anuntat ca partidul va depune motiuni simple in fiecare saptamana. Pesedistii se gandeau la o noua motiune, care se va referi fie la situatia din invatamant, fie la cea din domeniul sanatatii. Au sarit si peremistii, care au anuntat ca si ei vor depune o motiune in fiecare zi. Pana atunci, peremistii au anuntat ca vor depune joi, la Camera, o motiune referitoare la… invatamant. Teoretic, PRM, cu doar 32 de deputati, nu poate initia o motiune simpla, pentru ca le trebuie 50 de semnaturi. Insa, de la 32 la 50 vor semna pesedistii.

De ce se teme Adrian Nastase

Presedintele Camerei Deputatilor are toate motivele sa se teama de momentul in care Regulamentul va fi dezbatut de plen. Coalitia majoritara detine in total 152 de deputati – liberalii – 67 de deputati, PD – 43, UDMR – 22, PC – 20. La acestia se adauga 17 deputati din partea minoritatilor nationale, care au un protocol de colaborare cu Coalitia, plus 14 deputati independenti din grupul lui Ciontu. In total, s-ar putea strange pana la 181 voturi pentru schimbarea lui Adrian Nastase. De partea cealalta, sprijinitorii lui Adrian Nastase sunt cei 110 deputati PSD si cei 32 ai PRM – in total 142.
Daca se va ajunge la plen, singura sansa a pesedistilor va fi sa traga de timp prin discutarea cat mai multa vreme a fiecarui amendament. In plenul Parlamentului, toate actele normative sunt discutate pe baza unui raport al comisiei de resort. Acesta cuprinde articolele initiale, amendamentele acceptate si amendamentele respinse. PSD si PRM au depus peste 800 de amendamente.

Curtea Constitutionala – ultima speranta

O alta batalie este cea legata de Curtea Constitutionala. Liberalul Titus Gheorghioff a declarat deja ca, in momentul in care Regulamentul va fi votat de plen, se va trece la revocarea presedintelui Camerei si la inlocuirea acestuia. Pesedistii sustin deja ca o asemenea varianta nu este posibila si ca, pana la aplicarea Regulamentului, trebuie asteptata decizia Curtii Constitutionale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă