6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportNastase "uita" de legea initiata de... Guvernul Nastase

Nastase “uita” de legea initiata de… Guvernul Nastase

Parte a luptei anticoruptie, ceruta cu atata insistenta de Uniunea Europeana, Guvernul Adrian Nastase a fost nevoit sa initieze, iar Parlamentul Romaniei a aprobat Legea nr. 251 din 2004 privind bunurile primite cu titlu gratuit in cadrul actiunilor de protocol.
Ei bine, desi actul normativ este in vigoare de mai bine de un an, tocmai Adrian Nastase, acum presedinte al Camerei Deputatilor, nu il respecta. La aceasta concluzie poate ajunge oricare alegator de buna credinta care acceseaza site-ul institutiei pe care liderul PSD o conduce. Cea mai “proaspata” lista cu bunuri primite cadou dateaza de pe vremea lui… Valer Dorneanu, predecesorul lui Nastase.

Potrivit Legii nr. 251, bunurile primite de demnitarii publici si de persoanele care detin functii de demnitate publica in cadrul actiunilor de protocol trebuie sa fie evaluate si inventariate de catre o comisie special infiintata.
Daca bunurile sunt evaluate la mai putin de 200 de euro, ele pot fi pastrate de catre primitor. In caz contrar, la valori de peste 200 de euro persoana care a primit bunurile poate solicita pastrarea lor numai cu achitarea diferentei de valoare. Totodata, Legea nr. 251 a instituit obligativitatea publicarii la sfarsitul fiecarui an a listei cuprinzand bunurile respective pe pagina de Internet a institutiei sau in Monitorul Oficial al Romaniei.

Cadouri pentru Vacaroiu de peste 3.000 de euro

Cea mai la indemana varianta pentru sporirea reala a transparentei activitatii demnitarilor o constituie publicarea listei “cadourilor” pe site-urile institutiilor.
O astfel de masura a fost adoptata de Senatul Romaniei, lista putand fi astfel consultata de oricine doreste. Se poate constata ca Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a primit pe parcursul anului 2005 cadouri a caror valoare insumata depaseste 3.000 de euro. De la esarfa din bumbac mercerizat, de culoare albastra, evaluata la 80 de lei noi (800.000 lei vechi) la cravata din matase naturala, cu insemnele Olimpiadei 2008, evaluata la 90 de lei noi. De la vaza din cristal de Boemia si seturi pentru vin ori sampanie la farfurii si boluri din argint. Cel mai scump cadou primit de Vacaroiu este un bol din argint, cu diametrul de 13 cm, evaluat la aproximativ 270 de euro si care a ramas in patrimoniul Senatului.
Cadouri au mai primit vicepresedintii George Sabin Cutas si Teodor Melescanu, dar si pesedistul Mircea Geoana, presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului.

Camera Deputatilor este condusa de… Valer Dorneanu

Cel putin asa ar putea crede alegatorul curios sa afle cum stau lucrurile la Camera Deputatilor in ceea ce priveste transparenta in exercitarea demnitatilor si functiilor publice.
Pe pagina de web unde ar fi trebuit sa aflam cine si ce a primit la Camera descoperim cu stupoare o lista veche de prin 2004, potrivit careia presedintele institutiei este Valer Dorneanu. Imposibil de crezut ca Adrian Nastase nu a primit bunuri asemenea omologului sau de la Senat. Prin urmare, cetatenilor le sunt oferite informatii “perisate”, cu sfidarea acestora, dar si a legilor in vigoare. Aceasta in conditiile in care site-ul Camerei Deputatilor abunda in poze cu Adrian Nastase in diferite ipostaze, de la intalniri oficiale la “sesiunile” de colinde. Si in conditiile in care mai-marii Camerei, in special presedintele Adrian Nastase, au tot invocat necesitatea imbunatatirii imaginii Parlamentului in fata cetatenilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă