Musca si verdictele CNSAS

Colegiul CNSAS, alcatuit dupa algoritmul politic din Parlament, este obligat conform legii sa dea verdicte in alb si negru. Mona Musca a facut politie politica potrivit primei evaluari a Colegiului. Fostul general Nicolae Plesita, fost sef al ...

Share

Sabina Fati 0 comentarii

03.11.2006 - 00:00
Colegiul CNSAS, alcatuit dupa algoritmul politic din Parlament, este obligat conform legii sa dea verdicte in alb si negru. Mona Musca a facut politie politica potrivit primei evaluari a Colegiului. Fostul general Nicolae Plesita, fost sef al Centralei de Informatii Externe, a fost si el incadrat la aceeasi categorie. Verdictul este identic, desi vina fostului sef al spionajului autohton, care coordona la inceputul anilor '80 atentatele impotriva redactorilor de la Radio Europa Libera, nu se compara cu cea a Monei Musca, racolata pentru a da relatii despre studentii straini. Zilele acestea membrii Colegiului se straduiesc sa gaseasca o formula pentru a schimba incadrarea data initial pentru Musca, dupa ce fosta deputata liberala a facut contestatie si a amenintat ca da CNSAS in judecata. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a pierdut pana acum majoritatea covarsitoare a proceselor intentate de cei care au fost clasificati sub sintagma politie politica, iar Mona Musca le-a demonstrat, se pare, membrilor Colegiului, bazandu-se mai mult pe procedura decat pe fond, ca pe baza documentelor existente la CNSAS nu poate fi acuzata de politie politica. Valeriu Stoica, avocatul Monei Musca, are la indemana un intreg arsenal de chichite avocatesti pentru a o scoate basma curata, dupa modelul fostului lider PNL, Mircea Ionescu Quintus, care in urma cu mai multi ani a castigat procesul cu CNSAS, fiind reprezentat tot de casa de avocatura a dlui Stoica. Lucrurile sunt destul de complicate, pe de o parte nu pot fi pusi pe aceeasi treapta de vinovatie tortionari ca Plesita, fosti detinuti politici care au semnat sub presiune angajamente cu Securitatea, precum Quintus, si micii turnatori care au acceptat sa colaboreze din oportunism, de frica sau poate chiar din inocenta. Pe de alta parte, procesele pe care le pierde CNSAS si le castiga fostii colaborationisti nu sunt prea relevante fiindca rareori se ajunge la dezbaterea fondului problemei, importante fiind abilitatile procedurale. Un avocat bun il va putea scoate nevinovat pe cel mai odios securist doar folosindu-se de documentele fragmentate, de legea precara si de modalitatea de lucru a Colegiului.
Dosarele care ajung la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu sunt nici complete, nici pline de adevaruri utilizabile, de aceea verdictele sunt si ele discutabile. Mona Musca este acuzata de politie politica, dar Vadim Tudor, care folosea delatiunea ca metoda de lucru la "Saptamana", ramane un politician onorabil pentru CNSAS, desi aceasta institutie are la indemana suficiente date pentru a dovedi vinovatia tribunului.

Citește totul despre:

Comentarii