18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMotiune sau euroalegeri?

Motiune sau euroalegeri?

Consultarile de astazi de la Palatul Victoria pentru stabilirea datei euroalegerilor constituie prilejul primei intalniri intre premierul Tariceanu si liderii partidelor parlamentare dupa anuntul PSD referitor la motiunea de cenzura. Este greu de crezut ca se va putea stabili o data certa in cadrul acestei intruniri. In afara PLD si PC partidele nu au stabilit inca listele de candidati.

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea, seful campaniei pesediste pentru scrutinul european, a reconfirmat data anuntata de Mircea Geoana la Bran, respectiv 9 decembrie. Moment la care, spun pesedistii, Romania ar trebui sa aiba un nou premier, daca motiunea trece. Dragnea crede ca aceasta data este in continuare de preferat, in special pentru ca PSD intentioneaza sa depuna motiunea de cenzura. Din calculele pesedistului: "E clar ca septembrie si octombrie vor fi ocupate cu dezbaterea bugetului sau cu formarea unui nou guvern, de aceea decembrie pare data cea mai buna pentru aceste alegeri, carora trebuie sa le acordam atentia cuvenita". Dragnea crede ca este posibil ca dezbaterile interne sa fie tinute departe de campania pentru PE. "Campania electorala ar trebui sa inceapa si sa fie tinuta departe de chestiunile interne ce vor aparea dupa depunerea motiunii", spune el. Prin afirmatiile sale, Dragnea a confirmat lipsa strategiei PSD legate de pasii ce ar trebui urmati daca motiunea de cenzura se adopta in Parlament. El a explicat ca PSD nu are un calendar cu data optima in care sa vina un nou guvern care sa gestioneze organizarea alegerilor. "Noi am decis data pana la care vom depune motiunea, nu am calculat cand ar trebui sa avem un nou premier, pentru ca PSD nu-si poate propune un calendar mizand pe activitatea altor institutii. Guvernul stabileste data alegerilor europarlamentare, iar presedintele – cand desemneaza un nou premier, deci nu stiu ce influente o sa existe intre cele doua evenimente", afirma Dragnea.
C.V. Tudor are conditiile sale pentru a accepta luna decembrie. Dupa ce le-a vorbit ziaristilor despre "o imensa frauda electorala" pe care "o clocesc" PSD si PD, el a cerut modificarea legii privind interzicerea turismului electoral si a listelor suplimentare si speciale. C.V. Tudor va propune direct "scoaterea in afara legii si desfiintarea acelor institute care intoxica populatia cu sondaje false".

Ieri, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca alegerile europene ar trebui "in mod firesc" separate de cele generale, in caz contrar existand riscul interferarii temelor de campanie. Hasotti nu a exclus insa posibilitatea ca alegerile parlamentare sa se suprapuna cu cele pentru PE, in eventualitatea depunerii si adoptarii unei motiuni de cenzura, dar s-a aratat sceptic ca vom avea anticipate. Sursele noastre spun ca premierul Tariceanu va sugera PSD sa aleaga: motiune de cenzura sau euroalegeri.
Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat ca UDMR prefera luna noiembrie. Liderul UDMR le-a sugerat pesedistilor "sa se gandeasca bine" la consecinte.
Prin Bogdan Ciuca, liderii PC anunta ca nu au o mare problema cu privire la data: "Probabil ca in noiembrie sau la inceputul lunii decembrie ar fi cel mai potrivit pentru organizarea alegerilor". "Dar sa asteptam sa se depuna motiunea… sa cada Guvernul…", indeamna Ciuca.

Amanare
Alegerile pentru PE au fost programate initial pentru luna mai, dar in luna martie, dupa o serie de consultari cu partidele politice, premierul Tariceanu a anuntat ca a decis amanarea lor. La data la care ar fi trebuit organizate alegeri pentru PE s-a desfasurat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Decizia de amanare, dur criticata de PD si de Basescu, a precedat eliminarea de la guvernare a PD.
Absenta
La Palatul Victoria vor merge toate partidele parlamentare, mai putin PD. Democratii au anuntat ca nu vor participa la consultari: "PD nu va participa la nici un simulacru de reuniune", a afirmat Emil Boc. Democratii prefera perioada octombrie-noiembrie.

PIN da Guvernul In judecata
Initial, PIN a anuntat ca intentioneaza sa boicoteze alegerile europarlamentare, prin neparticipare, si nu a depus listele cu semnaturi. Procesul s-a incheiat, potrivit ordonantei prin care Guvernul a amanat scrutinul, pe data de 15 martie. Ulterior, PIN a revenit asupra deciziei, a organizat concurs si a nominalizat-o pe Lavinia sandru cap de lista. Ieri, liderul PIN, Cozmin Gusa, a solicitat Guvernului sa reia procesul electoral in ceea ce priveste alegerile pentru PE, astfel ca PIN sa se poata inscrie, in caz contrar anuntand ca va da Executivul in judecata. Gusa solicita conducerilor partidelor invitate la Palatul Victoria pentru consultari referitoare la data organizarii alegerilor europarlamentare sa ceara Guvernului reluarea procesului electoral din faza initiala, o data cu noua hotarare care va stabili data scrutinului. Liderul PIN protesteaza impotriva declaratiilor liberalului Mihai Voicu, conform carora procesul electoral ar fi fost inghetat prin ordonanta care amana alegerile europarlamentare programate pentru luna mai 2007. "Orice partid care ar mai dori sa se inscrie in procesul electoral in aceasta toamna este astfel exclus", protesteaza Gusa.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă