11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportModificarea Codului Penal a intrat in linie dreapta

Modificarea Codului Penal a intrat in linie dreapta

Dupa indelungi dezbateri, membrii Comisiei juridice a Senatului au decis, ieri, sa intocmeasca raport favorabil cu amendamente proiectului de modificare a Codului Penal initiat de Guvern. Fata de forma initiala, proiectul a suferit in comisia parlamentara numeroase modificari. De remarcat ca in noul Cod Penal nu vor fi mai incriminate calomnia, insulta si adulterul, dar va putea fi in continuare pedepsita raspandirea de informatii false.

A ramas raspandirea de informatii false

Printre cele mai controversate subiecte de discutii s-a aflat si propunerea Ministerului Justitiei de a fi abrogat din Codul Penal articolul care incrimineaza raspandirea de date sau informatii false. Membrii Comisiei juridice au respins propunerea ministerului, dar au fost de acord sa modifice textul in vigoare, in sensul ca se va pedepsi cu inchisoare de la 1 la 5 ani “comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca fapta e de natura sa aduca atingere sigurantei nationale”, fiind eliminata sintagma “sau relatiilor internationale ale Romaniei”.
Tot in Comisia juridica s-a hotarat ca “propaganda sau instigarea la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba sau religie” sa se pedepseasca cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, iar discriminarea “pe temei de gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA” sa se pedepseasca cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau doar cu amenda.

Fara calomnie, insulta sau… adulter

Comisia juridica a mers “pe mana” Guvernului in ceea ce priveste dezincriminarea calomniei si insultei. Aceasta desi unii membri ai comisiei ar fi vrut scoaterea infractiunii din Codul Penal pentru reprezentantii mass-media, dar pastrarea ei pentru ceilalti cetateni. Prin dezincriminarea insultei si calomniei, reprezentantii Guvernului au considerat ca se asigura exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea aplicarii unei sanctiuni penale. Scoase din Codul Penal au fost si infractiunile de adulter si vagabondaj. In cazul adulterului, reglementat in prezent de art. 304 din Codul Penal, initiatorul a cerut eliminarea, intrucat s-a considerat ca dispozitia a cazut in desuetudine, iar propunerea a fost acceptata in unanimitate de membrii comisiei. In schimb, atat initiatorul, cat si parlamentarii au cazut de acord ca se impun masuri mai eficiente pentru descurajarea comportamentelor rasiste si xenofobe. Potrivit unei modificari aduse, se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si cu interzicerea unor drepturi negarea, contestarea, aprobarea sau justificarea Holocaustului, genocidului sau a crimelor comise contra umanitatii ori a efectelor acestora.

Incriminarea conflictului de interese

Fara modificari de sens a fost aprobata si propunerea Guvernului de a se incrimina conflictul de interese, in vederea eficientizarii actiunilor de prevenire si sanctionare a faptelor de coruptie. Conform modificarilor aduse Codului Penal, se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima fapta functionarului public care, in mod constient si deliberat, satisface interese personale prin indeplinirea atributiilor publice, infractiune neacoperita pana acum in Codul Penal. Potrivit actualelor prevederi, raspunderea penala intervine numai in cazul functionarilor care iau mita, primesc foloase necuvenite sau fac trafic de influenta.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Penal se afla in dezbaterea Senatului de la mijlocul lunii septembrie. Desi a fost aprobata discutarea in procedura de urgenta, proiectul a depasit cu greu faza comisiilor permanente, date fiind numarul mare de articole aflate in discutie si disputele iscate de acestea.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă