Mircea Geoana, reales la al VII-lea Congres

Mircea Geoana si-a gasit fericirea la Targu Mures: a obtinut promisiunea unui nou mandat de presedinte al PSD si si-a pus dusmanii la colt, Nastase si Oprescu fiind amenintati cu excluderea din partid daca mai critica prestatia conducerii din ...

Share

Adriana Dutulescu 0 comentarii

04.11.2006 - 00:00
Mircea Geoana si-a gasit fericirea la Targu Mures: a obtinut promisiunea unui nou mandat de presedinte al PSD si si-a pus dusmanii la colt, Nastase si Oprescu fiind amenintati cu excluderea din partid daca mai critica prestatia conducerii din Kiseleff. Sustinut puternic de Ioan Rus, Geoana a obtinut organizarea de alegeri la Congresul extraordinar din 10 decembrie, care, fiind facute in graba, nu vor permite nici unui eventual contracandidat sa intre in competitia pentru functia de presedinte.
Ca sa nu aiba probleme cu o potentiala opozitie, Geoana le-a promis actualilor sefi ai PSD ca vor ramane pe functii si in viitoarea formula, in frunte cu Miron Mitrea, care-si va pastra scaunul de secretar general.
Joi seara, inainte de intalnirea cu sefii de filiale ai partidului, Ioan Rus si Mircea Geoana au avut o intrevedere in care liderul grupului de la Cluj i-a spus presedintelui ca in ianuarie-februarie trebuie sa-si puna mandatul la bataie in cadrul unui Congres, pe motiv ca, daca asteapta pana la Congresul ordinar din aprilie, adversarii vor avea timp sa-si pregateasca terenul pentru a intra cu succes in competitie. Geoana a acceptat si cu aceasta propunere cei doi s-au prezentat la sedinta cu presedintii organizatiilor judetene. Aici insa baronii locali au cerut sa se transeze alegerile mai repede, chiar la Congresul convocat deja in 10 decembrie, pentru modificarea statutului. "Prietenul" Vanghelie a incercat sa-l ajute pe Geoana, propunand chiar sa nu se mai faca alegeri, ci sa se prelungeasca mandatul actualei conduceri cu inca doi ani, insa baronii s-au opus. Seful de la Mures, Ovidiu Natea, a spus ca "prelungirea mandatului ar fi cea mai mare prostie", iar seful de la Brasov, Constantin Nita, a cerut "sa se clarifice odata situatia, in decembrie". Sorin Oprescu, a carui intentie de a candida la sefia partidului nu mai este un secret pentru pesedisti, a incercat sa se opuna acestei idei, insa i s-a retezat elanul, Geoana, Rus si Mitrea anuntand ca nu vor mai fi permise opinii contrare celor ale liderilor de la centru. "Poate ar fi cazul sa luam doua-trei masuri de sanctionare, sa dam exemplu", au spus cei trei, avertizandu-l pe Oprescu ca ar fi mai intelept sa taca, putand sa-si piarda scaunul de presedinte al organizatiei Bucuresti. Oprescu a parasit nervos sedinta, in urma sa batandu-se palma pentru alegerile din 10 decembrie. Astfel, Geoana va candida din nou pentru presedintia PSD, cel mai probabil de unul singur, Miron Mitrea va primi din nou functia de secretar general (pe care i-au contestat-o de curand chiar unii dintre membrii conducerii), iar vicepresedintii vor ramane si ei pe functii, in marea majoritate. Daca Geoana va primi prin noul statut dreptul de a candida pe motiune, pe lista sa de vicepresedinti se vor afla Ioan Rus, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Mihai Tanasescu, Ilie Sarbu.

Oprescu si Nastase - pusi la index

Triumful lui Geoana a continuat si ieri, in cadrul sedintei deschise a Consiliului National, unde a reluat amenintarile cu excluderea din partid a adversarilor: "Vreau sa le spun si celor din partid care pescuiesc in ape tulburi pentru a-si impune agenda personala: ori se linistesc, ori nu mai au ce cauta printre noi!". Discursul dictatorial al presedintelui, sustinut de catre Ioan Rus, care i-a catalogat drept "nemernici" pe cei care fac opozitie in PSD, l-a iritat pe Ion Iliescu. "Nu suntem in cazarma, nu cu bata, cu ciomagul se face disciplina!", a spus fostul presedinte. Sorin Oprescu, unul dintre cei vizati de amenintari, a anuntat ca renunta la discursul sau ca urmare a avertismentelor primite, dar a tinut sa spuna ca un discurs ca al lui Geoana "n-a mai auzit de 16 ani". La randul sau, Adrian Nastase a refuzat si el sa mai vorbeasca in fata Consiliului National, declarand la usa salii de sedinta ca sefii PSD se grabesc sa faca Congres pentru a nu-i lasa si pe altii sa candideze impotriva lui Geoana: "In viitoarea conducere vor fi cam aceiasi, regrupati in formule amicale".

Citește totul despre:

Comentarii