15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMinistrul Negrescu: România trebuie să fie mai proactivă pe tema Schengen

Ministrul Negrescu: România trebuie să fie mai proactivă pe tema Schengen

România trebuie să fie „mai proactivă” în procesul de aderare la spațiul Schengen, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, potrivit Agerpres.

„Este nevoie ca România să fie mai proactivă, nu doar să fie în așteptarea unui răspuns din partea țărilor membre. Avem sprijinul Comisiei Europene, avem sprijinul unei bune părți a statelor membre. Este important să fim prezenți acolo în statele care au anumite reticențe. Avem în vedere ca în perioada următoare să avem întâlniri și vizite importante atât în Olanda, în Germania, cât și în Franța. Am avut întâlniri cu omoloaga mea din Franța, aici la București, avem întâlnire cu ministrul pentru Afaceri Europene din Germania, iar de asemenea Olanda este pe agendă pentru a fi prezenți acolo și a da toate informațiile necesare, cu un nou dosar precis în care avem argumentele politice și tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen", a afirmat Victor Negrescu, într-o conferință de presă, la sediul Ministerului de Externe.



 

 

În opinia acestuia, România ar putea contribui mai bine la reforma Schengen dacă face parte din acest spațiu.

„România poate contribui mai bine la reforma Schengen dacă este în interiorul Schengen și acesta este mesajul nostru. De aceea, deja de trei săptămâni, am reorganizat la nivelul sistemului de gestionare a Afacerilor Europene din România grupurile de lucru privind Schengen. România începe în acest sens o nouă organizare a proiectului nostru de aderare la spațiul Schengen, putem chiar vorbi de o nouă ofensivă în marginea acestei idei că, într-adevăr, este un drept, nici măcar nu vorbim aici de alte avantaje", a explicat Victor Negrescu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit, potrivit Agerpres.

Cu ocazia unei vizite efectuate în România la începutul lunii mai, Juncker își exprimase convingerea că până la momentul în care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, în 2019, România nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției și va fi parte a spațiului Schengen. Cu același prilej, șeful Comisiei Europene se pronunțase ferm în favoarea aderării României la spațiul Schengen, dat fiind că statul român a îndeplinit toate condițiile care se impun.

Finalizarea procesului de aderare la Spațiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene, amintește MAE pe site-ul său, care notează că în prezent România aplică majoritatea dispozițiilor acquisului Schengen și acționează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuție semnificativă la însăși securitatea Spațiului Schengen, gestionând peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă