Direcție. Ministrul Mediului și copreședintele ALDE, Daniel Constantin, îl vrea pe șeful PSD premier: Dragnea ar trebui să preia șefia Guvernului, dacă legea care nu îi permite acum este declarată neconstituțională

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a afirmat, duminică, la Digi24, că Liviu Dragnea, liderul PSD, ar fi trebuit să conducă de la început Guvernul şi ar trebui să preia şefia Executivului, în cazul în care legea care nu îi permite acum acest lucru va fi declarată neconstituţională.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 08.01.2017 - 22:16

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a afirmat, duminică, la Digi24, că Liviu Dragnea, liderul PSD, ar fi trebuit să conducă de la început Guvernul şi ar trebui să preia şefia Executivului, în cazul în care legea care nu îi permite acum acest lucru va fi declarată neconstituţională.

"Din ce am înţeles, Avocatul Poporului a spus că o pedeapsă pe care o aplică o instanţă judecătorească nu poate fi aplicată pe viaţă. Nu poţi, printr-o lege, să pedepseşti pe cineva care are o pedeapsă de un an, doi, trei sau cu măsuri suplimentare, să-l pedepseşti pe viaţă. Din acest punct de vedere, Avocatul Poporului a spus: haideţi să reglăm legea respectivă, să o punem în acord cu Constituţia, astfel încât să aibă această pedeapsă pe durata exercitării pedepsei respective", a spus copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. 

Dacă legea va fi declarată neconstituţională, Constantin a declarat că preşedintele Camerei Deputaţilor ar trebui să preia funcţia de premier.

"Cred că Liviu Dragnea trebuia să conducă de acum Guvernul. A condus campania electorală, a condus un guvern către cea mai mare victorie din ultimii 20 de ani. Istoria ne arată că, de fiecare dată când un preşedinte de partid a dus partidul la victorie şi-a asumat funcţia de prim-ministru. Cred că şi acum ar trebui să se întâmple.

Din punctul meu de vedere, dacă va dori, sigur că ar fi persoana care ar aplica cel mai bine programul de guvernare. Nu vreau să-i spun eu domnului Dragnea ce trebuie să facă. Eu cred că este persoana care ar aplica cel mai bine programul de guvernare, dar depinde şi de dorinţa domniei sale, pe care nu a exprimat-o într-un sens sau altul până la acest moment", a opinat el. 

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională în legătură cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate. 

Potrivit Avocatului Poporului, "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat".


Citește și: Purtătoarea de cuvânt al Președinției afirmă că Iohannis este indignat de ultima acțiune a Avocatului Poporului. Ce răspunde Victor Ciorbea

 

Citește totul despre:

Comentarii