10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Ana Birchall: Guvernul a creat un mecanism de reacție rapidă privind...

Ministrul Ana Birchall: Guvernul a creat un mecanism de reacție rapidă privind negocierile pentru Brexit

Ana Birchall: Am creat Guvernul a creat un mecanism a cărei misiune este să ofere o reacție rapidă a României, pe parcursul negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, în cadrul reuniunii Consiliului Interministerial pentru Brexit, potrivit Agerpres.

Consiliul Interministerial pentru Brexit reunește miniștri cu responsabilități majore în procesul de negociere și își propune să evalueze, în fiecare domeniu, impactul Brexit, identificând vulnerabilități și soluții la acestea, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.

„Contez pe contribuția activă și substanțială a fiecărui coleg din Guvern în definitivarea pozițiilor României privind documentele de negociere, care sunt abordate în discuțiile de la nivelul Consiliului. Vom avea nevoie, adesea, de reacții rapide, sectoriale, pe fond, în funcție de ritmul și natura procesului care se derulează în plan european. Vom păstra, inclusiv din perspectiva responsabilității României ca viitoare Președinție rotativă a Consiliului UE în semestrul I 2019, un contact strâns cu negociatorul șef, domnul Michel Barnier, și echipa sa", a afirmat Ana Birchall.

Prima reuniune a Consiliului Interministerial pentru Brexit s-a desfășurat marți la sediul Guvernului, fiind prezidată de premierul Sorin Grindeanu.

MAE mai precizează că participanții au discutat despre principalele etape ale procesului de negociere UE27-UK, precum și cu privire la demersurile realizate la nivel sectorial în vederea unei analize substanțiale a preocupărilor și priorităților României în negocieri.

„Prim-ministrul Grindeanu a arătat că una dintre prioritățile majore ale Guvernului este sporirea rolului României, ca stat membru, în cadrul UE și a calității contribuției țării noastre la consolidarea Uniunii. În acest sens, România trebuie să fie pregătită pentru elaborarea și promovarea în plan european a pozițiilor sale prioritare, evaluate permanent în urma unui proces de coordonare interministerială și validate la nivel politic. Prim-ministrul a relevat interesul României ca acest proces să fie gestionat de o manieră corectă și transparentă, în conformitate cu prevederile Tratatelor UE, și să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români care locuiesc și/sau lucrează pe teritoriul Marii Britanii. România va urmări cu pragmatism și principialitate interesele sale naționale, în strânsă corelare cu obiectivele europene în procesul de negociere", mai informează sursa citată.

Discuțiile interministeriale au fost organizate în contextul avansării calendarului de negociere la nivel european, urmare a invocării de către Marea Britanie, la 29 martie, a articolului 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană și în perspectiva adoptării liniilor directoare ale Consiliului European privind negocierile UE27 — Marea Britanie la 29 aprilie.

Consiliul Interministerial pentru Brexit este condus de prim-ministrul României și coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene și se reunește trimestrial sau ori de câte ori este necesar. Din componența consiliului fac parte: ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Muncii și Justiției Sociale și ministrul Finanțelor Publice.

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă