9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Agriculturii, campionul steguletelor rosii

Ministrul Agriculturii, campionul steguletelor rosii

Denumit, la un moment dat, de premierul Calin Popescu Tariceanu “cel mai bun ministru al Cabinetului”, titularul portofoliului Agriculturii, Gheorghe Flutur, a intrat in ultima perioada pe o curba descendenta a popularitatii. Aprecierile din partea primului ministru au venit dupa ce toate focarele de gripa aviara descoperite anul trecut au fost inchise.
Gloria nu a tinut mult, urmand doua dusuri extrem de reci: raportul de tara din partea Uniunii Europene si reizbucnirea in forta a gripei aviare. Dintre cele patru stegulete rosii atribuite Romaniei de raportul de tara, nu mai putin de trei au vizat domeniul agriculturii.
In primul rand, de la Bruxelles ni s-a reprosat functionarea la capacitate redusa a agentiilor care acorda subventiile agricole acordate de UE. Cu precadere, a fost vizata activitatea de constituire a Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).
Apoi, UE ne-a reprosat nefinalizarea procesului de inregistrare a animalelor, necesar pentru plata subventiilor agricole acordate de UE si mentinerea unor standarde veterinare adecvate.
Un al treilea stegulet rosu a fost acordat de oficialii UE pentru lipsa centrelor de colectare si prelucrare a produselor de origine animala, necesare pentru prevenirea aparitiei bolii vacii nebune. Pe de alta parte, exista si problema insuficientei numerice a abatoarelor pentru sacrificarile de necesitate, acesta constituind un alt aspect semnalat in raportul UE.
In fine, lovitura de gratie pe care a primit-o ministrul Flutur a fost cauzata de reizbucnirea in forta a gripei aviare. Focarele s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, iar presedintele Traian Basescu a acuzat modul defectuos in care Ministerul Agriculturii a gestionat aceasta criza.
Interventia presedintelui a determinat mutarea Comandamentului central antiepizootic de la Ministerul Agriculturii la Palatul Victoria. Ministrul Flutur a acuzat in repetate randuri, de-a lungul crizei, faptul ca Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu este in subordinea sa, ci in cea a Cancelariei primului ministru. Insa nici dupa ce acest lucru s-a reglementat, prin decizia Guvernului, numarul focarelor de gripa aviara nu a scazut, ci dimpotriva.

Cele mai citite

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă