15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportMinisterul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru programe de înzestrare în valoare de...

Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru programe de înzestrare în valoare de peste nouă miliarde de euro. Corvetele vor costa 1,5 miliarde

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, marţi, Parlamentului un memorandum în care solicită aprobarea iniţierii procedurilor de atribuire a contractelor pentru programe de înzestrare al căror cost total estimat depăşeşte suma de 9 miliarde de euro.

"Este vorba de cele opt programe de înzestrare fundamentale, cu desfășurare multianuală, ale Armatei Române. Pentru fiecare dintre ele, valoarea totală depășește 100 de milioane de euro, astfel că pentru fiecare dintre ele, separat, este necesară aprobarea Parlamentului", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, col. Constantin Spînu.

Memorandumul transmis la Parlament conţine lista programelor de înzestrare pentru perioada 2017-2020, pentru a căror atribuire se cere aprobarea, precum şi costurile aferente fiecăruia. Printre aceste programe figurează şi achiziţionarea a patru corvete multifuncţionale, al căror cost estimat depăşeşte suma de 1,5 miliarde de euro.

Acest memorandum a fost discutat în şedinţa Birourilor permanente reunite de marţi, care l-au transmis celor două Comisii de Apărare.


Citește și: Ministrul Apărării nu-și mai recunoaște propriul program de dotare cu nave militare, discutat cu o singură firmă. Anul trecut, MApN voia să cheltuiască 1,6 miliarde de euro pe aceste nave

Nici ministrul român al Apărării, Gabriel Leș, nici ceilalți responsabili ai Armatei Române care au participat, marți, la bilanțul MApN nu au spus nimic despre cel mai scump program de înzestrare care a fost lansat anul trecut. În noiembrie și decembrie 2016, pe ultima sută de metri a mandatului fostului ministru Mihnea Motoc, MApN propunea o Hotărâre de Guvern care urma să dirijeze 1,6 miliarde de euro din banii publici pentru a cumpăra patru nave de luptă noi, de tip corvetă multifunțională.


Acum zece zile, premierul Grindeanu anunțase că va avea o întâlnire preliminară cu ministrul Apărării, Gabriel Leș, cu șeful Statului Major General și alți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, pe tema priorităților de înzestrare ale Armatei Române. După această întâlnire, memorandumul privind solicitarea MApN către Parlamentul României privind iniţierea acestor contracte a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 30 martie.

MApN are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de Euro.


Citește și: Controversa corvetelor şi interesele de afaceri ale PSD. Înzestrarea Armatei eșuează tot în politică de Dâmbovița

Cabinetul tehnocrat in­tenţiona să aloce 1,6 miliarde de euro pentru construirea a patru nave, dar numai 10% ar fi urmat să fie pentru corvete în sine, restul banilor fiind destinați echipării acestora cu armament, achiziției muniţiilor şi instruirii echipajelor. Din discursurile lui Dragnea și Tăriceanu nu a lipsit mesajul naţionalist, proiectul fiind criticat pentru că o mare parte din banii alocați ar ajunge la un alt șantier al Grupului „Damen“ din Vlissingen, Olanda și în consecință nu s-ar da de lucru navaliștilor din Galați, ci celor olandezi.


După cum a informat, la momentul respectiv, ziarul România Liberă, Guvernul Cioloș aprobase la sfârșitul anului trecut HG 906 / 2016, prin care urma să demareze procedura de achiziție a celor patru corvete multifuncționale.

Varianta decisă la acel moment pentru contractul aferent corvetelor avea foarte multe elemente discutabile, unul dintre ele fiind decizia MApN de a alege drept constructor firma olandeză Damen, fără a organiza o licitație în acest sens.

Ulterior, Guvernul Grindeanu a anulat HG 906 / 2016.


Citește și: Armata Română cumpără 272 de transportoare blindate. Primul contract va fi semnat în acest an. Valoarea totală a programului ajunge la două miliarde de euro

Potrivit acestei înțelegeri, se va forma o companie mixtă care va realiza cercetarea, dezvoltarea și producerea unui nou model de transportor blindat 8X8. Producția este estimată a începe în anul 2019 la Uzina Automecanica Moreni, care face parte din Compania Națională ROMARM.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă