Iohannis a aprobat demiterea lui Țuțuianu și numirea controversatului Ciolacu la Ministerul Apărării

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a demisionat, marţi, iar premierul Mihai Tudose a acceptat retragerea lui Țuțuianu, în urma discuţiei pe care cei doi au avut-o la Palatul Victoria privind drepturile salariale ale angajaţilor MApN pentru luna august.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 06.09.2017 - 14:19

UPDATE 14.20: Privind scandalul salariilor din MApN, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că bugetul pentru Apărare este mai mult decât suficient să acopere toate cheltuielile.

"Bugetul MApN este mai mult decât suficient. Să nu uităm că e mai mare ca anul trecut. În State va putea să meargă și noul ministru. Despre propunerea lui Ciolacu vom discuta în partid. Despre demisia domnului Țuțuianu a vorbit domnul Tudose, ce am discutat eu cu dânsul rămâne în privat", a declarat Liviu Dragnea.  

UPDATE 12.00: Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, ordinul de revocare a ministrului demisionar al Apărării, Adrian Țuțuianu, desemându-l pe vicepremierul Marcel Ciolacu ca ministru interimar al MApN, potrivit Administrației Prezidențiale.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a demisionat, marţi, iar premierul Mihai Tudose a acceptat retragerea lui Țuțuianu, în urma discuţiei pe care cei doi au avut-o la Palatul Victoria privind drepturile salariale ale angajaţilor MApN pentru luna august. Pentru preluarea interimatului a fost propus vicepremierul Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

”I-am acceptat demisia (lui Adrian Ţuţuianu - n.red.). Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea, am vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi am trimis actele către Cotroceni cu propunere de interimat domnul vicepremier Marcel Ciolacu", a spus Mihai Tudose adăugând că în maxim 45 de zile va fi instalat un nou ministru al Apărării, dar este posibilă şi o numire în circa o săptămână.

Mihai Tudose a precizat că i-a imputat lui Adrian Ţuţuianu lipsa comunicării în ceea ce priveşte chestiunea salariilor angajaţilor MApN. "Sunt bani pentru salarii, sunt bani pentru armată, 2% din buget la Ministerul Apărării şi noi toţi discutăm dacă avem sau nu bani de salarii pentru armată... Vi se pare că nu e nimic de reproşat?”, a comentat premierul.

Tudose a spus că Ţuţuianu trebuia să-l informeze din timp asupra intenţiilor sale. "Nu ne jucăm cu aşa ceva. Trebuia să-mi spună de la 12, să ia nişte măsuri, să iasă public să spună", a spus Mihai Tudose.

Administraţia Prezidenţială a primit de la Guvern actul demisiei lui Adrian Ţuţuianu şi propunerea premierului Tudose de numire a vicepremierului Marcel Ciolacu în funcţia de ministru interimar al Apărării, iar în cursul zilei de miercuri se așteaptă decizia lui Iohannis privind desemnarea lui Ciolacu drept ministru interimar al Apărării.

Decizia de demisie a fost luată din cauza anunţului că angajaţii MApN nu-şi vor primi toate drepturile la data de 15 septembrie. Adrian Ţuţuianu a declarat, la Antena 3, că a luat decizia să-şi prezinte demisia în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu şeful Guvernului şi cu ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Ministrul a precizat că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce priveşte drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajaţii MApN pe 15 septembrie. ”Am recunoscut în faţa premierului că am greşit că nu i-am comunicat în timp util”, a spus Ţuţuianu adăugând că ar fi trebuit să explice şi în faţa presei decizia luată. Întrebat cum a reacţionat premierul la intenţia de demisie, Ţuţuianu a precizat: ”Mi-a spus că analiza o va face domnia sa. Hârtia demisiei este pe masa premierului”.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis, marţi, că angajaţii nu vor lua veniturile în întregime pe 15 septembrie, aşa cum se întâmpla până acum, urmând ca aceştia să primească banii pentru norma de hrană şi chirii după 25 septembrie.

Soldele fără contribuții individuale și impozit, precum și diurnele militarilor aflați în misiuni internaționale vor fi plătite în 15 septembrie, Între 21 și 25 septembrie,  vor fi plătite sumele reprezentând contribuțiile angajatorului, cât și ale angajatului și impozitul pe venit. 

În 25 septembrie, militarii vor primi banii de chirie și de mâncare, după ce Ministerul Apărării va primi fondurile din rectificarea bugetară, mai precizează MApN.

Întârzierea la plata drepturilor cuvenite angajaților MApN este cu atât mai ciudată cu cât bugetul Apărării este, în anul 2017, de 2 la sută din PIB - adică mai mare decât în anii trecuți.

Față de anunțul oficial al MApN, comentariile militarilor au fost negative sau chiar ironice, unii dintre autorii acestora "invitând" MApN să discute problema salariilor militarilor direct cu băncile la care aceștia au credite.

O mare nemulțumire o produce și întârzierea plății normei de hrană (ordinul M 50), care se acordă militarilor, teoretic, pentru a-și cumpăra mâncare, deci n-ar trebui să fie amânată. Totuși, potrivit MApN, ea va fi plătită "în jurul datei" de 25 septembrie.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...