10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportMajoritatea fragila, combatuta cu promisiuni antichiul

Majoritatea fragila, combatuta cu promisiuni antichiul

Dupa luni bune de sincope in activitatea parlamentara si dupa ce au picat, din cauza chiulului, numeroase proiecte importante pentru integrare, premierul Calin Popescu Tariceanu si ceilalti lideri ai coalitiei s-au mobilizat sa aiba o intalnire cu liderii grupurilor din Senat si din Camera Deputatilor. Au convenit in final ca este necesara depunerea de eforturi sporite pentru o mai buna prezenta a alesilor, in special a senatorilor, la sedintele de plen si pentru o mai buna cooperare atat la nivelul grupurilor parlamentare, cat si intre Executiv si Legislativ.
La discutii au participat, pe langa premier, liderii PD, PC si UDMR, dar si senatori si deputati ai formatiunilor ce alcatuiesc coalitia. Este greu de imaginat insa de ce sefii celor patru partide aflate la putere au realizat de-abia cu o zi inaintea raportului de tara ca majoritatea este fragila in Camera superioara. O posibila explicatie pentru intalnirea premierului cu liderii grupurilor parlamentare, intalnire anuntata in pripa, de-abia ieri dimineata, ar putea sa o constituie situatia delicata din PNL si criticile pe care consilierul prezidential Theodor Stolojan le-a adus Guvernului si primului ministru. Acuzat de bajbaieli, Tariceanu a vrut probabil sa arate cat de mare ii este preocuparea fata de proiectele de legi vizand integrarea si fata de bunul mers al activitatii parlamentare.

De-abia acum si-au dat seama ca au majoritate fragila

Discutia de ieri a fost justificata de premierul Calin Popescu Tariceanu prin proiectele legislative importante care au cazut la Senat din cauza neintrunirii numarului minim de voturi necesar. Seful Executivului s-a referit, de asemenea, la doua initiative aflate in prezent pe ordinea Parlamentului, privind achizitiile publice si, respectiv, finantarea partidelor politice. Presedintele PNL a anuntat la sfarsitul intalnirii ca s-a convenit ca la dezbaterile pe marginea proiectelor importante, unde exista puncte de vedere contradictorii, sa participe si ministrii, cu mentiunea ca acestia trebuie sa se abtina de la declaratii care ar putea starni reactii “nedorite” din partea alesilor. “Prin declaratiile lor trebuie sa obtina sprijinul si nu atitudini de rezerva”, a explicat Tariceanu. De aceasta afirmatie este vizat, cel mai probabil, ministrul Justitiei, caruia nu o data i s-au adus reprosuri ca nu ar dovedi suficienta “deschidere” in dezbaterile parlamentare.
Premierul Tariceanu a mai anuntat ca s-a hotarat ca de doua ori pe luna sa aiba loc consultari intre liderii grupurilor parlamentare. Liderii coalitiei au mai decis ca in zilele de joi, cand se discuta la Senat legile organice, a caror adoptare cere un minim de 69 de voturi pentru, nici un senator sau euroobservator al puterii sa nu lipseasca. Emil Boc, liderul PD, a recunoscut insa ca nu exista metode de convingere a alesilor.
“Sanctiunile raman la nivelul fiecarui partid politic”, a spus seful democratilor. In plus, inaintea acestor sedinte liderii grupurilor parlamentare se vor intalni pentru a gasi o pozitie comuna, deoarece au constatat – dupa un an si jumatate?! – ca unele proiecte legislative cu greutate nu sunt cunoscute suficient de bine de catre reprezentantii puterii.
Tot pentru imbunatatirea activitatii la Senat, PD a decis ieri sa o inlocuiasca pe Maria Petre din functia de vicelider al grupului Aliantei D.A. cu Radu Berceanu. Masura a fost explicata prin faptul ca Maria Petre este si euroobservator, pe cand Berceanu se poate ocupa “mai indeaproape” de colegii senatori.

Campanie inainte de termen

Desi realizarile Executivului pe care-l conduce nu ar fi trebuit sa figureze pe ordinea sedintei de ieri, considerandu-se ca parlamentarii puterii sunt la curent cu mersul guvernarii, Tariceanu nu a ezitat sa-si faca un pic de campanie. Electorala, aproape. Si aceasta deoarece a tinut sa sublinieze ca Guvernul este in grafic in ceea ce priveste majorarea salariilor personalului bugetar si a pensiilor. “Ne vom respecta acest angajament fara doar si poate.
Suntem in grafic la un si jumatate si la finele anului vom fi in grafic”, i-a anuntat premierul pe jurnalisti la conferinta de dupa sedinta. Primul ministru a mai facut referire la o reuniune pe care o va organiza, cu invitarea reprezentantilor coalitiei, dar si ai partidelor din opozitie, ai societatii civile si ai presei, pentru a se identifica o strategie coerenta privind absorbtia fondurilor comunitare.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă