9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lansarea rachetei de rază medie...

MAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lansarea rachetei de rază medie de către Coreea de Nord. Reacția UE

Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat, marți, îngrijorarea cu privire la lansarea unei rachete balistice de rază medie de către Republica Populară Democrată Coreeană, informează un comunicat al instituției.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lansarea unei rachete balistice de rază medie de către Republica Populară Democrată Coreeană. Aceste acţiuni repetate încalcă rezoluţiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU şi conduc la destabilizarea securităţii din Peninsula Coreeană şi la nivel global", se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, Uniunea Europeană a anunțat că ia în considerare impunerea de noi sancțiuni la adresa Coreii de Nord, după ce aceasta a efectuat marți un nou test cu rachetă, despre care afirmă că este o rachetă balistică intercontinentală, a relatat AFP.

UE "va lua în considerare un răspuns adecvat (…) inclusiv posibile măsuri restrictive", adică sancțiuni, a declarat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al blocului comunitar.

Coreea de Nord ar fi utilizat un autocamion de fabricaţie chineză ca platformă pentru lansarea primei rachete intercontinentale, afirmă experţi citaţi de site-ul agenţiei Reuters. Regimul stalinist de la Phenian a efectuat marţi primul test cu rachetă intercontinentală de tip Hwasong-14, calificat drept un succes. Acest tip de rachetă poate atinge ţinte din Statele Unite şi Europa.

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat imagini cu un camion utilizat ca platformă pentru lansarea rachetei. Potrivit analizelor Naţiunilor Unite, camionul utilizat este unul cu scop dual, civil şi militar.

Vehiculele de acest tip au fost importate de Coreea de Nord din China, iar Ministerul nord-coreean de Externe susţine că sunt utilizate doar în scop civil, potrivit unui raport ONU din anul 2013.

Anul trecut, presa nord-coreeană a difuzat imagini cu autocamioane chineze de tip Sinotruk utilizate ca rampe pentru sisteme de artilerie.

China, singurul aliat major al Coreei de Nord, este supus unor presiuni intense din partea Administraţiei Donald Trump pentru limitarea activităţilor balistice şi militare nord-coreene.

Cele mai citite

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă