Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lustratie in Justitie

In pachetul legislativ pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament se afla si trei acte normative din domeniul Justitiei. Este vorba de modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consilul Superior al Magistraturii, a ...

Share

Rl online 0 comentarii

16.06.2005 - 00:00
In pachetul legislativ pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament se afla si trei acte normative din domeniul Justitiei. Este vorba de modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consilul Superior al Magistraturii, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 303/ 2004 privind statutul magistratilor.
Conform noilor legi, procurorii vor fi numiti de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), si nu la propunerea ministrului Justitiei. Singurul atribut al ministrului Justitiei va fi propunerea de numire/revocare in/din functie a procurorilor generali, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii pe baza unor evaluari ale performantelor profesionale si ale eficientei parchetelor. Numirea propriu-zisa va fi facuta de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, iar CSM isi va da avizul.
Au fost introduse noi incompatibilitati, printre care si aceea dintre functiile de conducere din cadrul instantelor si parchetelor si calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Dar si modificari care stabilesc reguli clare pentru distribuirea aleatorie a cauzelor catre judecatori si pentru continuitatea completelor, astfel eliminindu-se suspiciunile privind potentiale interventii. Incalcarea principiului distribuirii aleatorii a cauzelor va fi sanctionata disciplinar.
Pentru prima data vor fi asigurate independenta totala a judecatorilor si procurorilor, precum si mijloacele ca ei sa-si apere acest statut. De exemplu, unui procuror nu i se mai poate lua un dosar pentru a bloca o ancheta. In plus, procurorii pot sa conteste o decizie nedreapta a sefului ierarhic. In urmatoarele sase luni vor fi organizate concursuri pentru functiile de conducere din Justitie. A fost prevazuta interdictia de a fi numiti in functii de conducere pentru judecatorii si procurorii care au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 ori au colaborat cu acestea. CSM va propune numirea in functia de procuror si va decide detasarea si transferul procurorilor. Consiliul va organiza concursurile pentru accesul in magistratura si evaluarile magistratilor dupa numirea in functie. Consiliul Superior al Magistraturii va trebui sa prezinte un raport de activitate in fata Parlamentului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...