15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportLustrabilii fac coada la mandate

Lustrabilii fac coada la mandate

Dupa baroni locali ori vedete de tot felul, parlamentari cu verdicte grele puse de CNSAS decid si ei sa ia cu asalt portile Parlamentului si sa se inscrie in competitia electorala pentru un nou mandat. Cum Legea Lustratiei nu este inca in vigoare pentru a-i obliga pe fostii angajati ori colaboratori ai Securitatii sa ia o pauza de mandat de vreo zece ani – dupa cum prevede textul adoptat insa doar de Senat –, accesul in Legislativ li se pare floare la ureche.

Mona Musca (informatoarea "Dana" deconspirata de CNSAS) a decis, potrivit celor anuntate de Gheorghe stefan, sa candideze pentru un colegiu uninominal din Neamt sustinuta de PD-L. Musca este exact initiatoarea Legii lustratiei si tocmai ea profita de faptul ca respectiva lege nu este inca in vigoare. Nu este insa singura in aceasta situatie. Numerosi alti lustrabili, din care vom enumera cazurile sonore, de la toate partidele, se pregatesc sa ia cu asalt portile Parlamentului. La PD-L mai exista cazul Mircea Cosea, recent nominalizat pentru un colegiu in judetul Olt. Apoi, cel al fostului prim-secretar al judetului Galati, Carol Dina, care si-ar dori un nou mandat pe listele PRM. Senatorul PC, fost PSD, Rodica Stanoiu (apropiata a lui Ion Iliescu), ar dori si ea un colegiu uninominal. Se judeca cu CNSAS pentru a scapa de verdictul de colaborator al fostei Securitati ca politie politica, contestand informarile semnate "Sanda".  

 

» Parlamentari cu verdicte grele puse de CNSAS decid sa ia cu asalt portile Legislativului si sa se inscrie in competitia electorala pentru un nou mandat. Cum Legea lustratiei nu este inca in vigoare, accesul in Parlament li se pare floare la ureche.

In ciuda opozitiei unor nume importante ale PD-L, precum Vasile Blaga, Sorin Frunzaverde, Cezar Preda ori Radu Berceanu, Mona Musca a decis sa candideze – potrivit anuntului liderului filialei democrat-liberale din Neamt, Gheorghe stefan, zis Pinalti – pentru un colegiu uninominal. Decizia PD-L de a sustine candidatura Monei Musca in viitorul Parlament a fost impusa de aripa fostului PLD, reprezentata de Valeriu Stoica si Theodor Stolojan. Mona Musca ii va avea drept contracandidati, in colegiul din Neamt desenat de stefan, pe omul de afaceri Iulian Tocu de la PSD, pe Emil Bostan de la PNL si Dumitru Badea de la PRM. Probabil ca va castiga colegiul, dar PD-L va pierde voturi la nivel national, sustin opozantii acestei candidaturi controversate. "O rusine. Nu putem merge inainte cu oameni ai trecutului", a fost reactia consilierului prezidential Catalin Avramescu, si el candidat al PD-L, dar pentru un colegiu din Prahova.

Deconspirata de CNSAS in 2006 drept colaborator al fostei Securitati ca politie politica, Musca a contestat decizia in instanta, insa pana acum nu are un verdict final. De altfel, ea a a marturisit public, dupa ce au aparut informatii ca a fost colaborator al Securitatii, ca, in 1977, pe cand era profesoara la Timisoara, a semnat un angajament care viza oferirea de informatii necesare "sigurantei studentilor straini" care studiau in Romania si ca i s-a cerut sa semneze "eventualele note informative" cu numele de cod "Dana". Ea va trebui totusi sa depuna din nou, in momentul inregistrarii oficiale a candidaturii, o declaratie pe proprie raspundere si sa bifeze clar: "am fost" sau "nu am fost" colaborator al Securitatii. Initial a spus nu, iar dupa deconspirare a fost nevoita sa demisioneze din Parlament. Ne aflam in situatia in care tocmai initiatoarea Legii lustratiei (adoptata de Senat, in prezent amanata la comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor) profita de faptul ca respectiva lege nu este inca in vigoare. In forma adoptata de senatori, nu poate fi parlamentar vreme de zece ani de la deconspirare o persoana care a facut parte din structurile organelor de securitate sau care a colaborat cu acestea. Musca ar fi fost obligata deci sa stea pe margine inca o buna bucata de vreme.

Mona Musca nu este insa singura in aceasta situatie. Numerosi alti lustrabili, dintre care vom enumera cazurile sonore, de la toate partidele, se pregatesc sa ia cu asalt portile Parlamentului. La PD-L mai exista cazul Mircea Cosea, recent nominalizat pentru un colegiu in judetul Olt. In cazul Mircea Cosea, CNSAS a constatat ca a fost ofiter acoperit al Securitatii. Numele sau figura, alaturi de cel al pesedistului serban Mihailescu (si el reinscris pentru o noua candidatura pe listele social-democrate pentru Parlament), pe o lista a Serviciului de Informatii Externe drept angajat al DIE, ambii fiind ofiteri acoperiti. Neavand acces la mai multe informatii, dupa contestatia celor doi, CNSAS a revenit asupra verdictului initial. Insa, conform precizarilor unor angajati ai CNSAS, potrivit noii ordonante pe baza careia functioneaza astazi Colegiul Dosarelor, constatarea oficiala ar fi putut sa fie mult mai clara, rezultand clar apartenenta la serviciul de informatii externe al regimului comunist.

Legea lustratiei ar afecta vreo patru-cinci parlamentari ai PRM, recunostea insusi liderul partidului, Corneliu Vadim Tudor. Printre ei, senatorul Carol Dina si deputatul Iuliu Furo. Fostul prim-secretar al judetului Galati, Carol Dina, a si pierdut, de altfel, procesul intentat de deputatul PD-L Mircea Toader, care l-a acuzat pe senatorul PRM ca l-a dat pe mana Securitatii. Desi initial a cochetat cu ideea renuntarii la candidatura, senatorul PC, fost PSD, Rodica Stanoiu (apropiata a lui Ion Iliescu) ar dori, la randul sau, un colegiu uninominal. Stanoiu a primit verdict de colaborator al Securitatii, s-a suparat rau si a atacat decizia in instanta, procesul fiind inca pe rol. Reprezentantii CNSAS acuza ca cele trei documente cu care Rodica Stanoiu vrea sa se apere de verdictul de politie politica si sa anuleze numele de informator "Sanda", indicat de Colegiu, sunt scrise cu acelasi pix, desi dateaza din trei decenii diferite.

Gasit si el cu numele de cod "Felix", presedintele de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, nu a anuntat ca nu va candida pentru un nou mandat de senator. El este aparat de avocati buni, care au reusit sa zapaceasca instanta pe motive procedurale. Pana acum, justitia nu a stabilit un verdict nici in cazul "Felix".

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă