8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Pop, despre scandalul liceului din Târgu Mureș: Nu e problema Ministerului...

Liviu Pop, despre scandalul liceului din Târgu Mureș: Nu e problema Ministerului Educației. Premierul Tudose a comentat ironic: Ditamai problema naţională cu o școală

360 de elevi ai Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș nu știu dacă luni vor începe școala, după ce, unitatea de învățământ a fost deființată. Acest fapt are la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie a acestui an, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noului liceu. Ministrul Educației, Liviu Pop, a subliniat că este vorba de o "problemă locală", existând o soluţie, pe care nu a prezentat-o însă public, potrivit News.ro. Premierul Mihai Tudose a comentat, ironic, că situaţia din Târgu Mureş este "ditamai problema naţională", pe când adevărata criză este în Ucraina, unde sunt închise toate şcolile româneşti.




"Avem o situaţie specială la Târgu Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei. După şedinţa de guvern, aş vrea să vă prezint câteva soluţii, care sunt locale. Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. E şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo", a spus Pop.

Premierul Mihai Tudose a comentat ironic situaţie, afirmând că eforturile trebuie depuse în Ucraina, unde există probleme mai mari.

"Chiar este o situaţie deosebită (în Ucraina – n.r.). Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate", a spus el.

Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că Guvernul şi ministerul Educaţiei trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi curaj asupra situaţiei liceului de la Târgu-Mureş şi să identifice soluţii, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacţia Ungariei.

„Eu cred că şi Guvernul şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu-Mureş, asupra liceului respectiv. (…)Eu cred că, cu curaj şi cu înţelepciune, ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie.

Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţie Ungariei. E un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine”, a declarat Dragnea.

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că această campanie îndreptată împotriva şcolii se încadrează în seria acţiunilor anti-maghiare care par să se intensifice în ultima perioadă, atitudine pe care comunitatea maghiară o resimte din ce în ce mai mult.





”Datoria statului era de a garanta acest demers, deoarece este un drept al comunităţii care trebuie respectat. Este o aşteptare legitimă a comunităţii, care aparent îi răneşte pe unii. Consider că este un lucru foarte grav, care atrage după sine numeroase consecinţe. În acest moment soluţia este la îndemâna inspectorului şcolar general, la Ministerul Educaţiei, întrucât şcoala funcţionează.

Trebuie, însă, prelungit mandatul directorului şi menţinut statutul de persoană juridică a şcolii. Când a fost reînfiinţată şcoala romano-catolică, comunitatea maghiară nu a luat nimic de la nimeni şi în nici un caz de la majoritate. A fost reînfiinţată o şcoală care în anul 1949 a fost închisă, susţinută şi de către episcopul Márton Áron”, a declarat Kelemen Hunor.

Primarul oraşului Tîrgu Mureş, Dorin Florea, acuză însă luările de poziţii în care se încearcă incitarea "doar pentru a câştiga unii electoral".

”Este un lucru pe care l-am anticipat, tocmai de aceea Primăria Municipiului Tîrgu Mureş şi Consiliul Local Tîrgu Mureş au depus eforturi considerabile pentru a nu se ajunge în această situaţie. Noi nu ne-am dorit altceva decât ca lucrurile să fie clare pentru copiii înscrişi la această unitate de învăţământ.

Ar fi indicat ca orice discuţie diplomatică să aibă loc între oameni de stat cu experienţă, dar din păcate lucrurile stau altfel şi vorbesc în spaţiul public persoane care nu răspund pentru ce spun, din grabă de a mai câştiga câteva puncte electorale. Inspectorul şcolar general, care era în funcţie la acea vreme, trebuie să recunoască că a greşit pentru el a fost cel care a susţinut că deţine toate documentele necesare înfiinţării acestui liceu. Există în prezent o decizie judecătorească prin care s-a anulat înfiinţarea liceului Romano Catolic.

Regret că Municipiul Tîrgu Mureş a ajuns un poligon al manifestărilor de acest tip, creându-se astfel ştiri false despre aşa zise tensiuni interetnice. Vă garantez că la Tîrgu Mureş românii şi maghiarii convieţuiesc într-o armonie care poate că pe unii politicieni îi deranjează”, a declarat Doin Florea

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, după cum a informat agenția MTI.





Agenția maghiară de presă a menționat că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu 'un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România'.

De asemenea, guvernul ungar și-a suspendat pe o perioadă nelimitată sprijinul față de aspirațiile României de a se alătura unor organizații internaționale, cum ar fi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a adăugat secretarul de stat maghiar citat de MTI.

Miercuri seară, premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că Ungaria va strica relațiile diplomatice cu țara noastră, în contextul în care autoritățile țării vecine au declarat că nu vor mai susține România în procesul de aderare la OCDE.

'Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relațiile diplomatice cu noi și interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, și domniile lor au aici. Nu cred că vom ajunge acolo', a spus premierul la Antena 3.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă