15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportLIVE TEXT Traian Băsescu îi dă replica lui Ponta: Nu te poţi...

LIVE TEXT Traian Băsescu îi dă replica lui Ponta: Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: “Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”. Partidele să nu mai VÂNDĂ GOGOŞI la televizor

Preşedintele Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă la ora 17:30. România Liberă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante declaraţii ale şefului statului:

 

Zona euro se află în recesiune, asa cum aţi văzut, iar ideea că trebuie să fim extrem de serioşi pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere economică în 2013 este o idee care trebuie valorificată.

În condiţiile în care zona euro se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în T4 să rămână în recesiune ne obligă să privim realist şi la situaţia noastră.

În ultimele patru trimestre, România a avut trei trimestre cu scădere economică faţă de trimestrul anterior şi doar unul cu creştere de 0,5, trimestrul al doilea.

De ce n-am reuşit să menţinem cresterea economică anunţată de trimestrul doi?

Primul şi cel mai important motiv este neutilizarea fondurilor de la UE. Dacă România ar fi utlilizat un miliard de euro, am fi discutat de creştere economică, pentru că banii ar fi mers la investiţii.

Aici trebuie să lăsăm jocul politic. Nici foştii guvernanţi, nici actualii guvernanţi nu şi-au făcut treaba până la capăt.

A fost un audit al Curţii de Conturi la inceputul lui 2011, a fost o perioadă în care nu s-au mai decontat facturi, CE a cerut corecţii în proceduri, care ar fi trebuit să se facă integral până la 30 iunie. La sfâşitul anului 2011 s-a deschis finanţarea, dar în perioada ianuarie-30 iunie trebuia finalizat procesul de supraveghere, control, unificarea procedurilor. O fi fost început în ianuarie- februarie, dar s-au schimbat două guverne şi guvernele au fost mai mult implicate în politică.

Ne-a prins 30 iunie cu temele nefăcute şi s-a ajuns exact către sfârşitul anului la presuspendare. Nu întâmplător, Comisia a dat termen de două luni. E esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să fie finalizate în această perioadă, pe toate programele.

Trebuie ca lucrurile să fie privite cu seriozitate şi nu aruncate de la unii la alţii. La acest stadiu nu discutăm de fraude, ci de aplicarea procedurilor de securizare pentru banii europeni.

Sunt lucruri mai mult de ordin administrativ. Este esenţial ca pe toate cele trei programe presuspedate – regional, transporturi si competititvitate – să se ia măsurile cerute.

Al doilea motiv  este seceta, care nu a fost atât de dezastruoasă pe cât este prezentată, dar a afectat toată agricultura comparativ cu 2011.

O altă cauză este reducerea investiţiilor, atât de la bugetul de stat, cât şi investiţiile străine directe. Acestea sunt reduse faţă de prognoza din 2011. O lovitură consistentă a fost dată de redistribuirea banilor de la buget pentru investiţii.

În sfârşit, criza politică ce a făcut să avem ieşiri de capital mai mari decât le-am fi dorit. Intrările nete de capital sunt încă pozitive, dar au scăzut.

Îngrijorătoare este viteza de scădere a intrărilor nete de capital – de la 19 miliarde am ajuns la trei si riscăm, in cazul unei situatii politice instabile, să nu mai avem intrări pozitive de capital. Aici atrag atentia clasei politice.

În ceea ce priveşte un element de ultimă oră, am înteles că guvernul s-a hotărât de maşini, iar valoarea masinilor să nu depăşească 18.000 de euro. Cred că este o decizie neinspirată, dar este o obisnuinţă pentru guvernele noastre. 18.000 înseamnă că nu vor fi maşini Dacia sau Ford B Max. Cred că o măsură corectă ar fi ca, dacă banii nu s-au cheltuit, măcar să fie folosiţi pentru plata facturilor restante la anumite ministere, pentru că blocajul devine tot mai consistent.

Partidele vin cu toate ofertele pământului, ba reduceri de TVA, reduceri de cotă unică, dar nici unul nu vine cu un buget realist. Eu cred că marea prioritate penru la anul este să menţinem stabilitatea fiscală şi să aplicăm indexarea pensiilor, scrisă in mult hulita lege a pensiilor/ Plecând de la realitatea că pensiile nu au mai fost indexate de trei ani, cred că ar trebui să vorbim de indexarea pensiilor.

Partidele care se intrec a vinde gogosi la televiziuni. să vină cu un buget realist.

Această confeeinta de presă poate fi si o provocare pentru politicini, ca in loc să se injure săă arate perspectiva anului 2013 măcar, pentru că stiu ca pot sa-l facă. ărerea mea e că nu vor să-l prezinte, pentru că nu ar avea susţinere pentru gogoşile pe care le vând la televizor.

Un alt element important pe care eu îl văd este ca principalul obiectiv al anului 2013 să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Una este să spui creştere economică 0,5%, asta nu înseamnă creştere de locuri de muncă, şi alta este să le spui românilor că vom creşte locurile de muncă printr-o creştere economică de 2,5%.

A venit timpul să reîncepem exploatarea minieră de suprafaţă, fie că vorbim de aur sau de cupru. Acum se justifică investiţia pentru că au crescut preţurile acestor materiale. Dacă Guvernul vrea să le facă singur, foarte bine. Dacă vrea să exploateze cu un investitor privat, foarte bine.

Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Nu mai putem sta fără să creăm şi noi locuri de muncă, şi discutăm de un deficit structural general de numărul mic de angajaţi în raport cu numărul de pensionari. Acest deficit este de 3,6 miliarde de euro anual.Trebuie să fim serioşi.

Avem un angajament cu FMI pe care guvernele nu le-au respectat. Se referă la managementul privat. Am făcut o mică cercetare şi am constatat că şi guvernul Ponta face aceleaşi greşeli ca şi guvernul Boc. Peste tot numeşte numai politruci.

La portul Constanţa e un domn care s-a ocupat numai de IT până acum. Parcă e împotriva curentului când ai o strategie a Dunării, o previziune de investiţii, noi punem la Portul Constanţa un manager care probabil acum descoperă vapoare şi pilotine.

Uitaţi-vă la Conpet, la Rmmgaz, tot numiri politice. Pe bună dreptate cei de la FMI spun “frate, dar nici măcar astea esenţiale nu le respectaţi”. Am încercat o scuză, ştiţi, e campanie… dar aceste companii de stat până când vor fi privatizate au nevoie de un management profesionist. În ce măsură vor fi privatizate, minoritar, majoritar, e altă discuţie.

Personal sunt un susţinător fără rezerve al împingerii experienţelor de privatizare, dar am trei eşecuri consecutive: încercarea de a vinde 10% din Petrom, Cuprumin şi Oltchim. Cât o să lungim lista eşecurilor la privatizare? Hai să facem un management profesionist!

Intervenţia mea de astăzi este in primul rând pentru a reda optimism şi poate reuşim să readucem partidele din campanie electorală în problemele reale ale ţării Aş vrea să ştiu care sunt obiectivele reale ale partidelor, in afara de poeziile scrise în programul de guvernare.

Sunt un susţinător fără rezerve al managerilor profesionişti. Dacă veţi avea o întâlnire cu Jeffrey, fostul şef al negocierilor cu Fondul, poate să vă confirme că a fost solicitarea mea expresă.

Un alt element care ne poate duce către creştere e reforma în sănătate. Până nu deschidem şi accesul banilor privaţi, sistemul se va târâi. Nu spun că nu avem elemente de excelenţă. Serviciul per ansamblu este deficitar. Orice român asta va spune. Stau cu proiectul şi îl plimbă între sertare.

O împletire între sistemul de stat şi cel privat este ceea ce ne trebuie acum.

România nu este într-o situaţie critică. Critică ne-o facem noi. Suntem ara care şi-a făcut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macroeconomice, dar ele nu se menţin singure şi trebuie consolidate.

Românii au făcut scarificii extraordinare în 2010.

Avem cu ce să creştem, totul este ca guvernanţii să facă ce trebuie. Plătim nişte costuri care se datorează strict politicienilor şi nu crizei.

Despre declaraţia lui Ponta privind folosirea dreptului de veto la Consiliul European:

Trebuie să vă spun că de la anunţul de ieri făcut public legat de dreptul de veto, toate statele contributoare s-au băgat în birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Sper că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să uzez de dreptul de veto dacă se încalcă tratatul. De 8 ani, n-am văzut niciun stat care să uzeze de dreptul de veto dacă nu s-a încălcat tratatul.

Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: “Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”. Mecanismul unui ceasornic nu e suficient de fin pentru a compara cu negocierile din CE când e vorba de bani. Nimeni nu ţipă, nu dă cu pumnul în masă. Este exclus. Aici trebuie să ai argumente. Comisia Europeană are obligaţia să pună o propunere.

Eu vă asigur că până miercuri va mai apărea cel puţin încă un proiect. Nimeni nu are bani câţi ar vrea. Şi încă nu s-au rezolvat problemele cu donatorii. Aici e vorba de un mecanism politic. Dreptul de veto trebuie introdus de o ţară atunci cânfd i se încalcă tratatul de aderare.

Eu înainte de Consiliile Europene nu am făcut declaraţii de poziţie pentru că se duce dezarmat. Poţi prezenta ce se va discuta, dar a te duce în pielea goală e o naivitate.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă