9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Traian Băsescu: Regionalizarea nu poate fi sacrificată pentru satisfacerea minorităţilor

LIVE TEXT. Traian Băsescu: Regionalizarea nu poate fi sacrificată pentru satisfacerea minorităţilor

“Jeffrey Franks a apreciat că s-au îndeplinit toate obiectivele pentru sememestrul  1 şi asta este adevărat. Deficitul este în limita preconizată, veniturile sunt mai mari, au crescut sumele obţinute din accize datorită măsurilor anti-contrabandă. Acţiunile din vămi vor continua”, a spus preşedintele la TVR1.

În ceea ce priveşte plata arieratelor, preşedintele a spus că sănătatea este un sistem care nu vrea să se reformeze şi că “banii din investiţii nu mai pot fi sacrificaţi”.

“Nu putem sacrifica banii de investiţii şi să ducem într-un domeniu care nu vrea să se reformeze. S-au închis nişte spitale care nu performau. Marea problemă este controlul costurilor. Am ajuns să consumăm cantităţi uriaşe de medicamente”, a spus Traian Băsescu.

“Toată ticăloşia din massmedia ‘vor fi lăsaţi să moară bolnavii de cancer’…. Nu se va întâmpla aşa.. Dar nu mai putem duce banii într-un sector care nu se reformează. Asta nu înseamnă că sistemul este suficient finanţat. Întâi să închidem robinetele de risipă  şi să reducem cel puţin la jumătate valoarea arieratelor. După aceasta, vine guvernul şi completează. Dacă noi am ajuns până acum la 9 milioane de lei în arierate, până la sfârşitul anului ce facem?”,  a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, preşedintele este de părere că este necesară instaurarea unui sistem informatic de monitorizare a achiziţiilor din domeniul farmaceutic.

“Trebuie să vedem achiziţiile făcute. Trebuiesc monitorizate reţetele. De verificat cât de bolnav e beneficiarul, responsabilitatea medicilor de familie şi totul se poate face printr-un control electronic. Se vorbeşte de multă vreme, dar nu se înţelege casa de sănătate cu ministerul. Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândouă. Am avut o discuţie şi acest demers trebuie făcut rapid”, a ameninţat preşedintele.

“România nu trebuie confundată cu ţările care trebuie să îşi vândă activele pentru a putea să îşi plătească salariile şi pensiile”

În ceea ce priveşte acţiunile Petrom, Traian Băsescu a spus că nu a vrut să fie vândute la un preţ prea mic.

“România nu trebuie confundată cu ţările care trebuie să îşi vândă activele pentru a putea să îşi plateasca salariile şi pensile. Noi am trecut prin asta anul trecut, am luat măsurie iar România se poate finanţa împrumutând bani de pe pieţele private. Nu suntem în situaţia în care sa vindem la orice preţ”.

“Pentru acest an pun mâna în foc că nu luăm niciun ban de la FMI “

De asemenea, Traian Băsescu a spus că “Vor fi scoase pe piaţă acţiunile la Romgaz şi Transelectrica, dar la un preţ corect. Nu suntem în situaţia să ne vindem acţiunile pe nimic, pentru a plăti pensiile şi salariile”.

Despre noul acord FMI, preşedintele a declarat că “pentru acest an pun mâna în foc că nu luăm niciun euro de la Fond. Banii de la fond din acest acord nu mai pot ajunge la stat, ci numai la Banca
Naţională. Împrumuturile de la Fond au o caracteristică: statul rom plăteşte banii în momentul în  care îi împrumută. Banii de la fond s-au dus în cea mai mare parte la Banca Naţională. Banca Naţională a emis echivalentul acestor bani in lei.”, a spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de felul în care au fost cheltuite fondurile europene, cu toate că controlul din iunie a scos la suprafaţă nereguli în gestionarea acestora.

“Sunt mulţumit de faptul că au cheltuit banii. Se plătesc avansuri: prima etapă, a doua… până se termină… şi apoi facturile se decontează. Dacă nu ai bani la buget nu se pot accesa bani  europeni. Singura zonă în care se pot accesa este ministerul transporturilor. Noi nu decontăm facturile acum pentru că am avut un control, în care s-au vazut nereguli şi a existat o discuţie între Guvernul României şi CE. Concluzia: decât să se facă o stopare a fondurilor pe iregularităţi, Guvernul României să dispună controale la toate lucrarile şi să constate neregulile acolo unde sunt”, a spus preşedintele. 

Preşedintele a spus că va fi insituit un minister special care va gestiona fondurile europene.

“Nu are relevanta numele acestui minister, va stabili premierul . trebuie sa fie un om credibil la bruxelles. Eu cred ca avem oameni credibili la bruxelles. Stiu cine va fi”.

Traian Băsescu a spus, în legătură cu regionalizarea ţării, că administrarea teritorială a României nu este problema Ungariei.

“Niciodată nu va fi momentul ca Ungaria să îşi dea cu părerea asupra administrării teritoriale a României. Regionalizarea nu poate fi sacrificată pentru satisfacerea minorităţilor. Aici e vorba de preşedinţii unor consilii judeţene care nu vor mai avea posturi. Ei vor trebui să înţeleagă. Măcar am conştiinţa împăcată că am spus ca trebuie făcută. Şi PDL-ului şi UDMR-ului şi UNPR-ului. UNPR este singurul care în mod onest susţine regionalizarea”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu vrea o restructurare în cadrul poliţiştilor şi a spus că sunt prea mulţi poliţişti.

“În general, am încredere în Ministerul de Interne. În schimb, însă nu este suficient de performant datorită calităţii slabe a multora dintre poliţişti şi jandarmi. Nu s-au făcut restructurări până acum, dar încă mai am încredere în Igaş. Reformarea este responsabilitate politică.

Uitaţi-vă la Academia de Poliţie. An de an ia sute de copii. De ce? Ca să umple catedrele. Apoi, îi varsă direct în sistem. Nu mai avem nevoie de atât de mulţi poliţişti. A venit vremea calităţii. Mi-aş dori că această restructurare să se facă pe competenţă. Să nu vedem că rămân toate rudele la contabilitate, la logistică…”

De asemenea, Traian Băsescu a declarat că este nevoie de o restructurare şi în cadrul Ministerului de Finanţe.

În ceea ce priveşte raportul pe justiţie, Traian Băsescu a declarat că “CSM trebuie să realizeze că sunt o putere în stat. M-am săturat de sensibilităţile lor. Când nu vor mai avea puncte negre în raport, nu voi mai avea nicio problemă cu ei.”

În ceea ce priveşte rezultatele dezastruase de la bacalaureat, Traian Băsescu a declarat că  acestea sunt din cauza sistemului prost, spunând că Marga a fost un mare eşec.

“Dacă vă uitaţi în raportul de stat veţi vedea că acestea sunt rezultatele de acum trei ani. Marga a fost un mare eşec şi acest lucru s-a văzut după 10 ani. Este nevoie de o reformă.”

Acesta a mai spus că  speră ca în toamnă să se ia bacul, însă copii vor trebui să treacă pe la şcoală. 

“Sperăm că în toamnă vor lua bacul, dar şi copiii trebuie să înţeleagă că nu se poate lua bacul copiind. Trebuie sa mergi şi la şcoală, trebuie să avem şi dascăli pregătiţi. Ministerul Educaţiei va trebui să ia măsuri să concentreze copii acolo unde există şi profesori, până la toamnă.”

Preşedintele a declarat că nu a avut o medie strălucită la bacalaureat, nota fiind în jur de 7.40.

“Media la bac nu a fost strălucită, nu am fost un absolvent de 10. 7.40 – 7.50, undeva pe acolo”, a spus preşedintele.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă