8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLista Tovarasului Nelu!

Lista Tovarasului Nelu!

Intaratat de vehementa cu care, la adunarea pesedista de la Poiana Brasov, a fost respinsa ideea revenirii sale in fruntea partidului, vorbindu-se despre aplicarea celebrului punct 8 drept criteriu de selectie, Ion Iliescu s-a lasat provocat, miercuri seara, de intrebarile ziaristilor si a facut abstractie de la obiceiul sau de a ascunde sub pres gunoiul din PSD, nominalizand, in sfarsit, cativa dintre aceia pe care el i-ar vrea dusi din randurile formatiunii pe care a fondat-o. Vedete pe lista lui Iliescu Ð Ioan Rus, Vasile Dancu, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea. Si, cu jumatate de gura, Mircea Geoana, vinovat in ochii batranului comunist ca vrea sa promoveze legea lustratiei. Cei nominalizati s-au ferit sa-l mai zgandare pe Tatuk cu vreun comentariu belicos, impaciuitorul Geoana fiind de parere ca “batranul comunist”, cum i se spune lui Iliescu printre liderii PSD, trebuie ignorat, pentru a nu se mai pune paie pe focul, si asa intetit, din partid.

Mitrea si Hrebe – pusi la index

“Atunci cand am vorbit despre necesitatea ca unii lideri ai PSD sa faca un pas inapoi, m-am gandit la cei care au avut cu adevarat probleme cu justificarea averilor si cu moralitatea actiunilor lor cand se aflau la guvernare”, a spus Iliescu. Intrebat cine sunt cei carora le-a cerut sa faca un pas in spate, fostul presedinte s-a eschivat, pe motiv ca “se stiu ei”. Insa, la insistentele ziaristilor, l-a nominalizat pe Viorel Hrebenciuc, despre care a spus ca “l-a sfatuit prieteneste” sa faca un pas in spate, deoarece dauneaza partidului. Mai mult chiar, Iliescu a spus ca electoratul partidului nu mai voteaza cu PSD din cauza lui Viorel Hrebenciuc, explicand ca “este o realitate faptul ca cei care ar trebui sa voteze cu stanga nu vin la vot, cel mai adesea pentru ca nu se simt legati de cei mai multi dintre liderii politici care ar dori sa reprezinte stanga”.
Viorel Hrebenciuc, evident deranjat de discursul lui Iliescu, a refuzat sa faca vreun comentariu. Aflat la Paris, alaturi de Sorin Oprescu (care are probleme de sanatate), Hrebenciuc a spus ca “n-are rost sa comenteze”. “Le-am mai spus si altora sa se retraga, sa faca un pas in spate”, a povestit Iliescu, de asemenea refuzand sa faca nominalizari. “Mitrea e pe lista?”, au intrebat ziaristii. “Nomina odiosa”, a raspuns, hatru, Iliescu.

Rus si Dancu – tradatorii portocalii

Evident ca n-a scapat de mania Tatukului grupul de la Cluj, cel condus de Ioan Rus, vechiul dusman al lui Iliescu. Despre Rus si Vasile Dancu, Iliescu a spus ca “fac temenele in fata actualei Puteri” si ca “sunt reprezentantii coloanei a cincea in PSD”, adica sunt infiltrati in partid pentru a-l sabota si pentru a-i schimba ideologia. Iliescu a facut indirect referire la relatia de prietenie dintre Ioan Rus si Vasile Blaga, sugerand ca astfel grupul de la Cluj ar primi “misiuni” din partea actualei guvernari. Iliescu i-a transmis lui Geoana, care este consiliat indeaproape de grupul de la Cluj, ca “este o eroare sa creada ca vor vota cu PSD cei care n-au votat pana acum cu PSD”, facand referire la abandonarea doctrinei de stanga si apropierea PSD de centru. In replica, Vasile Dancu, “ideologul” partidului sub conducerea lui Geoana, a declarat, ieri, ca “se bucura ca acum pentru devierile ideologice nu mai poate fi trimis la Canal”. La fel de ironic si de retinut in comentarii, pentru a-l minimaliza pe Iliescu, Ioan Rus si-a exprimat “respectul” pentru parerile lui Iliescu si “speranta ca si Iliescu ii respecta lui opiniile”.

Nastase – baiat bun

Pe lista lui Iliescu se afla si un baiat bun, in persoana lui Adrian Nastase. Iliescu a declarat ca “ii pare rau pentru ce i se intampla lui Adrian Nastase”, deoarece acesta “este cel mai capabil om politic din Romania, cu o experienta deosebita, pe care este greu sa o mai intalnesti la un alt om politic”. Iliescu l-a aparat pe Nastase, mazilit din partid din cauza scandalului “matusa Tamara”, aratand ca acesta a fost victima unei actiuni concertate a presei: “Nu orice denunt in presa, nu orice acuzatie, lansata de unul sau de altul, se pot traduce in acte ale justitiei. Actiuni judiciare se pun in miscare doar pe baza unor articole de presa, articole care reflecta dorinta de a elimina adversari politici”. Intrebat daca avea cunostinta de relatiile lui Nastase cu Bittner si Petrache, Iliescu a raspuns ca l-a intrebat pe fostul prim-ministru cine sunt acestia, primind o explicatie legata de o veche prietenie din tinerete. “L-am crezut”, a spus Iliescu.

Celebrul nepot Nastase, tace… singur

In timp ce numele sau este pomenit de toti cetatenii acestei tari si chiar de presa internationala, devenit peste noapte cel mai celebru nepot din lume, Nastase tace ca pestele. Fostul presedinte executiv al PSD isi petrece timpul la mosia sa de la Cornu si in biroul de la Camera Deputatilor, si se imparte intre planuri de revenire si intalniri dese cu Ion Iliescu si cu cei cativa consilieri care i-au ramas aproape si care l-au sfatuit sa nu scoata o vorba in aceasta perioada agitata pentru el, oricat de tare ar fi atacat de colegii din PSD. Totusi, in ciuda necazurilor care l-au coplesit, Nastase n-a renuntat la obiceiul sau de a citi romane politiste, desi, dupa cele petrecute in ultima perioada, ar putea sa scrie el insusi unul, cu titlul posibil “Mostenirea matusii Tamara”.

Ioan Rus – primul pe lista lui Mitrea

Daca Mircea Geoana reu-seste sa impuna in PSD punctul 8 de la Timisoara drept criteriu de selectie interna pentru a curata partidul de comunisti si pentru a-l rupe definitiv de eticheta de “partid criptocomunist”, unul dintre cei “loviti” va fi Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj, care a fost mare sef in structurile PCR, in tinerete, in calitatea sa de presedinte al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Cluj-Napoca. Culmea e ca Rus face parte din tabara lui Geoana! Dar acesta este unul dintre motivele pentru care lustratia este sustinuta si de catre secretarul general al PSD, Miron Mitrea, care ar dori sa-l bareze pe Rus in drumul sau catre functii la varf, speculandu-se ca seful clujenilor ar visa sa fie presedintele PSD si chiar prim-ministru intr-o viitoare guvernare.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă