12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportLista "ceausistului" Mircea Geoana

Lista “ceausistului” Mircea Geoana

Daca dorinta lui Geoana de a face lustratie in partid va deveni realitate, pe viitoarele liste parlamentare ale PSD ori in functiile de conducere ale partidului nu se vor mai gasi o serie de membri marcanti ai partidului.

“Cu voia dvs.” primul pe lista va fi chiar presedintele fondator, Ion Iliescu, fost membru al CC al PCR, membru al CPEx, secretar pe probleme de propaganda al CC al PCR, deputat de Bucuresti, Ilfov, Vrancea, Iasi si Cluj in Marea Adunare Nationala, membru al CC al UTM, prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru Problemele Tineretului, prim-secretar al Comitetului de Partid al Judetului Iasi, membru al Consiliului de Stat. Nici Nicolae Vacaroiu nu va mai pune piciorul la Senat, dat fiind faptul ca in perioada 1987-1989 a fost director in cadrul Comitetului de Stat al Planificarii.
Dintre senatori nu ar mai putea sa aspire la un mandat nici Octav Cozmanca, fost sef al sectorului coordonare in cadrul Consiliului de Ministri (1983-1989) si fost sef de cadre al CC al PCR. Dar nici Doru Ioan Taracila, fost membru de marca al Comitetului PCR pe judetul Calarasi, sau Ion Solcanu, ex-membru al comitetului PCR Iasi. Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu ar trebui sa spuna si ea adio Senatului, dat fiind ca in perioada comunista a fost profesor universitar la universitati din Franta si Canada, posturi care in perioada comunista le erau accesibile numai celor care acceptau o anumita colaborare cu structurile de stat ale PCR. La fel si Antonie Iorgovan, care, pe langa faptul ca a facut parte din PCR, si-a facut in 1982 specializarea in Drept public la Salzburg, in Austria. Petre Daea ar iesi de pe liste dat fiind faptul ca inainte de '89 a detinut functia de secretar cu probleme agrare al Comitetului PCR al judetului Mehedinti. Independentul Ioan Talpes, fost pesedist, ar fi vizat si el de reforma lui Geoana pentru ca a fost ofiter la Ministerul Apararii in perioada comunista si fost redactor-sef al Editurii Militare.
Nici in cazul deputatilor lucrurile nu ar sta mai bine. Viorel Hrebenciuc ar trebui sa spuna adio Parlamentului, in calitatea lui de fost secretar PCR al judetului Bacau. Dan Ioan Popescu a ocupat postul de inspector in cadrul Consiliului de Ministri (1984-1989).
Fostul ministru al Apararii Mircea Pascu ar trebui sa se “desparta” de Casa Poporului pentru ca in timpul regimului comunist a fost cercetator in cadrul Academiei “Stefan Gheorghiu”, care pregatea activistii PCR (1971-1986), dar si lector la Academia “Stefan Gheorghiu” (1986-1989). Vasile Puscas ar fi nevoit sa renunte si el la a mai candida din cauza functiei in Consiliul Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti (UASC). La fel si mai tanarul Ovidiu Branzan, fost ministru al Sanatatii, care inainte de '89 a detinut functia de vicepresedinte cu problemele cultural-educative la UASC – Institutul de Medicina Timisoara.
Fostul pesemist Ion Sasu ar avea aceeasi soarta din cauza numeroaselor functii avute in regimul comunist: membru supleant al CC al PCR (1984-22 dec. 1989), secretar al CC al UTC (1975-1980), presedinte al UASCR (1975-1980), secretar cu probleme de propaganda al Comitetului judetean Cluj al PCR (1987).

Iliescu il acuza pe Geoana de “ceausism”

Ion Iliescu a avut o reactie vehementa impotriva proiectului promovat de Mircea Geoana si liderii PSD referitor la introducerea lustratiei ca si criteriu de selectie pentru promovarea in partid si pe listele parlamentare. “Este o metoda de pe vremea lui Ceausescu, sa fie eliminati oameni pe baza de dosar”, a spus Iliescu, intr-o conferinta de presa. Iliescu a aratat ca “nu mai intereseaza pe nimeni subiectul asta, au trecut 16 ani de la caderea comunismului”. In plus, Iliescu a explicat ca si un fost comunist militant isi poate schimba, in timp, optiunile politice: “Ce, daca un om a fost in copilarie o puslama, nu poate deveni mai tarziu un om serios?”
Cu toate impotrivirile lui Iliescu, lustratia are mari sanse sa fie impusa in PSD pe post de criteriu de selectie interna, avand in vedere ca ideea este puternic sustinuta nu numai de Geoana, ci si de grupul de la Cluj, dar si de Miron Mitrea si Cristian Diaconescu.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...
Ultima oră
Pe aceeași temă