8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLiberalii mediteaza, democratii se repliaza

Liberalii mediteaza, democratii se repliaza

Astazi si maine, liberalii se strang sa hotarasca pozitia pe care o vor aborda in scandalul suspendarii presedintelui Traian Basescu. Inainte insa, la sfarsit de saptamana, principalii actori ai scenei politice s-au intrecut in declaratii. Liberalii au declarat ca demersul social-democrat constituie un “bun subiect de meditatie” si ca trebuie sa fie analizate “argumentele” PSD referitoare la presupusa incalcare a Constitutiei. In replica, democratii au avertizat ca o eventuala raliere a PNL la demersul pesedist ar duce automat la ruperea Aliantei, iar ramanerea la guvernare a PD ar deveni “problematica”.
Opinie separata face UDMR, care nu intentioneaza sa sustina nici actiunea de suspendare a presedintelui, nici o eventuala motiune de cenzura care ar fi depusa impotriva Guvernului.

Argumentele PSD?

Liderii liberali discuta, astazi si maine, la Sinaia, initiativa PSD de suspendare a presedintelui Traian Basescu, urmand a stabili si pozitia pe care PNL o va adopta. Conducerea liberala a preferat sa nu combata transant demersul social-democrat si s-a rezumat sa spuna, prin intermediul purtatorului de cuvant, ministrul Varujan Vosganian, ca procedura declansata constituie un “bun subiect de meditatie” atat pentru seful statului, cat si pentru Alianta. “PNL nu se poate situa de partea PSD in actiunea lor pentru suspendarea presedintelui inainte de a vedea pe ce se bazeaza acest document (de sesizare a Curtii Constitutionale – n.r.)”, a declarat ieri Vosganian. Mai mult, liberalul a lasat sa se inteleaga ca singura varianta certa in care PNL nu ar sustine actiunea social-democrata este daca documentul pesedist ar fi “impregnat de patimile PSD”. “Trebuie sa vedem daca actiunea PSD nu este facuta pentru a castiga electorat si daca este o actiune argumentata”, a mai declarat purtatorul de cuvant al PNL.
O partitura asemanatoare a fost interpretata in fata presei si de vicepresedintele liberal Eugen Nicolaescu. Potrivit acestuia, inainte de a lua o decizie, parlamentarii PNL vor analiza “argumentele” PSD privind invocata incalcare a Constitutiei de catre presedintele Basescu.
Din corul vocalilor liberali nu putea sa lipseasca vicele Ludovic Orban. In stilul binecunoscut, acesta a declarat, la Braila, ca PD trebuie “intarcat” pentru a deveni cu adevarat un partener al PNL. “Partidul De-mocrat trebuie intarcat. Adica trebuie sa se departeze de Elena Udrea si trebuie sa invete sa mearga pe propriile picioare, fara sa mai fie tinut de mana”, a spus Orban.

PD poate rupe Alianta

In replica la pozitia de expectativa a partenerilor liberali, democratii avertizeaza asupra ruperii Aliantei in cazul in care PNL se decide sa sprijine demersul social-democrat. Potrivit presedintelui PD, Emil Boc, in cazul ralierii liberalilor la actiunea PSD, Alianta D.A. “nu se mai justifica”, iar ramanerea la guvernare devine “problematica”.
Tot ca raspuns la oscilarea partenerilor liberali, democratii treneaza luarea unei decizii privind participarea sau nu pe liste comune pentru alegerile europarlamentare. Potrivit lui Boc, PD nu s-a hotarat daca va merge in scrutinul pentru PE pe liste comune cu PNL, in conditiile in care protocolul “permite ambele variante”. O decizie in acest sens urmeaza a fi luata in maximum doua saptamani.
Un al doilea front de “lupta” deschis de democrati ii vizeaza pe initiatorii demersului de suspendare, pe social-democrati. Daca Boc a apreciat ca initiativa pesedista “se va intoarce ca un bumerang” impotriva PSD, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, s-a dovedit mult mai dur in declaratii, avertizandu-l pe seful pesedistilor, Mircea Geoana, ca “risca sa devina Ariciul Pogonici al politicii romanesti”. “Ieftina demagogie si politica de calitate inferioara – astfel caracterizeaza Partidul Democrat activitatea PSD din ultima perioada, ca sa nu mai fac vreo referire si la atributul acordat de Ion Iliescu presedintelui PSD Mircea Geoana”, a replicat social-democratilor, printr-un comunicat de presa, Videanu.

UDMR acuza jocul de imagine al PSD

Mai prompti in analiza demersului social-democrat s-au dovedit a fi liderii UDMR, care au etichetat, tot la sfarsitul acestei saptamani, initiativa PSD drept “joc de imagine”. Ministrii Marko Bela si Laszlo Borbely au criticat in termeni duri de-clansarea procedurii de suspendare prin strangerea de semnaturi si au aratat ca nu gasesc vreo justificare acestei campanii, despre care cred, de altfel, ca nu are nici o sansa de reusita. “Nu o sustinem, nu o gasim motivata si justificata. Cred ca este un joc de imagine, atat si nimic mai mult”, a sustinut Laszlo Borbely. La randul sau, liderul UDMR, Marko Bela, a subliniat ca Uniunea sprijina in continuare atat Alianta, cat si pe presedintele Traian Basescu.

Despre anticipate

In plin “razboi” declansat de demersul social-democratilor de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu, democratii si-au reamintit si de subiectul alegerilor anticipate. De data aceasta subiectul a fost abordat de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, care este si vicepresedinte al PD. Acesta a declarat ca el, personal, ar dori declansarea alegerilor anticipate si ca actuala coalitie ar trebui sa-si asume aceasta decizie, in vederea constituirii unei majoritati parlamentare solide. “Consider ca, in situatia in care in Parlament nu mai exista o majoritate care sa sustina Guvernul, trebuie declansat mecanismul alegerilor anticipate (…) În caz contrar, Romania va functiona cu un guvern care va trebui sa negocieze fiecare proiect de lege cu adversarii sai politici si nu va putea sa-si aplice programul de guvernare, ci un amestec nedefinit de optiuni politice de la cele nostalgice socialist-comuniste versus PSD la cele nationalist-populiste versus Romania Mare”, a mai spus Barbu.

Pesedistii au finalizat textul pentru Curtea Constitutionala

PSD a finalizat documentul prin care va cere Curtii Constitutionale suspendarea presedintelui Traian Basescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele Ilie Sarbu. “Am vazut ca se incearca sa se duca in derizoriu aceasta actiune. Nu ne vom referi in sesizare la biletel sau poate, printre altele, la Golden Blitz sau la faptul ca presedintele a condus masina dupa ce a consumat alcool. Sunt incalcari flagrante ale Constitutiei mult mai importante decat cele care au constituit deliciul presei. Din start nu am avut intentia de a ne ocupa de lucruri neserioase iar juristii nostri nu au avut in vedere glumele lui Basescu”, a precizat Sarbu. Liderii social-democrati vor discuta astazi, in cadrul Biroului Permanent, “tenta politica pe care o pot da sesizarii” si daca documentul va suferi vreo modificare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă