13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportLiberalii - singurii opozanti ai lui Maior

Liberalii – singurii opozanti ai lui Maior

George Maior si Claudiu Saftoiu, propusi de presedintele Basescu pentru sefia SRI si SIE, au primit avizul consultativ al comisiilor de resort. Daca in cazul lui Saftoiu votul a fost strans (trei la doi), George Maior a obtinut avizul cu sapte la doi si se pare ca a avut doar opozitia PNL.
Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu a primit unda verde de la Comisia SIE cu trei voturi “pentru” si doua “impotriva”. Potrivit unor surse din comisie, voturile in favoarea lui Claudiu Saftoiu au fost asigurate de pesedistii George Maior (candidat pentru sefia SRI) si Constantin Nita si de democratul Romeo Raicu. Liberalul Daniel Ilusca si peremista Daniela Buruiana au votat impotriva.
Dupa ce a votat in favoarea lui Saftoiu, in calitate de parlamentar, George Maior s-a prezentat in fata senatorilor si deputatilor din Comisia SRI pentru a fi audiat in calitate de candidat pentru sefia SRI. In cazul lui George Maior, s-a inregistrat o prima defectiune in randurile celor care au spus ca voteaza impotriva sa. In Comisia SRI s-au inregistrat sapte voturi “pentru” si doua “impotriva”, in conditiile in care au fost prezenti toti membrii Comisiei SRI si exista doi parlamentari PNL si unul de la PRM. Liberalii au anuntat ca ei au fost singurii care s-au opus candidaturii lui Maior. Presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a explicat ca PNL este deranjat de faptul ca presedintele nu a consultat toate partidele, dar nu are nici o problema cu George Maior ca persoana. Ulterior, peremistii au pretins si ei ca au votat impotriva.
Cert este ca Maior a obtinut un scor lejer si, la finalul audierilor, a afirmat ca spera ca Senatul si Camera Deputatilor sa tina cont la vot de nominalizarea sa ca persoana in aceasta functie si nu numai de “aspectele politice”. Potrivit lui Maior, controlul Parlamentului asupra SRI trebuie “adancit” si, in acest sens, trebuie modificata legislatia din domeniu. Maior a mai aratat ca este pentru continuarea desecretizarii arhivelor SRI, precizand ca acest lucru este prevazut si de lege.
Votul din comisie are doar caracter consultativ, dar faptul ca, in cazul SRI, nici macar opozantii declarati ai lui Maior nu au votat toti contra da un semnal referitor la votul din plen. Senatorii si deputatii vor vota astazi candidaturile celor doi. Parlamentarii liberali au decis, ieri, sa voteze impotriva numirii senatorului PSD George Maior la sefia SRI, dar in favoarea candidaturii consilierului prezidential Claudiu Saftoiu la conducerea SIE. In sedinta grupurilor PNL, senatorul Daniel Iliusca, membru in Comisia SIE, a spus ca in comisie a votat impotriva numirii lui Saftoiu la sefia SIE, intrucat acesta nu l-a convins si nu pare a fi un om cu relatii externe.


Basescu zice ca a respectat portretul-robot

Presedintele Basescu a argumentat luni seara alegerea lui Cristian Maior la sefia SRI: a vrut sa faca un gest democratic. El a adaugat ca de doua ori a vorbit fata in fata cu Maior, o data la intalnirea TSD si o data la Parlament. “L-am vazut echilibrat in interventii publice si, privind CV-ul pe care mi l-a dat Mircea Geoana, am spus ca este un om cu care se poate discuta definitivarea modernizarii SRI”, a spus Basescu. “Il voi privi ca pe un om fata de care am o relatie neutra, nu il pot considera a fi omul meu sau al opozitiei sau omul puterii “, a spus Basescu. El a aratat ca a tinut cont de cerintele partidelor. “Cu mult inainte de nominalizare, PNL, grupul parlamentar, mi-a transmis portretul-robot, cum vad ei sefii serviciilor secrete: nu prea apropiati de presedinte, civili. PSD a transmis mesajul: vrem sa fie ai opozitiei. Ei, iaca, nu sunt prea apropiati de presedinte. Claudiu Saftoiu nu este membru PD, este consilier prezidential, dar nu este membru al PD”, a conchis presedintele. I.V.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă