12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportLeonard Orban, invitat sa aiba initiativa

Leonard Orban, invitat sa aiba initiativa

Atmosfera din Comisia de Cultura si Educatie al Parlamentului European a fost dominata ieri de curiozitatea europarlamentarilor fata de cei doi comisari desemnati, Leonard Orban si Meglena Kuneva.

Leonard Orban, comisarul desemnat de Romania, a fost intrebat in Comisia de Cultura si Educatie despre aspectele legate de multilingvism privind in special limbile minoritatilor din Europa. In acest sens, au fost luate in discutie limbile din UE mai putin folosite, cu referire directa la limba maghiara si limba comunitatii rrome. Comisarul desemnat s-a declarat un promotor al multilingvismului care, spune el, "ar face atat cetatenii europeni sa se simta in siguranta, dar si pe imigranti sa se integreze in tarile in care locuiesc".

Limba materna plus doua limbi straine este un obiectiv pe care comisarul desemnat il va sustine ca principal obiectiv in cadrul politicii UE. Un alt obiectiv al viitorului comisar este sustinerea unei conferinte pe multilingvism la nivel ministerial la sfarsitul anului 2007. S-a mai amintit ca un obiectiv special il reprezinta incurajarea subtitrarii filmelor, dandu-se exemplu Romaniei. Orban a declarat ca "nu sprijina o legislatie in domeniul lingvistic la nivelul statelor membre, dar va actiona pentru protectia limbilor minoritare".

Vicepresedintele socialistilor europeni, Hannes Swoboda, a intrebat daca s-a facut o clarificare a portofoliului de multilingvism in sensul unor atributii specifice in domeniul minoritatii si in special a protectiei limbii comunitatii rrome. Comisarul desemnat a raspuns ca va avea in vedere acest subiect fara sa dea prea multe detalii. De altfel, dupa audieri, socialistii europeni au declarat ca sustin candidatura comisarului roman, criticandu-l explicit pe presedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru ca nu ar fi clarificat atributiile noului comisar.

S-au adus critici in privinta modului cum se actioneaza in domeniul educatiei la nivel universitar, in special in Universitatea Babes-Bolyai, o deputata dand exemplul inscriptiilor care sunt facute numai in limba romana. Raspunsul comisarului desemnat a fost ca Romania a facut progrese importante in domeniul minoritatilor, lucru subliniat de altfel si de CE. Orban a afirmat ca problema invatamantului este atributia statelor membre si nu a UE. Comisarul desemnat a mai fost intrebat de catre presedintele Comisiei Afacerilor Constitutionale, Jo Leinen, daca sustine proiectul constitutional, in acest sens Leonard Orban declarandu-se un european convins. O a doua intrebare a presedintelui Leinen a fost cu privire la invatarea limbilor straine inca dintr-o perioada foarte frageda, mai exact de la gradinita. Raspunsul comisarului a fost in acelasi tipar, si anume ca o asemenea decizie ramane la latitudinea statelor membre. Presedintele Comisiei Afacerilor Constitutionale a replicat: "Cred ca ar trebui sa faceti mai mult decat sa lasati totul la nivelul statelor nationale, fiindca sunt unele care actioneaza si unele care nu fac nimic in acest sens!". Un alt vicepresedinte al socialistilor europeni, Jan Wiersma, s-a plans de abordarea pur legalista a comisarului desemnat, precizand "ca ar fi vrut sa vada mai mult opiniile si parerile personale ale domnului Orban".

Audieri utile

Dupa audieri, comisarul desemnat din partea Romaniei a declarat: "Audierile mi s-au parut utile si am inteles mai bine care sunt preocuparile la nivelul Parlamentului si care sunt lucrurile pe care, daca voi fi confirmat, trebuie sa le urmaresc in activitatea viitoare." Cele doua comisii se vor intalni in cursul zilei de azi pentru a recomanda plenului Parlamentului, urmand ca votul final sa fie exprimat in data de 12 decembrie.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă