16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportLegile Educatiei, urmatorul scandal in coalitie

Legile Educatiei, urmatorul scandal in coalitie

» Coalitia de guvernamant risca sa fie zguduita de un nou scandal. De aceasta data, marul discordiei este pachetul de legi pentru reformarea  invatamantului.

» In aceasta saptamana, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu (PSD), este asteptat sa prezinte un Cod al Educatiei dupa negocierea cu sindicatele, cod care s-ar putea sa nu fie insa agreat de partenerii de guvernare.

» In plus, PDL a anuntat deja ca sustine in continuare asumarea raspunderii Guvernului pe legile Educatiei, in vreme ce PSD se opune vehement.

PSD, prin vocea Ecaterinei Andronescu si prin cea a lui Mircea Geoana, si PDL, prin vocea lui Adriean Videanu, isi disputa aprig in aceste zile pachetul de legi care ar urma sa reformeze invatamantul romanesc. Masurile propriu-zise de reforma sunt insa aruncate in derizoriu de cele doua partide, care sunt interesate, mai degraba, de propria modalitate de promovare a acestor legi. Daca luam in considerare parintii celor aproape 4 milioane de elevi si cei in jur de 270.000 de invatatori si profesori, miza politica a reformei nu pare una de neglijat: partidul care-si asuma paternitatea reformei in invatamant ar putea atrage, teoretic, voturi de partea sa.
Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a anuntat ca partidul sau sustine in continuare asumarea raspunderii Guvernului pe legile Educatiei ca unica solutie pentru intrarea "in efectivitate" a reformelor din sistemul de invatamant si pentru "rapiditatea procedurii".

 

"Am rata un timp important in care am putea sa facem o reala reforma in Educatie. Unul dintre principalele obiective la constituirea coalitiei a fost modernizarea institutionala a statului roman", a spus Videanu. si coordonatorul Comisiei prezidentiale privind Educatia, Mircea Miclea, crede ca asumarea raspunderii de catre Executiv pe legile Educatiei este oportuna, deoarece ar promova intr-un timp mai scurt legile deja intarziate. Miclea sustine ca vina pentru tergiversarea reformei este impartita intre cele trei parti care au participat, pe 30 aprilie, la intalnirea de la Presedintie prin care pachetul legislativ elaborat de comisie a fost remis Guvernului, Ministerului Educatiei si sindicatelor pentru initierea dezbaterii publice. "Nimeni dintre cei prezenti – Emil Boc, Ecaterina Andronescu si sindicatele – nu a lansat vreo dezbatere publica. (…) Presedintia a elaborat un document public ce a fost transferat la Guvern si dupa trei luni ce vedem? Nimic", a spus fostul ministru.

 

Mircea Miclea s-a declarat chiar ingrijorat de faptul ca Ministerul Educatiei nu ia in considerare proiectele legislative care i-au parvenit de la comisie. Pe de alta parte, fostul ministru PDL crede ca adoptarea rapida a legilor ar permite introducerea unor schimbari in invatamant inca din anul scolar 2009-2010.
Dar daca Adriean Videanu si Mircea Miclea pledeaza pentru asumarea raspunderii de dragul rapiditatii, presedintele Basescu a invocat saptamana trecuta motive de fond: "Sindicatele sunt elementul major de blocaj in adoptarea solutiilor Miclea si, de asemenea, oameni politici, inclusiv doamna Andronescu, din dorinta de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezita si fac compromisuri inadmisibile in raport cu situatia grea in care se afla sistemul de educatie din Romania". Cu alte cuvinte, asumarea raspunderii este o modalitate de a trece peste argumentele sindicalistilor si, eventual, ale ministerului condus de Ecaterina Andronescu.

De cealalta parte, PSD se declara total impotriva acestei proceduri.  Mircea Geoana a declarat ca in aceasta saptamana Ecaterina Andronescu va prezenta in guvern forma la care s-a ajuns referitor la Codul Educatiei, mentionand ca PSD cere in schimb dezbatere publica: "Sunt convins ca printr-o dezbatere publica robusta si comprimata in timp vom putea ajunge la un pachet de legi care sa reprezinte un lucru bun pentru sistemul de educatie din Romania si care sa ne puna la adapost de tentatiile electoraliste pe care le resimtim din punct de vedere al educatiei in ultima vreme", a declarat liderul PSD. Premierul Boc a anuntat ca isi propune ca legile educatiei sa fie gata din perspectiva Guvernului pana la 14 august, termen asumat si de Ecaterina Andronescu. Ministrul vrea insa mai mult timp de negociere pana la votul din Parlament.

Codul Educatiei, elaborat de Ministerul Educatiei (PSD), propune, printre altele, modificarea sistemului de admitere la liceu, reducerea numarului de probe la bacalaureat si invatamant obligatoriu de 11 clase, incluzand grupa pregatitoare pentru scoala, ministerul angajandu-se sa generalizeze invatamantul de 13 clase. In varianta Miclea, invatamantul obligatoriu trebuie sa aiba 10 ani, iar liceul, 3 ani si sa fie facultativ. Iar potrivit presedintelui Traian Basescu, intre cele doua proiecte nu par sa existe in acest moment prea multe punti de legatura.

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă