23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportLegea Funeriu, sacrificată pentru UDMR

Legea Funeriu, sacrificată pentru UDMR

Liderii PDL caută soluţii pentru a oferi UDMR legea educaţiei până la sfârşitul anului. Miza împăcării: suspendarea sau nu a acordului cu FMI.

Conducerea extinsă a UDMR a hotărât că Uniunea va rămâne la guvernare numai dacă PDL va oferi garanţii că majoritatea parlamentară va funcţiona de acum încolo fără greş. „Solicităm partenerilor noştri să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei. Zilele următoare aşteptăm o astfel de soluţie şi dacă reuşim să deblocăm legea educaţiei putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie, dacă nu reuşim această deblocare, nu cred că UDMR ar putea să meargă mai departe”, a declarat liderul Bela Marko.

Liderii UDMR sunt extrem de nemulţumiţi de hotărârea Curţii Constituţionale, potrivit căreia legea educaţiei trebuie să revină în punctul în care se afla pe traseul parlamentar obişnuit, adică la Comisia de educaţie din Senat, urmând să fie adoptată apoi în plen. Dar PDL promisese UDMR că legea educaţiei va fi adoptată rapid prin asumarea răspunderii Guvernului, ştiut fiind că la Senat guvernul Boc are o majoritate extrem de fragilă şi că acolo articolele dorite de UDMR ar fi putut să dispară. Problema este că ceea ce vrea UDMR e foarte dificil de obţinut.

Ioan Oltean: Legea educaţiei nu se confundă cu Funeriu

Blocaţi de două hotărâri ale Curţii Constituţionale care împiedică asumarea răspunderii pe legea educaţiei (prima datează din decembrie 2009, a doua – de săptămâna trecută), democrat-liberalii analizează în aceste zile toate pistele posibile. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că „soluţia este strângerea rândurilor la Senat şi nu doar, pentru că echilibrul este în favoarea majorităţii guvernamentale”. Dar la Senat Guvernul are numai 69 de voturi, adică minimum necesar pentru o lege organică, situaţie riscantă.

Aşa că reprezentanţi PDL şi UDMR au început să vorbească despre negocieri cu opoziţia. Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, de pildă, pentru RL că „reforma educaţiei nu se confundă cu Funeriu”, că „trebuie începute negocieri cu grupurile parlamentare” şi că „trebuie să se facă anumite compromisuri” în aşa fel încât legea să treacă şi să treacă repede. Ioan Oltean atrage atenţia că legea educaţiei trebuie adoptată înaintea legii bugetului pe 2011, dar nu neapărat din cauza ameninţărilor UDMR, cât a faptului că bugetul pe anul următor trebuie să ia în calcul costurile inerente schimbărilor din învăţământ. Ministrul UDMR al Mediului, Lazlo Borbely, a mers şi mai departe. El a criticat „lipsa acelui spirit parlamentar” necesar adoptării legilor, calificând drept fără precedent ceea ce s-a întâmplat în ultimul an în ceea ce priveşte dialogul dintre coaliţie şi opoziţie” şi a invitat la discuţii cu PSD şi PNL.

Ideea negocierilor cu opoziţia nu este împărtăşită însă de toţi liderii PDL. Vicepreşedintele Sulfina Barbu remarcă faptul că, din moment ce Parlamentul a acceptat ca premierul Boc să vină la tribună şi să-şi prezinte legea, atunci conflictul juridic despre care vorbeşte Curtea Constituţională ar fi numai la Senat. În aceste condiţii, explică ea, printr-o mobilizare exemplară, actuala lege din comisia senatorială ar putea fi respinsă în plen, iar Guvernul îşi va putea asuma nestingherit răspunderea asupra legii Funeriu. Hotărârea de săptămâna trecută a CCR spunea că Guvernul nu-şi poate asuma răspunderea asupra unei legi care se află deja în Parlament. Deci, dacă dispare legea aflată pe traseu prin respingere în plen, dispare şi problema. Hotărârea CCR din 2009 pare însă contrară acestei variante, pentru că recomanda dezbaterea legii.

Ce riscă Guvernul dacă nu se împacă cu UDMR?

Într-o intervenţie la B1 TV, preşedintele Băsescu a declarat că FMI condiţionează acordul cu România de adoptarea în termen de 45 de zile a trei legi: legea bugetului pe 2011, legea salarizării unice şi legea pensiilor. El a făcut trimitere la faptul că, în lipsa unui acord cu FMI, România va fi nevoită să împrumute de pe pieţele externe cu dobânzi mult mai mari: „Nu e atât de important că avem de încasat 1,2 miliarde de euro de la UE şi 900 milioane de la Fond pentru rezerva BNR, foarte importantă este decredibilizarea, care este mult mai scumpă decât toţi banii ăştia”.

Dar cu o majoritate fragilă şi contraargumente sindicale, guvernul Boc nu îşi poate permite să adopte legea salarizării unice prin procedură obişnuită şi îşi va asuma răspunderea asupra ei, după cum PSD a reconfirmat, prin vocea lui Adrian Năstase, că opoziţia depune o altă moţiune de cenzură. Supus acestui nou test, PDL nu are cum să reziste singur, fără UDMR, la Palatul Victoria. „Nu va rezista. Nu are cum”, a declarat vicepreşedintele PDL, Radu Berceanu.    

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă