Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Legea ANI sa revina la forma Guvernului!

Se ingroasa pe zi ce trece randul organizatiilor nonguvernamentale care solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa retrimita la Comisia juridica, pentru o noua dezbatere, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate ...

Share

Andreea Nicolae 0 comentarii

19.10.2006 - 00:00
Se ingroasa pe zi ce trece randul organizatiilor nonguvernamentale care solicita presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa retrimita la Comisia juridica, pentru o noua dezbatere, legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Un apel in acest sens a fost formulat ieri de inca trei organizatii: Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia si Societatea Academica din Romania. Potrivit semnatarilor textului, amendarea articolelor importante ale legii de catre membrii Comisiei juridice "a transformat radical proiectul initial si a facut inaplicabile principiile care stateau la baza intregului sistem, afectand grav capacitatea viitoarei institutii de a-si atinge obiectivele". "De aceea solicitam comisiei sa revina la textul de lege propus de Guvernul Romaniei si sustinut de societatea civila si Comisia Europeana", se arata in scrisoarea adresata presedintelui Bogdan Olteanu.
Reprezentantii celor trei organizatii detaliaza si amendamentele de natura sa "distruga" ANI: limitarea controlului doar la formularul declaratiilor de avere, scoaterea de sub incidenta legii a celor care au detinut in trecut demnitati publice si inlaturarea procedurilor de verificare a conflictelor de interese. Inacceptabila mai este, in opinia semnatarilor scrisorii, subordonarea Consiliului National de Integritate Parlamentului si scoaterea din componenta acestuia a reprezentantilor societatii civile. O alta mutilare a proiectului initial a fost adusa in ceea ce priveste procedura de numire a conducerii ANI: presedintele si vicepresedintele sa fie numiti de Parlament, si nu de seful statului, la propunerea Consiliului National de Integritate si in urma organizarii unui concurs. "Ceea ce, asociat cu subordonarea CNI Parlamentului si cu faptul ca cei doi conducatori ar fi putut fi anterior oameni politici, ar fi de natura sa genereze critici privind subordonarea politica a Agentiei, precum si suspiciuni ca aceasta ar putea fi folosita ca un instrument de lupta politica", se mai arata in scrisoarea adresata lui Olteanu. Si pentru a-i sensibiliza pe deputati, cele trei organizatii invoca sanctiunea pe care electoratul ar putea-o aplica la viitorul scrutin: "In cazul in care proiectul va fi adoptat in forma actuala, vom face tot ce ne sta in putinta pentru a atribui raspunderea acestei farse legislative, in mod individual, tuturor celor care voteaza contra unei agentii eficiente de control a averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese, astfel incat electoratul acestor parlamentari sa fie avertizat in perspectiva viitoarelor alegeri".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...